Himmel og jord – spor av livet og menneskene på Alstahaug
I desember 2023 åpnet en ny utstilling på Petter Dass-museet. Utstillingen viser funn fra Riksantikvarens utgravinger i Alstahaug kirke på slutten av 1960-tallet, og NTNU Vitenskapsmuseets utgravinger i tunet fra 1980-tallet og fram til 2006. Det er ikke tidligere vist noen utstilling som har omfattet materialet fra kirkeutgravningene. Utstillingen bygger i høy grad på Riksantikvarens funn og på professor emerita arkeologi Birgitta Berglund sine utgravinger i tunet på Alstahaug. Utstillingen er satt opp i andre etasje i den nyere museumsbygningen på Petter Dass-museet og utgjør ca. 40 kvadratmeter av arealet. Utstillingen gjenspeiler livet på Alstahaug særlig gjennom middelalder og i nyere tid og er støttet av Stiftelsen UNI og Alstahaug kommune. Gjenstandene er utlånt fra NTNU, Vitenskapsmuseet, Trondheim.
Petter Dass (1647-1707) eide to jekter og var svært rik. Han seilte fisk til Bergen og brakte «Europa» med seg hjem. Funnene på Alstahaug kan ikke med sikkerhet sies å ha vært i Petter Dass eie, men epoken gjenstandene dateres fra kan passe inn i dikterprestens husholdning, eller i hans etterkommeres husholdning. Dass-dynastiet varte i tre generasjoner prester. Petter Dass, hans sønn Anders Dass og hans svigersønn Morten Sommer.
Helgenskulpturen fra Alstahaug har fått sitt eget spesialbygde monter. Bilde fra montering av utstillingenDet faglige innholdet dreier seg om hvordan menneskene levde på og rundt Alstahaug fra ca. 1000-tallet- ca. 1750. Kirkestedet er mest kjent for Petter Dass, som levde og virket som prest her, men det har vært bosetting på tunet helt tilbake til vikingtid, muligens før. Middelalderkirken av kleberstein dateres kunsthistorisk til slutten av 1100-tallet.
Utstillingen er delt inn i syv emner: Etablering og utvikling av Alstahaug som kirkested, Kristne symboler og liturgiske gjenstander fra kirke og tun, Husholdning, gardsdrift og redskaper, Handel, Kristne graver i kirken og Mynt fra Alstahaug kirke.