Onsdag 26. april Kl. 19.00 kommer Hans Løvmo til Jacobsenbrygga på Vefsn Museum og forteller fra boka “På sporet av trugeskia”, og om Helgelands og Nord-Norges stolte skihistorie.

Hans-LovmoForlaget har følgende bokomtale:
«De såkalte «felleskiene» som er blitt så populære her til lands i vinter, er langt fra noen nyhet. Faktisk er de en videreføring av en tradisjon som vi kan følge tilbake til nesten tusen år før Kristi fødsel! Det kan vi lese i boka «På sporet av trugeskia» som Hans Løvmo har skrevet, og Trysil-forlaget har gitt ut. Boka rommer ei interessant og verdifull kulturhistorie. Vi kan lese om truger og ski og kombinasjoner av begge deler. Først og fremst var det snakk om hjelpemidler for framkomst på snø. Men truger og ski ble også brukt på barmark! Da var det myrslåtter det dreide seg om, og truger og myrski gjorde nytta si for den som skulle høste gras i bløtt lende. Bruksområdene for ulike typer av truger og ski var mange, forteller Hans Løvmo. Dette vet han mye om. Det var forresten han som laget de gammeltypiske trugene til filmen om Birkebeinerne!»

For å forstå sin truge- og skisamtid, er det utvilsomt en fordel å kjenne historien til disse fasinerende hjelpemidlene som er mer beslektet enn mange er klar over.

Visste du forresten at Norges eldste ski kommer fra Vefsn! Dette og mye mer har du anledning til å høre om den 26. april.