Tekst: Anna Erhardt/Helgeland Museum

Ardis Jorun Kaspersen var en kvinnelig forfatter og journalist, som er mest kjent for sine kokebøker med nordnorsk tradisjonskost.

Ardis ble født i 1920 på Vega, men etter at hun giftet seg flyttet hun til Visthus i Vevelstad kommune. Der bodde hun hele sitt voksne liv.

Ardis var glad i å skrive i hele sitt liv, hun førte blant annet dagbok i mange tiår. Allikevel valgte hun først en tradisjonell livsvei, med giftemål og barn. Hun var en energisk person, som var veldig aktiv i lokalsamfunnet. Blant annet arrangerte hun flere ganger Soria Moria sommerleir på Visthus på 1990-tallet.

Først i god voksen alder begynte Ardis å jobbe som forfatter og journalist. Hun hadde samlet inn mange matoppskrifter, og i 1970 ble hennes første kokebok utgitt. Dette var bare begynnelsen, med årene ble det over 20 bøker som hun skrev alene eller i samarbeid med andre forfattere. Ardis var kjent i lokalsamfunnet som ei dame som alltid hadde noen prosjekter på gang, også i de senere årene. Så sent som i 2007 og 2008 ble det utgitt ei bok, Norsk mat og kultur – en reise i landet vårt (medforfatter Arne Brimi). Da var Ardis 88 år.

Bøkene fra Ardis hånd var for det meste kokebøker. Hun ble etter hvert kjent som ekspert for nord-norsk matkultur. Boka Norges nasjonalretter: en matglad reise i vårt eget land (Med Arne Brimi, Bengt Wilson) som ble utgitt i 1999, ble oversatt til flere språk.

Bøker som Politikk og hverdag på Helgeland (1981), Folkemedisinskatter fra Nord-Norge (1989 og 1990), Hverdagsglimt og tradisjonsmat fra Vevelstad (1994) og Norsk mat og kultur – en reise i landet vårt, gir imidlertid et inntrykk av at hun skrev om langt mer enn kun mat. Selv om mat var som regel i fokus, var Ardis opptatt av kulturhistorien rundt maten. Hennes bøker dokumenterer immaterielle kulturminner, og er verdifulle for historikere like mye som kokker.

Litt mindre kjent utenfor Helgeland, men enda mer oppsiktsvekkende, er at Ardis Kaspersen også jobbet som journalist. Hun jobbet for det meste for Helgeland Arbeiderblad og Brønnøysund Avis. I tillegg til bøkene skrev hun utallige artikler gjennom årene.

Ei dame som bestemmer seg for å starte en karriere som journalist i en alder av noen og femti var nok ikke noe man var vant til i 1970-åra. I hvert fall ikke ute på landsbygda på Helgelandskysten. Likevel greide Ardis Kaspersen det hun hadde satt seg fore, og kunne mot slutten av livet se tilbake på en vellykket karriere som forfatter og journalist.

Ardis Kaspersen mottok Kongens fortjenestemedalje i 1995. Ardis Kaspersens innsats for kulturhistorien og bevaring av immaterielle kulturminner ble også hedret med flere kulturpriser fra både kommunen og fylke. Hun fikk Nordland fylkes kulturpris i 1994. Ardis Kaspersen døde på Vevelstad sykehjem i 2010.