Træna Museums hovedbygning er et gammelt Nordlandshus fra 1910, kalt ”Huset på veien” og står nå like i nærheten av Træna kirke. Huset var opprinnelig et privat bolighus, men ble også brukt som legekontor og garnbøttingsted.

I dag har Træna museum fokus på steinalderkultur og funnene fra Sanna – disse har blitt datert tilbake hele 9000 år. Det er på grunn av disse funnene at Træna kan kalle seg «Norges eldste fiskevær». Noen av disse skjøre gamle gjenstandene funnet på Sanna og i hula Kirkehelleren står utstilt på museumet – blant annet kan man se en av beinkrokene som var inspirasjon til Træna’skommunevåpen. Her finnes også gjenstander fra middelalderen, mest nevneverdig er den mystiske gullringen med latinske inskripsjoner, som ble funnet i en potetåker på Sanna.

De andre rommene i huset er utstilt med gjenstander fra hele 1900-tallet, og gir et innblikk i en kystfamilies liv i det siste århundret. Træna kirke og Petter Dass-kapellet blir holdt åpent av Træna Museum, og er vel verdt et besøk. Alle stedene holder samme åpningstider.

 

Utstillinger


Faste utstillinger

I Museet «Huset på veien» finner du gjenstander og rom som representerer kystliv og hverdagsliv på Træna gjennom 200 år. Også funn og gjennstander fra steinalder og middelaldertid finnes i museet.

Træna, og da særlig øya Sanna bærer med seg arkeologisk historie så langt som 9000 år tilbake i tid. Etter en større arkeologisk utgraving på Sanna, gjort av Guttorm Gjessing i 1939, ble det gjort funn som tar oss med til pionerenes tidsalder etter siste istid i Norge. Særlig er funnet av, det som kan betegnes som Norges eldste fiskekrok, en helt spesiell gjenstand for Helgeland Museum. Både den ”magiske” gullringen fra Sanna (Buro, berto, beriora), fra middelalderen og fiskekroken kan ses på museet i sommer.