Fra din Valentin…

Av Ann Kristin Aa. Eidissen

14. februar er Valentinsdag og dagen for kjærlighet, romantikk og  kurtise – ofte som kort og gaver. Skikken er forholdsvis ny i Norge og Skandinavia for øvrig, men har større utbredelse i engelskspråklige land hvor skikken med mer eller mindte annonyme brev datert 14.februar har eksistert siden 1600-tallet.
Hvor kom dette fra, hvem var Valentin? Det er flere ulike historier knyttet til opphavet, alle har helgentematikk – men hvorfor St.Valentin ble vist verdig en helgenstatus har forskjellige historier – alle historier om kjærlighet og brå død, selvsagt.

Siden vi ikke har hatt Valentinkort-tradisjon i Norge ut over de siste ti-år har vi ikke slike norske kort i samlingen vår. Romantiske og pirrende postkort har vi derimot…

Kort brukt i forbindelse med jul, Herøy 1911.