Her kan du lese om høstens arrangementer ved våre avdelinger.
Oversikten oppdateres jevnlig. 
Velkommen!

Petter Dass-museet
Lørdag 19. september kl. 14.00
Foredrag: «Gammelt håndverk fra Alstahaug»
Jon Suul er arkitekt og tidligere direktør i Norsk Kulturminnefond. Over flere tiår har han samlet opplysninger til et bokverk om håndverkere og gammelt håndverk nordenfjells. Nå kommer han til Petter Dass-museet på Alstahaug for å fortelle om gammelt håndverk fra nærområdet.
NB! Begrenset antall plasser! Inngang kr 100,-. Årskortkunder kr 50,-.

Helgeland Museum, avd. Nesna
Søndag 20.
september kl. 12.00-15.00
Krigshistorisk kulturminnevandring, guidet tur til kulturminner fra andre verdenskrig i samarbeid med Nesna historielag. Oppstart på museet med informasjon, deretter fottur til kulturminner på Nesna tettsted under ledelse av Oddbjørn Haugland fra Historielaget. Vandringen avsluttes i Bjørndalen hvor Historielaget serverer pølser og kaffe. Muligheter til besøk i bunkeren. Passer for ungdom og voksne. Billett 100,-, inkludert mat og drikke. Påmelding innen 17. september til akkl@helmus.no eller tlf. 95472260. Begrenset antall plasser. I utgangspunktet er dette en vandring til fots, men hvis noen har behov for bilskyss, gi beskjed ved påmelding. Arrangementet er en del av de nasjonale kulturminnedagene og en markering av 75 års-jubileet for krigens slutt.

Helgeland Museum, avd. Træna
Søndag 20. september kl. 12.00-16.00
Ryddeaksjonen til Hold Norge Rent har blitt for rene tradisjonen å regne. Også på Træna. Denne søndagen rydder vi Træna sammen. Hansker, poser og registrering skjer på Træna Museum kl. 12.00-16.00. Strandryddekontaineren åpnes for dagen og er forbeholdt avfall fra aksjonen. De som trenger hjelp med å få fraktet sekker til kontaineren kan gi beskjed om dette. 

Petter Dass-museet
Søndag 20. september kl. 12.00-15.00
Barnas museum: Natursti
Bli med på natursti på museumsområdet og/eller Haugsneset (værforbehold). Oppgaver deles ut på tunet. Barn må være i følge med voksne. Kom når du vil – gratis inngang.

Helgeland Museum, avd. Rana
Onsdag 23. september. Forskningsdagene 2020 :
Kl. 18.30-19.30 i auditoriet, Moment:
Covid-19, zoonoser og flaggermus.
Hva vet vi, hva tror vi og hvordan er forekomsten av zoonoser på Helgeland? To korte foredrag (hver på ca. 15-20 minutter) med muligheter for spørsmålsstilling og diskusjon. Zoonoser er sykdommer som overføres fra dyr til mennesker.
Foredragsholdere: Kommuneoverlege Frode Berg, Rana kommune om covid-19 i Rana og på Helgeland, øvrige zoonoser i vårt distrikt. Konservator Per Ole Syvertsen, zoolog, Helgeland Museum, avd. Rana om flaggermus og covid-19 og andre zoonoser hvor flaggermus er involvert – fakta og vrangforestillinger.
Arrangementet er gratis, men på grunn av smittevernsbestemmelser vil deltakelse være begrenset til 50 publikummere. Påmelding innen 21. september til posy@helmus.no tlf. 905 13 120.  
Kl. 20.00 i Klokkerhagen:
Flaggermusvandring
(Nb! Værforbehold)
Bli med på kveldsvandring i Klokkerhagen elvepark på leting etter flaggermus på insektjakt! Ved hjelp av ultralyddetektor blir flaggermusenes høyfrekvente rop gjort hørbare for oss, og takket være belysningen langs turveien er det godt håp om å få se dyrene. Både regn og vind vil legge en demper på flaggermusenes aktivitet, så vi er avhengige av godt høstvær for at arrangementet skal gjennomføres. Oppmøte ved parkeringen/gangbrua ved badeplassen. Gratis å delta. Egnet for barnefamilier (bli med så lenge du ønsker). Påmelding innen 21. september til posy@helmus.no eller tlf. 905 13 120. 

