Etter en pause i sommerferien fortsetter Helgeland museum, avdeling Herøy, med månedskonkurransen i Herøyfjerdingen. Hver måned leter vi opp en raritet som dere skal finne navnet på.

HBS1329-2Som vi antydet i junioppgaven, mangler det ikke på artige gjenstander i samlingen på Herøy prestegård. Ni lesere svarte at denne ”forseggjorte trefjøla” er et mangletre eller manglebrett (fra italiensk mangano «tøypresse», via tysk mangel(e)n)[2] er en glatt, flat eller svakt buet trefjøl med håndtak som sammen med en rund trestokk (kalt rull, kavle eller manglestokk). Manglebrettet ble brukt til å rulle eller glatte tekstiler av lin og bomull. (fra Wikipedia). Vår trofaste leser Oddbjørg Nilssen fra Mo i Rana har vunnet en Herøy-kopp!

DSC_0937-001 – KopiOppgave for september
Septemberoppgaven har vi fått av en utflytta herøyfjerding som selv har laget denne dingsen. Det var på ingen måte et forsøk på å etterligne Dønnas oppreiste stolthet selv om også denne taustumpen kan forandre sin lengde under bruk… Lesere som ikke umiddelbart ser hva dette er, må følge med. Neste uke kommer flere bilder som viser taustumpen i bruk…

 

 

 

 

 

Oppdatering
Det er kommet bare et svar så langt – og den var feil.  For å gi lesere litt vind i seilene, legger vi ut flere bilder som viser brukspotensialet til denne gjenstanden..

DSC_0936 DSC_0939