Forskningsdagene 2022
Helgeland Museum markerer årets forskningsdager med tre arrangement ved tre avdelinger. Vi følger årets tema hav, og vinkler innholdet blant annet mot landheving, spor av natur og kultur, søppel og forurensning. Vi gjennomfører ett undervisningsopplegg og to turer til kulturminner relatert til hav, spor, søppel og forurensning, men med et vidt historisk tidsspenn. Alle disse arrangementene vil inneholde bidrag fra forskere fra Universitet eller tilsvarende institusjoner.
23. september
Havet under lupen. Et tverrfaglig forsknings- og undervisningsopplegg om mikroplast og plankton. For elever på mellomtrinnet på Nesna. Ved hjelp av naturvitenskapelige metoder og veiledning får elevene undersøke og lære om mikroplast og plankton. Deretter brukes kunst og håndverk i formidlingen. Elevene tegner og lager utstilling på museet. Prosjektet er i samarbeid med førsteamanuensis Wenche Sørmo (biologi), førstelektor Karin Stoll (zoologi) og førstelektor Mette Gårdvik (kunst- og håndverk). Alle tre er ansatt ved fakultet for lærerutdanning, kunst og kultur, Nord Universitet.
24. september
Spor i Fagervika i Leirfjord. I 2000 fant de lokale lærerne og hobbyarkeologene Magne Bergesen og Snorre Olsen spor av et ildsted eller boplass på Kvefsnhågjen, innerst i Stor Fagervika i Leirfjord. Sporene viste seg å være ca. 10.500 år gamle. Funnene er noen av de eldste som er gjort i Norge. Den gang lå nok boplassen like ved sjøen og isbreen, ved ei god havn på det som trolig var ei øy. Ettersom isen forsvant hevet landet i området seg rundt 82-83 meter. Funnstedet er automatisk fredet. Vi besøker den tidligere boplassen. Pensjonert førsteamanuensis i biologi Unn Tveraabak vil være turguide og fortelle om landskap i steinalderen, med vekt på strandlinjeforskyvning. Oppmøte i Fagervika i Leirfjord kl. 11.30. Ta på gode vanntette sko / støvler og godt med klær, eventuelt matpakke, kaffe, vann el. Turen er gratis.
8. oktober
Tur til Stiurhelleren i Sjona, hvor det er funnet en rekke svært gamle kulturspor. I samarbeid med museets avdeling i Rana. Unn Tveraabak forteller om landheving og kornfunn. Barbara Priesemann, Stig Lundmo og Vetle Løveng fra museets naturhistoriske avdeling i Rana bidrar med informasjon innen sine fagfelt. Vi møtes på Lundmo planteskole kl. 13. Derfra går vi sammen opp til helleren. Turen er ca. 1 km, og stort sett flat mark. Ta på gode vanntette sko / støvler og godt med klær, eventuelt matpakke, kaffe, vann el. Turen er gratis.