Her kan du lese om høstens arrangementer ved våre avdelinger.

Oversikten oppdateres jevnlig. 
Velkommen!


Oktober

Helgeland Museum, avd. Vefsn Jacobsenbrygga
Lørdag 17.oktober – 21.november
Nå kan du se museets modellbåter i 2.etg på Jacobsenbrygga. Her er det alt fra seilskute, fembøring og damskip. Inngangsbillett til museets utstillinger koster 50kr (barn gratis)

Helgeland Museum, avd. Vefsn Jacobsenbrygga
20.oktober – 21. november
Ny fotoutstilling:
«100 samiske portretter»
100 samiske portretter er et fotoprosjekt som tar oppgjør med samiske sterotypier og som forteller noe om hva det vil si å være same i dag. Prosjektet retter også søkelyset på utfordringer som samer opplever i dag. Mannen bak prosjektet er fotograf og journalist Torgrim Halvari. Han reiste i løpet av 2016 rundt i Norge, Sverige, Finland og Russland for å fotografere og intervjue 100 samer om deres identitet. 
Åpen visning lørdag 24. oktober kl 11:00-15:00 (gratis inngang denne dagen)

Helgeland Museum, avd. Brønnøy
Fredag 23. oktober kl. 16.00-18.00
Norges grøtdag: Helgeland museum i Velfjord markerer Norges Grøtdag denne fredagen. Vi fyrer opp bål og serverer grøt ved kåteplassen på Strøm minnetun. Pris for grøt og saft: Voksne kr. 25. Barn t.o.m. 16 kr. 15. Med værforbehold. Vi fyrer opp bål, men kle deg godt, da det kan bli kaldt vær. Smittevernhensyn etter gjeldende regler må tas. Se arrangement for ytterligere informasjon.

Helgeland Museum, avd. Træna
Fredag 23. oktober kl. 17.00-19.00
Kulturminnedagene 2020: Norges grøtdag
I forbindelse med årets Kulturminnedager inviterer vi til en heldags grøtfest i Museumshagen. Her koker vi ulike typer grøt, og du er invitert for å smake. Grøten kokes på bål ute i Museumshagen. Først på dagen inviteres Husøy skole og barnehagen til felles grøtlunsj kl. 10.30-12.00. På ettermiddagen samles vi igjen rundt bålet til grøtsmaking. Arrangementet er gratis og åpent for alle. Vi tar værforbehold. Smittevernhensyn etter gjeldende regler må tas. 

Petter Dass-museet
Søndag 25. oktober kl. 12.00-15.00
Barnas museum: Natursti
Bli med på natursti på museumsområdet og/eller Haugsneset (værforbehold). Oppgaver deles ut på tunet. Barn må være i følge med voksne. Kom når du vil – gratis inngang.

Helgeland Museum, avd. Rana
Torsdag 29. oktober kl. 16.00–19.00
Kulturminnedagene:
Bærekraftig Allehelgenskveld på Stenneset
I anledning kulturminnedagene som har tema «Lære – bruke – bære» inviterer vi til Allehelgenskveld på Stenneset friluftsmuseum! Hele familien er velkommen til blant annet eventyrstund med O.T Olsens lokale eventyr, lysdypping, pop-up utstilling med kravlende kryp, bålkos, salg av passende middagsmat og verksted for å lage hjemmelaget allehelgenspynt. Kanskje du klarer å tove din egen edderkopp eller lage ditt eget kremmerhus til godteri?
NB! Forhåndspåmeldingen åpner 1. oktober. Informasjon om påmelding kommer. Maks. 200 personer kan delta på arrangementet. 

Helgeland Museum, avd. Træna
Fredag 30. oktober kl. 17.00-19.00
Kulturminnedagene 2020: I forbindelse med årets Kulturminnedager har vi satt fokus på mat som en del av høstens program. Denne ettermiddagen er det ostens dag. I Museumshagen lager vi enkel ferskost av kumelk på bål. Vi tester ut den kvensk/samiske ostetradisjonen, kaffeost, og vi lager oss pinnebrød på bål til blindsmaking av ulike oster. Velkommen til en smaksrik ettermiddag. Værforbehold. Arrangementet er gratis og åpent for alle. Smittevernhensyn etter gjeldende regler må tas. 

