PRESSEMELDING: Et bidrag til en tidligere krigsfange på Nordlandsbanen.

Krigsfanger på Nordlandsbanen ble offer for det 20. århundres verste grusomheter – først i Hitlers leirer langs den arktiske jernbanen i Norge, så i Stalins arbeidsleirer i Sibir.

Gjennom våre møter med den tidligere krigsfangen Mykhailo Sidelnyk, i aviser og gjennom Morten Jentofts innslag på søndagsrevyen sist søndag, har store deler av landets befolkning nå fått et ansikt til dette grusomme kapitlet i vår nære historie. Få kan være uberørt av det vi har hørt.

SidelnikVi har også fått møte en utrolig sterk mann, som tross alt han har gjennomgått, går rakrygget gjennom livet, riktignok i små kår i dagens Ukraina.

Mange har henvendt seg til Helgeland Museum om å få bidra med penger til Mykhailo. Ikke som en erstatning for det han ble utsatt for i Norge,  men som en takk for at han ville komme hit og dele sin historie.

Museet har nå opprettet en konto der det er mulig å bidra med  pengegaver til Mikhailo. Han lever i dag et enkelt og sparsommelig liv med en inntekt på ca 1.000 kr i måneden. Han har aldri fått noen erstatning for de lidelsene han ble påført. Pengebidraget vil gi han en betydelig forbedring i hverdagen.

 Kontonummeret er 4516.26.59069

Ettersom det er Helgeland museum som stiller seg bak dette initiativet, vil det foreligge et revidert regnskap som vil bli bekjentgjort for offentligheten.

Kontaktperson: Tormod Steen – Tlf 95 254 254
E-post: tormod.steen@helgelandmuseum.no