Mandag 12. desember markerer vi ”løssilangnatt” på bygdemuseet i Velfjord. Denne natta åpner døra til det som før var den skumleste delen av året – juletida.

 

For mange av dem som bodde i husene som nå står på bygdemuseet i Velfjord var ikke juletida ensbetydende med kos og trivsel. Dette var tvert i mot en skremmende periode av året.

 

Løssilangnatt:

Natt til 13. desember åpnet juletida med ”løssilangnatt”. Fra da av gjaldt det å passe ekstra godt på både folk, fe og maten på gården. For ute herjet nå den ene etter den andre av de mest skrekkinngytende skapninger, og det gjaldt å ikke få dem i hus.

 

Beskyttelsen besto blant annet i å la lysene brenne gjennom natta, tegne inn symboler over dørene og plassere ut gjenstander av stål på strategiske plasser.

På bygdemuseet i Velfjord kan vi flere steder se tussestjerner og andre symboler i treverk. Kanskje ble noen dem risset inn av en halvskremt velfjording nettopp foran ei julenatt for noen hundre år siden?

 

Passende sted:

Dette og mer får du høre om i Langfjordhågstua mandag kveld.

Bygdemuseet burde være det rette stedet for å åpne juletida, og vi håper du vil gjøre det sammen med oss. Vi skal holde det lyst inne, men ta gjerne med deg ei stålskjei eller liknende, så er du trygg på veien ut i bilen også!

Merknad: Skulle du ha en kveldsfjøs som sto i veien for din deltagelse, kan vi minne om at etter gammel folketro bør den gjøres unna ekstra tidlig hver 12. desember. For ”løssilangnatt”, og bare denne natta, kan dyrene prate sammen, og da bør de få mest mulig tid til det.

 

”Løssilangnatta er lengste natta i året. ”Då snur oksen seg to gonger på båsen, og kua bit tre gonger i bandet og segjer: ”Løssinatte, lange natte!” ”ja, ho er som to!” svarar veren”.

(Kilde: Gamalt frå Helgeland, av Knut Strompdal)

 

 

 

Sted: Langfjordhågstua på Minnetun, Strøm.

Tidspunkt: Mandag 12. desember klokka 19:00

Inngang: 100 kroner (kaffe og lussekatter inkludert). Vi har kortleser.

Arrangører: Helgeland Museum og Velfjord Historielag