Helgeland Museum, avd. Træna
Fredag 25. september kl. 16.00 – lørdag 26. september kl. 09.00.
Forskningsdagene 2020:
Vi deltar med program i forbindelse med Researchers Night fredag 25. septmber, hvor hjernen er tema i år. Vi skal se nærmere på mat og hjernen og natur og hjernen sammen med professor i Filosofi Siri Carson fra NTNU. Turen går til øya Sanna på Træna Fredag ettermiddag. Foreldre og barn melder seg på i forkant, det legges opp til overnattingstur på Sanna Grendahus. Lørdag formiddag blir det retur. Turen er gratis for alle påmeldte. Familier kan også melde seg på. Maks antalla deltakere er 15-20 stk. Avreise fra Husøy fredag kl. 16.10. Retur lørdag kl. 09.00. Varme uteklær, drikkeflaske og sovepose må tas med. Påmelding til Marit Bertheussen på tlf.41559104. Les mer om arrangementet på avd. Trænas Facebook-side.

Helgeland Museum, avd. Nesna
Lørdag 26.
september kl. 11.00-14.00
Lørdagsmuseum. Kafé. Åpning av utstillingen «Hermetikkfabrikker på Helgeland». Produsert av Helgeland Museum, avdelingene Nesna og Herøy. Familievennlig. Gratis inngang. Ingen påmelding.
Utstillingene og arrangementet er en del av de nasjonale kulturminnedagene.

Helgeland Museum, avd. Nesna
Lørdag 26.
september kl. 14.00-15.00
Utstillingsåpning: «Kvinnfolk i hermetikken», lagd av Torunn Paulsen Dagsland, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger. Foredrag og omvisning ved Torunn Paulsen Dagsland. Servering av smaksprøver på hermetikk. Passer for ungdom og voksne. Inngang 100,-. Påmelding innen 24. september til akkl@helmus.no eller tlf. 95472260. Begrenset antall plasser. Arrangementet er en del av de nasjonale kulturminnedagene.

Petter Dass-museet
Lørdag 26. september kl. 14.00
Foredrag: Petter Dass og Bergen
Petter Dass var elev ved latinskolen i Bergen fra 1660 og til 1665. Bergen var da en av Nordens største byer, og et senter både for handel, kultur og åndsliv. Oppholdet i Bergen og ved skolen kom til å prege Dass gjennom hele livet, både som prest, dikter og gjennom handelsvirksomhet. Han hadde også familiære bånd til byen. I dette foredraget vil Tor-Helge Allern fortelle om Dass’ tilknytning til Bergen som elev ved latinskolen, og hvordan Dass’ forhold til Bergen utvikla seg, både med referanser til Dass’ egen diktning og gjennom handelsvirksomhet og jektefart.
NB! Begrenset antall plasser! Inngang kr 100,-. Årskort- og kulturkortkunder kr 50,-.

Helgeland Museum, avd. Træna
Lørdag 26. september kl. 15.00-16.00
Forskningsdagene 2020: En samtale om Havrommet 
Foredrag og samtale i Badstunaustet med Siri Carson, med påfølgende Saunasession med Dokubad.(5 plasser) Tema er NTNUs nye Havprosjekt, og vi benytter samtalen til å se på muligheter til å knytte praktisk arbeid, forskning og aktiviteter blant barn og unge tettere sammen. Stikkordet er involvering, og hun vil sette oss bedre inn i framtidens havprosjekter denne ettermiddagen. Prosjektet er kalt NTNU Oceans, og ledes av Siri Carson. Prosjektet går under EUs program «Mission» og «Horisont Europa». Påmelding til Marit Bertheussen tlf. 41559104. Passer for ungdom og voksne. Maks. ti deltakere i Badstunaustet.

Helgeland Museum, avd. Vefsn
Mandag 28. september kl.10.00-12.00 
Framover – Et spennende miniseminar om hvor verden og arbeidsplassen er på vei! Foredragsholdere Olav Peter Hypher fra NRK og Ida Larsen fra MON. Program og påmelding HER

Oktober

Helgeland Museum, avd.Vefsn Jacobsenbrygga
1.oktober – 18. oktober
Ny fotoutstilling:
«En asturianer i Mosjøen»
Adrian Mijlin Montes stiller ut sine bilder ved Helgeland Museum, avd.Vefsn.
«Jeg vil bare vise dere mine beste bilder etter fem fantastiske år i denne byen, i dette landet. Måtte jeg gi dere like mye glede og lykke som Norge har gitt meg.»
Gratis inngang. Info om vernissasje kommer. 

