Hopp til hovedinnhold

Petter Dass-dagene 14.-16. juni 2024

4 minutter

Tre dager festival, med strålende vær og innholdsrikt program er vel gjennomført!

Fem mennesker mingler i et utstillingslokale

Petter Dass-dagene 14.-16. juni 2024

Festivalkunstner Per Heimlys utstillingsåpning

Fredagens program bød på åpning av festivalkunstner Per Heimlys utstilling og en åpningsseremoni med taler, en tankevekkende og humørfylt prolog av Nina Lykke og fine toner fra Marian Børli Sivertsen og Snorre Magnus Sivertsen. Seremonien ble etterfulgt av kransenedleggelse ved Petter Dass-bautaen, før dagen ble avsluttet med en lun og ærlig konsert med Frode Grytten og Pedro Carmona-Alvarez i Alstahaug kirke.

Strålende vær på Alstahaug hele helgen

Åpningseremoni utenfor Petter Dass-museet. Marian Børli Sivertsen og Snorre Magnus Sivertsen bidro med det musikalske

Frode Grytten Beat Band: Pedro Carmona-Alvarez og Frode Grytten sto for åpningskonserten

Lørdagen bød på Etisk seminar om den fine og vanskelige kjærligheten, bokbad med Nina Lykke, bokbad med Frode Grytten og et yrende liv både i museet, kaféen og på tune.

Etisk seminar: Sissel Gran, Esben Esther Pirelli Benestad og Olav Rune Ertzeid i samtale om tematikken «Tåler kjærligheten alt?»

Bokbader Margit Langseth og festivalforfatter Nina Lykke

Frode Grytten bokbades av Ludvig Bø

Publikum på bokbad

Søndag og siste dag for årets festival, fikk publikum festgudstjeneste, bokbad, foredrag og Barnas Museum. Konsert i stemningsfulle Alstahaug kirke, med Frida Ånnevik og hennes musikere var en perfekt avslutning på helgen!

Bokbader Sofus Vikeså Kjeka og forfatter Pedro Carmona-Alvarez

Ivar Roger Hansen holdt foredraget “Om Horeri at tale…” Variasjoner over Det 6. bud i Petter Dass’ diktning. Foredraget fikk følge av Petter Dass’ tekster, fremført til ulike folketoner av Trine Benedicte Jenssen

Professor Helle Vogt hold foredraget «En avveiing mellom Guds bud og samfunnets realiteter. Hor og annen utukt i 1600-tallets strafferett.»

Konsert i Alstahaug kirke rundet av helgen. Frida Ånnevik flankert av Halldor Røyne, Jo Berger-Myhre og Andreas Vold-Løwe.

Alstahaug Husflidslag hadde gjennom helgen husflidssalg på tunet, og publikum kunne kose seg med mye godt i Margrethes kafé.

Aktiviteter med Alstahaug husflidslag.

Eldhuset fylt med håndarbeid for salg. Husflidslaget holder åpent flere helger i løpet av sommeren

Per Heimlys salgsutstilling i Prestegården på Alstahaug-tunet, blir stående gjennom hele sommersesongen og kan besøkes i museets åpningstider.

I år var det det sjette bud som satte agendaen for dagene: «Du skal ikke bryte ekteskapet – tåler kjærligheten alt?». Det 6. bud og kjærligheten var en interessant og spennende tråd gjennom årets dager.

Petter Dass-dagene har siden 1983 vært en av landets sentrale kulturfestivaler. Med utgangspunkt i livet og diktningen til Petter Dass har festivalen som mål å være en variert festival med særlig fokus på litteratur, musikk og billedkunst. Petter Dass, Katekismesangene, er sanger om de ti bud. De er poetiske uttrykk for leveregler, som lenge har vært å betrakte som gjeldende lov. Under Petter Dass-dagene, legges det hvert festivalår et nytt bud til grunn, som blir det gjennomgående temaet under festivalen. De neste Petter Dass-dagens kommer i 2026. Da er det det 7. bud, «Du skal ikke stjele», som blir tema.

Strømming av SeNor

Flere av postene på programmet ble strømmet. Vi er svært glade for tilbakemeldinger fra publikum, både de som deltok på Alstahaug og de som deltok digitalt, om at også årets program opplevdes som innholdsrikt og til ettertanke! Flere av arrangementene kan fortsatt ses ved å åpne følgende lenke:
Petter Dass-dagene – strømming.

Petter Dass-dagene arrangeres med støtte fra Nordland Fylkeskommune, Alstahaug kommune, Sparebank 1 Helgeland, Helgeland museum, Helgeland Blad, Den Norske Kirke Sør-Hålogaland bispedømmeråd, Scandic, Hertz og Fritt ord.

Hopp over tidslinje

Hvordan bruke tidslinjen?

For å bruke tidslinjen kan du bruke TAB-tasten for å navigere deg gjennom punktene. Naviger deg gjennom de forskjellige epokene ved å bruke pil-tastene til høyre og venstre.

Cirka 10 000 f.v.t. - 4000 f.v.t. Eldre steinalder

Ca. 4000 f. v. t.

Fangstfolk og fiskere søker ly i Kirkehelleren på Sanna i Træna. De spiser sel, fisk, småhval og sjøfugl.

Ca. 8500 f.v.t.

Fangstfolk, jegere og fiskere holder til på Vega. De bor i enkle telt eller små hytter i strandsona, og driver organisert fangst og fiske.

4000 f.v.t. - cirka 1800 f.v.t. Yngre steinalder

Ca. 3900 f.v.t.-2350 f.v.t.

