Doktorgradsarbeid om britisk sportsturisme starter opp ved Helgeland Museum
I disse dager starter et doktorgradsarbeid (PhD) opp ved Helgeland Museum. Arbeidstittelen på prosjektet er «Alternative destinations. A sociological understanding of 19th and 20th century British tourism in northern Norway».
Med utgangspunkt i litteratur, materiale fra britiske og norske arkiver, og intervjuer, vil prosjektet utforske britisk turisme i Nord-Norge på 1800- og 1900-tallet. Arbeidet er i hovedsak avgrenset til Helgelandsregionen, men det vil også sette søkelys på Nord-Norge generelt.
Doktorgradsarbeidet er støttet av Forskningsrådet og innebærer at Helgeland Museum skal inngå en samarbeidsavtale med Nord Universitet. Studien skal gjennomføres av Gunn H. Søfting og prosjektleder ved Helgeland Museum er Ann Kristin Klausen.
– Vi er stolte over å ha fått støtte til en offentlig PhD fra Forskningsrådet, og at vi har fått inn Gunn Helen Søfting som fagperson i Helgeland Museum. Prosjektet vil styrke forskningsmiljøet i organisasjonen, sier direktør for Helgeland Museum, Janicke Kernland.
Stortingsmelding 23 (2020-2021) vektlegger at museene er kunnskapsorganisasjoner som har som sine kjerneoppgaver å drive forskning, publisering og kunnskapsdeling. Satsingen på doktorgradsprosjektet er i tråd med Helgeland Museums strategi om å tilføre museet forskerkompetanse på doktogradsnivå.
Resultatene skal brukes i forskningsbasert formidlingsarbeid på forskjellige avdelinger og museet ønsker også å formidle resultatene i Storbritannia.
En av dem som ferierte på Helgeland var den kjente britiske forfatteren Henry Rider Haggard (1856-1925) som i august/september 1889 var på fisketur i elva Fusta i Vefsn sammen med sin eldre bror Andrew Charles Parker Haggard og dennes sundanesiske tjener Ahmet Mohamed.
En annen som ferierte på Helgeland var Samuel Leigh Whymper (1857-1941). Han hadde tilholdssted på Forsjord i Vefsn flere somre på 1920 og 1930-tallet. På bildet ser vi at roerne Knut Forsjord (foran) og Adolf Fagerbakk (bak) bærer ham fordi engelskmannen hadde pådratt seg en kneskade. Bildet er tatt i 1936. Whymper bodde i India i 25 år, var utdannet kjemiker og drev i bryggeribransjen. Han var også en svært dyktig ornitolog.
Også kvinner var blant de britiske turistene som kom til Helgeland. Emma Durham ferierte på Horstad gård i Bindal i 1899. Før det hadde hun en lang karriere bak seg som sykepleier i Afrika. Hun var også sykepleier for den kjente poeten Alfred, Lord Tennyson.