Helgeland Museum, avd. Nesna
Torsdag 1.
oktober kl. 19.00-21.00
Sangkveld med Nesna mannskor. Passer for ungdom og voksne. Gratis inngang. Ingen påmelding.

Helgeland Museum, avd. Nesna
Lørdag 3.
oktober kl. 11.00-14.00
Lørdagsmuseum. Kafé (kl. 11.00-14.00) og markedsdag (kl. 10.00-13.00). I samarbeid med gårdsprodukter i Nesna og Nesna kommune. Familievennlig. Gratis inngang. Ingen påmelding.

Helgeland Museum, avd. Nesna
Onsdag 14.
oktober kl. 18.00-20.00:
Gjerne om hjernen.

Som en del av forskningsdagene holder Unn Tveraabak og Wenche Sørmo foredraget «Gjerne om hjernen» – mest om menneskets hjerne- funksjon og sære fakta. Wenche Sørmo er 1. amanuensis ved naturfagseksjonen ved Nord Universitet og Unn Tveraabak er 1. amanuensis. Servering av hjernevennlig mat. Passer for ungdom og voksne. Inngang 200,-. Påmelding innen 12. oktober til akkl@helmus.no eller tlf. 95472260. Begrenset antall plasser. 

Petter Dass-museet
Fredag 16. oktober kl. 12.00
Kåserikafé i Margrethes kafé: Slektsgransking
Arne Johan Andersen kåserer om emnet slektsgransking og tar opp tema som: slektsforskning, kilder for slektsforskere, innsamling og systematisering av slektsdata, kvalitetssikring av slektsdata og hvordan sette opp et slektstre.
Gratis inngang.

Helgeland Museum, avd. Træna
Fredag 16. oktober kl. 17.00-19.00
Kulturminnedagene:
Verdens brøddag i Museumshagen
I forbindelse med årets Kulturminnedager er vi med på markeringen av verdens brøddag denne ettermiddagen i Museumshagen. Vi tester ut ulike måter å lage brød på. Vi innvier vår nye bakerovn, vi lager pinnebrød på bål, og vi tester ut hvordan den romerske brødovnen, Clibanus, fungerte som mobil ovn for de langveisfarende romerne i sin tid. Velkommen til Brød, og litt Sirkus, i museumshagen. Vi tar selvsagt værforbehold. Arrangementet er gratis og åpent for alle. Smittevernhensyn etter gjeldene regler må tas. 

Helgeland Museum, avd. Nesna
Tirsdag 20.
oktober kl. 18.00-20.00
Kulturminnedagene: Fiskebollekurs.
Kokk Håvar Solvoll lærer bort kunsten å lage fiskeboller. Passer for ungdom og voksne. Kursavgift 200,- inkludert råvarer. Påmelding innen 18. oktober til akkl@helmus.no eller tlf. 95472260. Begrenset antall plasser. kulturminnedagene.

Helgeland Museum, avd. Nesna
Onsdag 21. oktober, kl. 18.00-20.00

«Det er i boks» – hermetisk stasjon. Lær om hermetikkens naturvitenskapelige mysterier, lag din egen hermetikk og etikett. Ved Wenche Sørmo, Karin Stoll og Mette Gårdvik fra Nord Universitet. Passer for ungdom og voksne.
Billett 200,-. Påmelding innen 19. oktober til akkl@helmus.no eller tlf. 95472260. Begrenset antall plasser. Arrangementet er en del av forskningsdagene og de nasjonale kulturminnedagene.

Helgeland Museum, avd. Træna
Fredag 23. oktober kl. 17.00-19.00
Kulturminnedagene 2020: Norges grøtdag
I forbindelse med årets Kulturminnedager inviterer vi til en heldags grøtfest i Museumshagen. Her koker vi ulike typer grøt, og du er invitert for å smake. Grøten kokes på bål ute i Museumshagen. Først på dagen inviteres Husøy skole og barnehagen til felles grøtlunsj kl. 10.30-12.00. På ettermiddagen samles vi igjen rundt bålet til grøtsmaking. Arrangementet er gratis og åpent for alle. Vi tar værforbehold. Smittevernhensyn etter gjeldende regler må tas. 

Petter Dass-museet
Søndag 25. oktober kl. 12.00-15.00
Barnas museum: Natursti
Bli med på natursti på museumsområdet og/eller Haugsneset (værforbehold). Oppgaver deles ut på tunet. Barn må være i følge med voksne. Kom når du vil – gratis inngang.

