Hver måned leter vi opp diverse rariteter som dere skal finne navnet på.

Som ventet ble oktoberoppgaven litt vanskelig. Den ”verdifulle” gjenstanden viste seg å være en pengeskuff fra gamle Herøy postkontor. Skuffen er ganske forseggjort med utfreste skåler for mynt og egne skuffer for sedler. Anordningen med slagbjelle er laget slik at det høres en ”pling” når skuffen åpnes. På undersiden er det gjemt en låsemekanisme.

Linda Nilsen fra Herøy ble trukket som vinner av Helgeland museums T-skjorte.

_DSC3262a

Novemberoppgaven er denne sinnrike mekaniske innretningen. Da vi tok den frem i fjor fremsto redskapet som nokså medtatt og knapt gjenkjennelig. Etter mange år uten drift og vedlikehold regnet vi ikke med å kunne få et skikkelig utstillingsobjekt av dette.

En kan si at håpet hang i et halmstrå.

Men etter noen timer med grundig puss og banking av rust fremsto den som nærmest funksjonell – og da er vi ved sakens kjerne: Hva slags funksjon har dette remediet hatt?

_DSC3205a

Hvis du vet svaret, send det på e-post til: heroy@helgelandmuseum.no eller på SMS til (+47) 977 333 70