Årets Smeltedigelutstilling på Rana Museum : Træna -Hawaii Portretter av Havfolket  19.10 -12.11

Vernissasje: 19 oktober 17.00 Gratis entre! 

EnnyMartinsen_press_web

I 1925 kommer en pakke til 24-åringen Alma Sandøy på Træna. Et splitternytt Kodamatic fotografiapparat! Avsender: Theodor Holmen, Honolulu, Hawaii.
Theodor er Almas eldre bror som hun aldri har sett. Han forlot Træna tre år før Alma ble født. Alma lærer seg å ta bilder og blir Trænas egen fotograf. Hun dokumenterer livet på øygruppen og tar portrett av trænværingene mellom 1925 og 1960. Noen av fotografiene sender hun til broren og i årenes løp krysser brev og bilder fra det fremmede Hawaii og det hjemmevante Træna både Atlanterhavet og Stillehavet. Slik blir de to søsknene kjent med hverandre, selv om de aldri møtes.

90 år etter at Alma mottar fotoapparatet med postbåten, begynner Maja Atterstig å fotografere dagens innbyggere i kommunen.
I Almas ånd og med det gamle fotoapparatet fra Hawaii, tar Maja portrett av Trænas befolkning, husstand for husstand. Hun tar kun én eksponering per portrett, akkurat slik Alma gjorde i sin tid. Da Alma gjorde det, var det for ikke å sløse med den kostbare filmen. Nå er det en arbeidsmetode som minsker avstanden, både mellom de to fotografene og mellom de avbildede menneskene fra de to tidsperiodene.

I utstillingen er Majas og Almas portretter i dialog med hverandre. Gjennom å vise bildene sammen ønsker Maja å aktualisere betydningen av fotografi og stedet som identitetsskaper. Tidsspennet mellom Almas og Majas bilder gir oss et glimt av 1900-tallets utvikling: Vi ser hvordan utflytting blir innflytting, hvordan fattigdom blir velferd, og hvordan en analog verden – uten elektrisitet – blir digital og nærmest selvlysende. Men menneskene på bildene, er ikke de ganske like hverandre, tross alt?

Utstillingen vises som et samarbeid mellom Smeltedigelen Musikkfestival og Helgeland museum Rana.

Les mer om prosjektet og se flere fotografier på nettet:
www.tenktraena.no/traena-hawaii
www.flickr.com/photos/arkivinordland/albums/72157658317817859

#trænahawaii