Helgeland Museum, avd. Rana
Torsdag 29. oktober kl. 16.00–19.00
Kulturminnedagene:
Bærekraftig Allehelgenskveld på Stenneset
I anledning kulturminnedagene som har tema «Lære – bruke – bære» inviterer vi til Allehelgenskveld på Stenneset friluftsmuseum! Hele familien er velkommen til blant annet eventyrstund med O.T Olsens lokale eventyr, lysdypping, pop-up utstilling med kravlende kryp, bålkos, salg av passende middagsmat og verksted for å lage hjemmelaget allehelgenspynt. Kanskje du klarer å tove din egen edderkopp eller lage ditt eget kremmerhus til godteri?
NB! Forhåndspåmeldingen åpner 1. oktober. Informasjon om påmelding kommer. Maks. 200 personer kan delta på arrangementet. 

Helgeland Museum, avd. Træna
Fredag 30. oktober kl. 17.00-19.00
Kulturminnedagene 2020: I forbindelse med årets Kulturminnedager har vi satt fokus på mat som en del av høstens program. Denne ettermiddagen er det ostens dag. I Museumshagen lager vi enkel ferskost av kumelk på bål. Vi tester ut den kvensk/samiske ostetradisjonen, kaffeost, og vi lager oss pinnebrød på bål til blindsmaking av ulike oster. Velkommen til en smaksrik ettermiddag. Værforbehold. Arrangementet er gratis og åpent for alle. Smittevernhensyn etter gjeldende regler må tas. 

Helgeland Museum, avd. Nesna
Fredag 30. oktober kl. 19.00-21.00
Grøss og gru til halloween. Dyster musikk og skumle fortellinger ved Trio Nesna og Anne-Lise Wie. Salg av mat og drikke. 18 års aldersgrense. Billett 200,-. Påmelding til akkl@helmus.no eller tlf. 95472260 innen 28. oktober. Begrenset antall plasser.

November

Petter Dass-museet
Fredag 6. november kl. 12.00
Kåserikafé: «Hermetikk, takk»
I perioden 1895 til 1919 ble 11 hermetikkfabrikker etablert på Helgeland. Flertallet av disse ble nedlagt etter få år. Avdelingsleder Ann Kristin Klausen fra
Helgeland Museum, Nesna, kåserer om hvem som grunnla de første hermetikkfabrikkene, hvorfor, og hva som ble produsert. Gratis inngang.

Petter Dass-museet
Søndag 8. november kl. 13.00-16.00
I Margrethes kafé serveres en innholdsrik farsdagsbuffet med både kalde og varme retter samt dessert.
Pris voksne kr. 350,- / barn kr. 175,-. Barn under 6 år gratis. For bordreservasjon kontakt Petter Dass-museet på tlf.: 75 11 01 50.

Helgeland Museum, avd. Nesna
Onsdag 18. november kl. 19.00-21.00
Kulturkveld i samarbeid med Nesna historielag. I år settes fokus på formingslæreren, illustratøren og museumsmannen Johannes Lovund. Utstilling, og foredrag ved Ann Kristin Klausen. Musikalsk innslag med Nesna mannskor. Salg av kaffe, kaker og årer. Passer for ungdom og voksne. Gratis inngang. Ingen påmelding. Arrangementet er en del av de nasjonale kulturminnedagene.

Petter Dass-museet
Søndag 22. november kl. 12.00-15.00
Barnas museum: Natursti
Bli med på natursti på museumsområdet og/eller Haugsneset (værforbehold). Oppgaver deles ut på tunet. Barn må være i følge med voksne.
Kom når du vil – gratis inngang.

Desember

Petter Dass-museet
Fredag 4. desember kl. 12.00
Kåserikafé: «Verdt å ta vare på?»
Hva kan gjøres for å berge et gammelt, falleferdig hus? Hvordan går du fram for å søke hjelp og tilskudd? Maja Lovise Sætermo og Sverre Walter Tørriseng fra Helgeland Museums bygningsvernavdeling gir gode råd på veien.
Gratis inngang.

Helgeland Museum, avd. Nesna
Lørdag 5.
desember kl. 11.00-14.00
Lørdagsmuseum. Kafé (kl. 11.00-14.00). Marked (kl. 10.00-13.00). Åpning av utstilling om sydama, produsert som et samarbeid mellom Helgeland Museum, Nesna og Lappekjerringene. Lappekjerringene syr. Familievennlig. Gratis inngang. Ingen påmelding. Arrangementet er en del av de nasjonale kulturminnedagene.