En ny utstilling åpner på museet på Nesna, lørdag 18. februar 2017.

Nå handler det om stramei. I etterkrigstida og noe utover 1970-tallet var strameibilder og klokkestrenger populære. Broderte bilder i masseproduserte, eller egenkomponerte, mønstre dekorerte stueveggene. Men hva er egentlig stramei?

Strameibroderi har navn etter stoffet som stingene broderes på – strameistoff. Dette er vanligvis lagd av kanvas, med regelmessige, kvadratiske inndelinger. Stramei finnes i varierende kvaliteter, beregnet på forskjellige stingtyper og garntykkelser. Dermed kan det anvendes til små, fine ting, så vel som til større og mer slitesterke tekstiler. Broderiet forsterker stoffet, og åpner samtidig for mangfold av farger og mønster. Ulike sting benyttes,
Felles er at stingene vanligvis dekker hele overflaten.

Strameibroderi har sitt opphav på 1600-tallet. Det ble først brukt til møbeltrekk, puter og tepper, blant annet kirketepper. På 1800-tallet var belter, bånd og seler brodert på stramei populært, særlig som forlovelses- eller kjærestegaver. Perler kunne inkluderes i broderiet. Mange bunader har fortsatt elementer av stramei med perler.

Utbredelsen økte utover 1900-tallet. Brodering, også på stramei, fikk sitt folkelige gjennomslag. Det var ikke lenger en overklassesyssel. Etter krigen ble veggbilder, klokkestrenger, krakker m.m. ble brodert med basis i ferdigkjøpte broderipakker, som inneholdt garn, nål og stramei med påtegnet mønstre. Mønstre ble også distribuert gjennom ukeblader, eller komponert med basis i vevmønstre.
I denne utstillingen viser vi viser broderte belter fra 1800- tallet, bilder, puter og klokkestrenger fra etterkrigstida. Vakre, romantiske, koselige, forseggjorte og noen morsomme motiver fra et vidt tidsspenn.

Utstillingen er produsert av Helgeland Museum, avdelingene Leirfjord og Nesna. Den vises fram til påske, og til høsten i Leirfjord. Under åpninga på Nesna førstkommende lørdag vil Jorunn Vrålstad fra museets avdeling i Leirfjord vil være til stede og brodere.

Kontaktperson: Ann Kristin Klausen, tlf. 95472260 /75110188
Mail: nesna@helgelandmuseum.no