Helgeland Museum, avd. Nesna
Fredag 30. oktober kl. 19.00-21.00
Grøss og gru til halloween. Dyster musikk og skumle fortellinger ved Trio Nesna og Anne-Lise Wie. Salg av mat og drikke. 18 års aldersgrense. Billett 200,-. Påmelding til akkl@helmus.no eller tlf. 95472260 innen 28. oktober. Begrenset antall plasser. Åpning av utstillingen «Sagnfigurer fra hav og vann».

November

Helgeland Museum, avd. Nesna
Tirsdag 3. november kl. 18.00-20.00
Eventyr av Regine Normann med eventyrformidler Siw Elena Skinnemoen. Arrangementet er et samarbeid med Folkeakademiet. Gratis inngang. Passer for alle aldersgrupper. Begrenset antall plasser. Forhåndspåmelding anbefales. 

Petter Dass-museet
Fredag 6. november kl. 12.00
Kåserikafé: «Hermetikk, takk»
I perioden 1895 til 1919 ble 11 hermetikkfabrikker etablert på Helgeland. Flertallet av disse ble nedlagt etter få år. Avdelingsleder Ann Kristin Klausen fra
Helgeland Museum, Nesna, kåserer om hvem som grunnla de første hermetikkfabrikkene, hvorfor, og hva som ble produsert. Gratis inngang.

Helgeland Museum, avd. Leirfjord
Søndag 8. november kl. 12.00-15.00
Åpent museum på Bergh-brygga. Se utstillingen «Leirfjord i gamle dager» med bilder fra samlingene etter fotografene Myrvang, og utstillingen «Havørna»
med bilder av Hans Petter Sørensen. Gratis inngang. 

Petter Dass-museet
Søndag 8. november kl. 13.00-16.00
I Margrethes kafé serveres en innholdsrik farsdagsbuffet med både kalde og varme retter samt dessert.
Pris voksne kr. 350,- / barn kr. 175,-. Barn under 6 år gratis. For bordreservasjon kontakt Petter Dass-museet på tlf.: 75 11 01 50.

Helgeland Museum, avd. Nesna
Lørdag 14. november kl. 11.00-14.00

Lørdagsmuseum med kafé. Utstillingen «Sagnfigurer fra hav og vann» vises. Gratis inngang. 

Helgeland Museum, avd. Nesna
Onsdag 18. november kl. 19.00-21.00
Kulturkveld i samarbeid med Nesna historielag. I år settes fokus på formingslæreren, illustratøren og museumsmannen Johannes Lovund. Utstilling, og foredrag ved Ann Kristin Klausen. Musikalsk innslag med Nesna mannskor. Salg av kaffe, kaker og årer. Passer for ungdom og voksne. Gratis inngang. Ingen påmelding. Arrangementet er en del av de nasjonale kulturminnedagene.

Petter Dass-museet
Søndag 22. november kl. 12.00-15.00
Barnas museum: Natursti
Bli med på natursti på museumsområdet og/eller Haugsneset (værforbehold). Oppgaver deles ut på tunet. Barn må være i følge med voksne.
Kom når du vil – gratis inngang.

Desember

Petter Dass-museet
Fredag 4. desember kl. 12.00
Kåserikafé: «Verdt å ta vare på?»
Hva kan gjøres for å berge et gammelt, falleferdig hus? Hvordan går du fram for å søke hjelp og tilskudd? Maja Lovise Sætermo og Sverre Walter Tørriseng fra Helgeland Museums bygningsvernavdeling gir gode råd på veien.
Gratis inngang.

Helgeland Museum, avd. Nesna
Lørdag 5.
desember kl. 11.00-14.00
Lørdagsmuseum. Kafé (kl. 11.00-14.00). Marked (kl. 10.00-13.00). Åpning av utstilling om sydama, produsert som et samarbeid mellom Helgeland Museum, Nesna og Lappekjerringene. Lappekjerringene syr. Familievennlig. Gratis inngang. Ingen påmelding. Arrangementet er en del av de nasjonale kulturminnedagene.