SOMMERPROGRAM HELGELAND MUSEUM I VEFSN 2020

4 – 11.juli 2020 arrangeres Galleria Kunstfestival/Festspillene Helgeland i Mosjøen

På Jacobsenbrygga vises følgende utstillinger:

  • Salgsutstilling med kjente kunstnere, arrangør Galleria Kunstfestival

 

Museet har også kuratert to utstillinger som vises utenfor museets vegger:

  • Den interaktive utstillingen «Høldplassen» med Aleksander Nordaas sine eventyrlige bilder av moderne «huldre». Langs veien ut mot Marsøra vil du gjennom appen KulturPunkt kunne høre historier og fortellinger. Turen akkompagneres av musikk, komponert av Raymond Enoksen og spilt inn av Vefsn-Ensemblet. Prosjektet er et samarbeid mellom Galleria Kunstfestival, Festspillene Helgeland og Helgeland Museum.
  • «Historisk hav»  i Dolstad kirke. Utstillingen består av verker fra billedkunstsamlingene fra Helgeland Museum, Kulturverkstedet og Mosjøen Kunstforening. Samtlige verk er relatert til havet som var den opprinnelige tematikken for Galleria Kunstfestival/Festspillene Helgeland.

 

Annet program i regi av museet under festivalen:

  • Historisk vandring i Sjøgata hver dag
  • Søndag 5.juli kl.16 «Kunst&Yoga» i utstillingen «Subjektiv form». Med kunstner Marte Henriksen og yogainstruktør Katrine Wiken.
  • Snublesteinsvandring ved Håvard Nilsen. Mandag 6.juli kl.17
  • Skulpturvandring med Katrine Wiken. Onsdag 8.juli kl.15.
  • «Du» – Bokbad med Håvard Nilsen, Kulturverkstedet. Fredag 10.juli kl.20

 

Den 17. juli åpner utstillingen «Nettverksbyggeren – Elsa Laula Renberg» på Jacobsenbrygga
Utstillingen ble opprinnelig satt opp som en del av Tråante 2017, hundreårsfeiringen for det aller første samiske landsmøtet som fant sted i Trondheim fra 6. februar 1917. Den personen som fremfor noen har æren av at dette kom i stand, er sørsamekvinnen Elsa Laula Renberg (1877-1931). Hun ble ifølge slektninger født i Susendalen med norsk far og svensk mor, de var reindriftssamer som stadig krysset landegrensene med sin reinflokk. Hun vokste opp i Sverige, men i sitt voksenliv bodde hun i Vefsn og hadde Mosjøen som sin by.

 

Museet tilbyr Sjøgatavandringer hver dag i juli, tirs-fre kl.10, helg kl.11 (oppmøte ved Jacobsenbrygga)
Vandringen med guide går gjennom bevaringsområdet Sjøgata. Et gateløp bestående av Nord-Norges lengste rekke av gamle trehus fra 1800-tallet.

Vi begynner ved det historiske Fru Haugans Hotel, og får et innblikk i områdets spennende historie fra den gamle fiskebondekulturen til da Mosjøen ble by i 1875. Vi går i trange smug mellom brygger og naust, og blir kjent med både kjøpmennene og kaffekjerringene. Vandringen avsluttes på Vefsn Museum, kjent som Jacobsenbrygga, en stor handelsbrygge fra 1880-årene. Inkludert i billetten får du se museets utstilling om byens historie, i tillegg til bevaringskampen om Sjøgata som foregikk på midten av 1900-tallet.