Gjenstander fra Sør-Skandinavia brukes særlig på kysten av Sør- og Midt-Helgeland. Blant annet prestisjedolker fra Nord-Jylland. Det forteller om vareutveksling.

Ca. 2000 f.v.t.-1500 f.v.t.

Bofaste jegerfolk holder til i skogene på indre Helgeland

Cirka 1700 f.v.t. - cirka 500 f.v.t. Bronsealderen

Ca. 1800-500 f.v.t.

En mengde helleristninger lages på Tro, Flatøya og Rødøya i Alstahaug. de viser hval, elg, sel, båter, hester, fotsåler, abstrakte figurer, og det som er tolket som en skiløper. «Skiløperen» ser du i Helgeland Museums logo.

Ca. 800-700 f.v.t.

Et bronsesverd begraves på Remmen i Tomsvik på Tomma i Nesna.

På Hillstad i Brønnøy garves to bronseøkser ned i jorda under en steinhelle. Kanskje er det offergaver?

500 f.v.t. - 550 Yngre jernalder

550 - 800 Merovingertid

Ca. 200-800

Ringforma tunanlegg bygges og brukes. På Helgeland er ringtun funnet i Vassås i Bindal, Mo i Brønnøy, Leikenga på Tjøtta, Hov på Løkta i Dønna og Botnmoen i Kobberdal på Løkta. I tillegg er ett oppdaget på Øysund i Meløy på grensa mellom Helgeland og Salten.

Ca. år 500 og fremover

Høvdingdømmer dannes flere steder: på Dønna, Tjøtta, Torgar i Brønnøy og Sandnes i Alstahaug.

800 - 1066 Vikingtid

Ca. 1000

Noen risser inn runer i esjeberget på Æsøya i Vevelstad

873

Sigrid Sigurdsdotter på Sandnes (født ca. 850) har vært enke i ett år. Hun gifter seg med Torolv Kveldulvson fra Fjordane. De bor først i Torgar i Brønnøy, deretter på Sandnes etter hennes far dør. Torolv er kongens skatteoppkrever.

Ca. 965

Hårek på Tjøtta blir født

1066 - 1537 Middelalder

Ca. 1150-1200

Herøy, Alstahaug og St. Knuts kirke på Tilrem i Brønnøy, samt Brønnøy kirke bygges.

1100-1200

Tørrfisk blir den dominerende eksportvaren

1400-tallet

Noen mister eller begraver en gullring i jorda på Sanna i Træna. Inngravert i ringen står det «Buro, berto, beriora», et formular for å stoppe blod

1537 - 1660 Reformasjon

1647 - Dikterpresten Petter Dass blir født

Petter Dass ble muligens født på Herøy 1647. Han var prest, jekteskipper, proprietær og forfatter. Mest kjent for samtiden som salmedikter med bl. a. salmen Herre gud ditt dyre navn og ære.

1604

Helgeland innlemmes i Nordlandenes len (opprettet i 1598)

1660 - 1814 Enevelde

1767

Jekteskipper Zahl på Nordvika på Dønna oppretter bygdefarskontrakt med allmuen.

1804

Mathias Bonsach Krogh blir utnevnt til første biskop i det nyopprettede bispedømmet Nordlandene og Finnmark. Samme år utnevnes han til sogneprest i Alstahaug prestegjeld. Alstahaug kirke blir Nord-Norges første domkirke.

1814 - 1884 Embetsmannsstaten

1884 - 1930 Industrialisering

1900

Bergh-brygga på Leland står ferdig, etter at den forrige brant.

1901

Sandsundværulykka med storm og springflo 22. januar rammer 254 fiskere og tar livet til 34 mennesker i løpet av noen få timer. Kiste fra Sandsundvær kan ses på Herøy bygdesamling

1918 - 1940 Mellomkrigstid

1939

Velfjord historielag stiftes 4. november. Harald Strøm er formann. Se Strøm minnetun.

1931

Elsa Laula Renberg dør av tuberkulose på Brønnøy sykehjem. Hun ble 53 år.

1928

Nordlandsbunaden for kvinner er ferdig konstruert. Lær mer om bunaden på Vefsn museum!

1923

Gullfeber i Bindal etter at en av verdens rikeste gullårer blir påvist i kommunen.

1923

Halve Hemnesberget ødelegges i brann

1940 - 1945 Andre verdenskrig

1942

Våren 1942 begynte bygginga av hærkystfort (HKB) 16/974 Grönsviken kystfort. Fortet sto ferdig i desember samme år. Besøk Grønsvik kystfort. 

1940

9. mai krysset tyskerne grensa til Nordland. felttoget gjennom Nordland starter.

1945 - 1972 Etterkrigstid

1955

I oktober dette året starter produksjonen av Nesnalobben på Nesna.

1950-tallet

I denne perioden får mange helgelendinger innlagt strøm i husene sinde. Besøk Rana museum som har utstilling om husholdningsredskaper på strøm.

1946

Stortinget vedtar med 102 mot 42 stemmer at et jernverk skal bygges på Mo i Rana.

1949

Einar Mathisen Nordfjellmark leverer en gammel sammenknyttet skinnsekk til Velfjord bygdemuseum. Den skal ikke åpnes, og har siden hengt uåpnet i museet.

1972 - 2000 Oljealderen

1997

Petter Dass-kapellet på Træna står ferdig.

2000 - Informasjonenes tidsalder

Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealderen
Yngre jernalder
Merovingertid
Vikingtid
Middelalder
Reformasjon
Enevelde
Embetsmannsstaten
Industrialisering
Mellomkrigstid
Andre verdenskrig
Etterkrigstid
Oljealderen
Informasjonenes tidsalder

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta alle", samtykker du i bruken av slike teknologier.