Her kan du lese arrangementer ved våre avdelinger i 2021.
Oversikten oppdateres jevnlig. Velkommen!

 


Helgeland Museum avd. Vefsn

Søndag 30. mai kl. 13.00 på Kulturverkstedet: 
Foredrag «Kvinner i krig» med Mari Jonassen

Mange norske kvinner tok opp kampen mot okkupasjonsmakten. De kunne lage illegale aviser, huse eller lede motstandsgrupper, være kurerer kort sagt gjøre alt som måtte til for å opprettholde skjulte motstandsstyrker i det okkuperte Norge. Noe som er mindre kjent er at norske kvinner i utlandet hadde verneplikt og kunne tjenestegjøre som soldater og offiserer i marinen, hæren eller flyvåpenet. Disse kvinnene var kjent som «K-Soldater» og de fleste fikk trening og tjenestegjorde i England, Skottland og Canada.

Kvinnenes innsats og krigshistorier ble ved feiringen av freden i 1945 ofte tonet ned, oversett og glemt. Først mange år senere ble det endelig endring og deres bidrag kom frem i lyset.

Mari Jonassen tar i sin bok » Kvinner i krig» opp historiene til mange av disse kvinnene som gjorde en uvurderlig innsats under krigen utenfor Norge eller på hjemmefronten under tysk okkupasjon.

Meld deg på arrangementet i dag for å sikre deg en av de 50 plassene.

Arrangør er Helgeland Museum Vefsn.

Billetter koster 150 kr og kan kjøpes på Ticketco: https://helmus.ticketco.events/no/nb/e/kvinner_i_krig_med_mari_jonassen 


Helgeland Museum avd. Vefsn:
«Den Nordnorske Atomutstilling» på Jacobsenbrygga

I forbindelse med markering av 75 år med Nordnorsken feirer Bodø Kunstforening og Nordnorsken “atombryllup”. Ti kunstnere fra 1946 og frem til i dag blitt invitert. Dette inkluderer de som har mottatt juryens pris de siste 40 årene. Det er tatt hensyn til teknikk, geografi, kjønn, alder og hele landsdelen er inkludert. Utstillingen er åpen for bublikum i museets åpningstider: Tirs-Fre kl. 10-15 og lørdager kl. 12-15. Siste dag er lørdag 29.5. Utstillingen skjer i samarbeid mellom Mosjøen Kunstforening og Helgeland Museum Avd. Vefsn. 

Inngang 50 kr, gratis for barn i følge med voksen. 


Helgeland Museum avd. Petter Dass-museet
Fredag 21. mai kl. 12.00:

Kåserikafé – «Mekaniseringen av landbruket i Alstahaug»

I mekaniseringen av landbruket spilte traktoren som redskapsbærer en viktig rolle. Traktorer har blitt produsert siden tidlig på 1900 tallet, men disse, tidlige traktorene, var lite egnet for forholdene i Norge, spesielt i Nord-Norge, og kunne kun brukes som trekkraft på flat mark med god bæreevne. Derfor var traktorer sjeldne i bruk i Norge helt opp til begynnelsen av 1950 tallet. Hesten gjorde jobben som trekkraft på den tida. Etter krigen, på slutten av 1940 tallet, ble det utviklet traktorer som hadde noen egenskaper som gjorde at det, på en måte, skjedde en revolusjon i landbruket over hele landet. I Alstahaug opplevde vi også det, og Per Jægtvik ønsker å formidle det som skjedde i Alstahaug og den rollen hans far, Rolf Jægtvik hadde i begynnelsen av mekaniseringen av landbruket Alstahaug. Gratis inngang


Helgeland Museum avd. Petter Dass-museet
Fredag 28. mai kl. 12.00:

Lunsjkonsert med MiNensemblet i Margrethes kafé

MiNensemblet er den utøvende delen av Musikk i Nordland som arrangerer denne konserten. Kammerensemblet blir regnet som et av de fremste i landet, og turnerer i hele Norge og utenlands. MiNensemblet har i løpet av de siste årene blitt lagt merke til gjennom en rekke konserter, innspillinger og CD-utgivelser. De har samarbeidet med artister som Arve Tellefsen, Lars Anders Tomter, Ole Paus, Arvid Engegård, Christian Ihle Hadland, Mary Utiger, Bobby McFerrin, Roman Simovic, Aksel Rykkvin og Bjørn Andor Drage. Ensemblet har et bredt og spenstig repertoar som strekker seg fra barokkmusikk til moderne, nyskrevet musikk og opptrer med ulike besetninger fra duoer til fullt ensemble. På denne konserten vil dere få høre verk av bl.a. Piazolla og Puccini.

Velkommen til gratis konsert!


Helgeland Museum avd. Petter Dass-museet
Søndag 30. mai kl. 12.00-15.00:

Barnas museum – Livet i fjæra

Koronavennlig aktiviteter ved fjæra på Alstahaug. Ta med spader og bøtter som barna kan bruke. Barn må være i følge av voksne.

Ingen deltakeravgift.


Helgeland Museum avd. Leirfjord
Søndag 6. juni kl. 12.00-15.00:

Ugress – Korsmos ugressplansjer

Besøk museet og se agronom og botaniker Emil Korsmos serie med detaljerte botaniske plansjer fra 1930-tallet. De velkjente og vakre plansjene ble brukt som undervisningsmateriell i kampen mot ugress i flere tiår.

Gratis inngang