på Nordnorsk pensjonistskole i Sømna 6.-8. mars

NilleGlaesel

Hvis du ikke allerede kjenner til Nille Glæsel, kjenner du kanskje klærne hennes. Gjennom år med å skape rekonstruksjoner for museer og reenactere, har hun laget kostymer for mange av dagens best-kledde vikinger. Hennes klær utmerker seg alltid ved sin elegante design og gode utførelse.

«Å gå på oppdagelse i vikingenes garderobe er et fantastisk spennende arbeid, og det å oppdage våre formødres kunnskap med nål og tråd, er en stolt og inspirerende reise. Det handler om identitet, – vår kvinneidentitet?» skriver Nille Glæsel i sin bok «Vikingdrakt» fra 2010. Den 6. mars tok hun turen til Sømna for å lære villige helgelendinger å sy vikingdrakter.

AlleDeltagere

Til sammen møtte 8 flotte kvinnfolk opp til tre dagers kurs. Målet var å få sydd en fotsid serk og en selekjole. Noen ble til og med nesten helt ferdige. Kurset ble initiert av museet og siden gjennomført av Nordnorsk Pensjonistskole. For et fantastisk samarbeid!

SySele

Den første dagen holdt ho Nille et lite foredrag om vikingenes tekstiler og klippet til selekjolene.

Nina

Det første vi begynte å sy nå var selene. Møysommelig ble de sydd for hånd med bittesmå sting.

SomOgKlipp

Dagen etter fortsatte arbeidet. Nå begynte vi å jukse litt på de indre sømmene og sydde med maskin. På dagtid sydde vi kjolene og klippet til serkene. Nå kunne vi begynne å prøve på selekjolene med små skålspenner, en etter en. Selekjolens fasong kler virkelig alle kvinner, og er et stadig mer populært alternativ til bunaden blant konfirmanter.

Pizza

På kvelden ble vi invitert til å lage vår egne steinovnsbakte pizza på bygdetunet hos ho Anne. Anne fortalte om gamle brødbaketradisjoner og praten gikk lett når vi satt der i hyggelig lag med vin og hjemmebrygget øl. Og så utrolig godt med speltpizzaen til ho Anne var- med spennende pizzafyll som reinsdyrpølse, blåmuggost og valnøtter på. Nam!

ErmeHals

Erme

Sånn her ble museets egne hverdagsvikingkjole etter at vi hadde reist hjem. Den skal brukes i en vikingtidsreise der 5. klassinger får dra på oppdagelsesferd tilbake til yngre jernalder – vikingtiden.

EliseTusen takk for et lærerikt opplegg og en flott gjeng!

Og velkommen igjen til kurs i søm av Sømnaskoen.
Mer info kommer.