CaseBoathousePicture2PauliinaMaapaloOnsdag 7. november har vi gleden av å åpne en ny og enestående utstilling på museet på Nesna Relate North 2018: Collaborative Art, Design and Education. Utstillingen består av kunstverk fra deltakerne på en internasjonal konferansen ved Nord universitet studiested Nesna. Konferansen finner sted fra 6. til 8. november. Deltakerne er med i nettverket Arctic Sustainable Arts and Design (ASAD) som er et tematisk nettverk under University of the Arctic. Utstillingens tema er kunst og design i og mellom samfunn, skoler, universitet, næringsliv, kultur og turisme. Verkene viser et bredt perspektiv på praksiser i nordlige områder med varierte materialer og uttrykksformer. Noen stikkord er natur, identitet, fortellinger, midlertidighet, endring, innovasjon og håndverk.

Deltakerne i ASAD er kunstnere og kunstutdannere ved akademiske institusjoner i arktiske strøk. De har ulike nasjonale utgangspunkt, men likevel en felles tilhørighet til det nordiske og livet i nord. Hensikten er å identifisere, fremme og dele innovative praksiser innen læring, undervisning og forskning med fokus på kunst, design og visuell kommunikasjon. I år er det kunstnerne fra sju nordlige destinasjoner; Finland, England, Skottland, Canada, Alaska, Komi Republikken, Russland og Norge, som stiller ut sine verk.

Den årlige konferansen ble første gang arrangert i Rovaniemi høsten 2012. Siden har den ambulert rundt polområdene. I år er Nord Universitet studiested Nesna vert. Dette er andre gang konferansen arrangeres i Norge, første gang var ved den Samiske Høgskolen i Kautokeino, i november 2014.

Helgeland Museum, Universitetet i Lapland, Rovaniemi og Nord Universitet har ansvar for utstillingen.

Utstillingen kan besøkes fra 8. november til 7. desember i Helgeland Museums lokaler på Nesna, Havnevegen 1.

Kontaktpersoner:
Mette Gårdvik, førstelektor fakultet for lærerutdanning, kunst og kulturfag, Nord Universitet. Tlf. 47234963.
Ann Kristin Klausen, Helgeland Museum, avdelingsleder Nesna. Tlf. 95472260.

Foto:
Verket «Case Boathouse» av  Pauliina Maapalo.
Verket “Tight Fit» av Glen Coutts (foto i toppen)