Maritim arv på agendaen
Helgeland Museum deltok 10.-11. november på konferansen «Popularisering av maritim arv gjennom museer» i Tallinn i Estland. Tema var nye måter å verdsette og vekke interesse for maritim arv og dermed maritim kultur på. Estonian Maritime Museum og Skipsvrakmuseet i Stockholm arrangerte konferansen sammen.
På konferansen presenterte forskere og formidlere fra Estland, Finland, Sverige, Norge, Irland og USA sine innlegg. Avdelingsleder i Helgeland Museum Ann Kristin Klausen holdt et foredrag om Lovundbåten, som er lagd av tømmer felt på midten av 1400-tallet, og bygget av eik fra Agder. Båten fungerte trolig som lastebåt, og kan ha blitt sunket ved Lovund rundt år 1500.
På Estonian Maritime Museum sin avdeling i sjøflyhavna i Kalamaja, rett utenfor sentrum av Tallinn, er restene av Maasilinna skipet utstilt. Dette er også et lasteskip av eik, bygd på midten av 1500-tallet. Mens Lovundbåten ble funnet av en maskinfører under veigraving i 1976, ble Maasilinna skipet funnet av dykkere i 1985. Lovundbåten har vært 12,2 meter lang og 3, 65 meter bred, mens Maasilinna skipet har målt 16 meter i lengden og 5,5 meter i bredden.
Utenfor museet står restene av en kogge fra midten av 1300-tallet. Den ble gravd opp for noen år siden, og venter nå på å bli konservert og ustilt. Lovundbåten og de to skipene fra Estland har også det til felles at vi ikke vet nøyaktig hva lasten besto av, hva fartøyene het, hvem som bygde dem, eide dem, seilte dem og arbeidet om bord. Ingen av de tre ble gjenbrukt, men sank eller ble sunket, og alle tre er tatt opp fra vannet for å få et nytt liv i museumsregi.
Takk til Estonian Maritime Museum og Svenska vrakmuseet for en svært interessant konferanse, som gir nye muligheter for samarbeid mellom museer, utdanningsinstitusjoner og andre miljøer som jobber med å verdsette maritim arv.