Lørdag 11.mai var det bakekurs ved Petter Dass-museet. Her bakte vi brød som var laget på tradisjonell måte med lite gjær, grovt mel og heving over natt. Brødene ble bakt i den flotte vedfyrte bakerovnen som museet har fått stelt opp slik at nye generasjoner kan føre gamle bakertradisjoner videre. 8 deltagere fra Dønna, Løkt, Vefsn og Alstahaug bakte og hygget seg sammen mens kursansvarlig bakstekjærring Anne Røde fortalte om bakerovn, korn og gjærbakst.  Tips for saftig brødbakst og gode elteteknikker ble også delt.

Interessert i bakekurs? Ta kontakt med Sømna bygdetun, ved avdelingsleder Anne Røde. somna@helgelandmuseum.no

Foto: Kari Berntsen. Dekor laget av pyntedeig, deig av 1/3 siktet rug og 2/3 siktet hvete. Pynt og dekor på brød er fra gammelt av for å drive det onde vekk og søke velsignelse og fruktbarhet.

Einerkosten brukes til å vaske ”herten”, gulvet i steinovnen. Einer brukes tradisjonelt til rengjøring.