Helgeland Museum, avdeling Nesna har i sommer vist utstillinga «Til pryd og nytte»- om grytekluter og andre hekla småsaker.

Grytekluter er en selvfølge på kjøkkenet, kanskje så selvfølgelig at vi ikke tenker over det. De små tekstillappene ble først og fremst lagd for å beskytte hendene når varme gryter, panner, kjeler og jern skulle flyttes. Som bruksgjenstander måtte klutene være store, solide og tåle vask.
De hang lett tilgjengelig på en spiker eller knagg ved komfyren.

1950-1970-tallet var gryteklutenes storhetstid. Hekling ble da svært populært. Kreativitet og skaperglede slo ut i full blomst med et bredt motivspekter innen farger, mønster og fasonger. Også strikking og brodering ble brukt som teknikk. Gryteklutene gikk fra å være et nytteredskap til dekorativ pyntegjenstand og uttrykk for håndarbeidsglede. Noen var direkte upraktiske. Garn og heklefasthet hadde mye å si for hvor effektive de var som bruksgjenstander.

I denne utstillinga ønsker vi å formidle hverdagsgjenstander, skaperglede og mangfold, og samtidig rette søkelys mot de glidende overganger mellom gjenstander som funksjonelle objekter og som pynt. Et eksempel på dirkete upraktiske grytekluter er de som er heklet som en lue eller kyse rundt et halvt dukkehode av celluloid. Disse ble introdusert rundt 1920, men var særlig populære fra 1950-tallet og noen tiår framover. Vi viser også fram dorulldukker og hekla kjoler til Zaloflaska.


12.
september kl. 11.00-14.00
Lørdagsmuseum. Kafé. Utstillingen om grytekluter og andre hekla småsaker vises.
Familievennlig. Gratis. Ingen påmelding