Bolna-juni-45I neste uke får Rana besøk av den tidligere sovjetiske krigsfangen Mykhailo Sidelnyk.
Her skal han igjennom et innholdsrikt program med blant annet besøk i Dunderlandsdalen, på Saltfjellet og Lurøy kystfort.

SidelnikMykhailo Sidelnyk er en 92 år gammel tidligere sovjetisk/ukrainsk krigsveteran, bosatt i Kirovgradskij fylke sør i Ukraina. Han ble som krigsfange satt inn i arbeidet på tyskernes jernbaneprosjekt over Saltfjellet fra 1. august 1943 til fredsslutningen i mai 1945.

Sidelnyk kom med skip til Norge fra Stettin den 26.7 1943. Han kom til Rana 1.august 1943 og deltok deretter i Organisation Todts bygge- og arbeidsbataljon nr.  183 i Dunderlandsdalen. Det er fortsatt uvisst i hvilken leir han arbeidet – muligens var det leiren på Bolna.

Etter frigjøringen, sommeren 1945, ble Sibelnik sendt tilbake til Sovjetunionen, først via  Sverige til Leningrad, deretter til Moskva for avhør. Derfra ble han sendt til Krasnojarsk. I Krasnojarsk  måtte han arbeide i gullgruvene i seks år sammen med tusener av andre tidligere krigsfanger. Han vendte tilbake til Ukraina først i 1952.

Sidelnyk er invitert til Rana av Narviksenteret i samarbeid med Helgeland Museum.

Besøket har fått økonomisk støtte av  NSB, Scandic Hotell Meyergården, Jernbanemuseet, Helgeland Sparebank, forfatter Bjørn Westli, Rana Historielag og  NROF, Rana. Vi takker alle bidragsyterne for velvillig støtte.