Hopp til hovedinnhold

Researchers Night 24. september

5 minutter

I løpet av Forskningsdagene, som går av staben over hele landet i perioden 22.september-3.oktober, arrangerer fem av Helgeland museums avdelinger «Researchers` night 24.september» samtidig. Alle arrangementene er gratis.

Træna. Sanna. Gompen.

I Norge er Researchers’ Night er en del av Forskningsdagene, og arrangeres alltid den fjerde fredagen i september – i år 24. september 2021. Da er det forskernes kveld. Folk i hele Europa kan møte forskere samtidig, enten på deres egne institusjoner eller andre steder, for eksempel på museer eller ved kulturminner. Tanken bak Researchers’ Night er å skape begeistring, forståelse og interesse for forskning. Denne dagen arrangerer Helgeland Museum åtte arrangement ved fem avdelinger. Målgruppen for arrangementene denne ettermiddagen/kvelden er særlig ungdom, men de fleste arrangementene har åpent for deltakelse av andre aldersgrupper også.

Vandring på Tjøtta med arkeolog Trine Johnson, kl. 18.00-20.00

Petter Dass-museet

Fra ca. år 200 til ca. år 800 ble flere ringforma tunanlegg bygd og brukt i Nord-Norge. På Helgeland er ringtun funnet i Vassås i Bindal, Mo i Brønnøy, Lækkenga på Tjøtta, Hov på Løkta i Dønna og Botnmoen i Kobberdal på Løkta. Hva ringtunene ble brukt til og hvorfor de ble anlagt diskuteres. En teori er at de var «nøytral grunn», et møtested for likemenn, mens andre har tolket dem som knyttet til militære ordninger, nærmest forlegninger. Petter Dass-museet sitt arrangement er en vandring til Lækkenga på Tjøtta med Arkeolog Trine Johnson fra Nordland fylkeskommune. Målgruppe: Alle aldre, barnevennlig.

Oppmøte utenfor hovedinngangen til Nibio på Tjøtta kl. 18.00. Varighet ca. 2 timer. Les mer om arrangementet her. 

 

Omvisning av ungdom for ungdom i utstillingen  «Motstandskvinnen Liv Grannes – med livet som innsats» , kl. 17.00-18.00

Vefsn Museum

Politimestergården, Austerbygdvegen 3, Mosjøen

Liv Grannes var bare 22 år da hun startet i jobben som kontorassistent ved Politikammeret i Mosjøen. Gjennom jobben og bekjente ble hun rekruttert inn i motstandsbevegelsen, en livsfarlig oppgave. Utstillingen handler også om krig og kjærlighet – Livs forhold til sine venninner, familie og kjærligheten til to av Norges krigshelter. Sist, men ikke minst formidler utstillingen en kvinnelig heltehistorie og stiller spørsmålet: Hvorfor finnes det så få historier om kvinner i krig?

Voksne er selvfølgelig også velkommen!

Foredrag Når minnestedet går digitalt – om Falstad fangeleir, kl.19.00-20.00

Vefsn Museum

Jacobsenbrygga, Sjøgata 31b.

Når minnestedet går digitalt: Forskningsbasert utvikling av digital rekonstruksjon av Falstad fangeleir 1941-1945

Bli med på interaktiv visning av fangeleiren på Falstad. Falstadsenterets digitale opplevelse tar deg med tilbake i tid og viser deg leirlandskapet slik det så ut ved frigjøringen i mai 1945. Ved hjelp av spesialutviklet XR-teknologi og ipad kan du vandre omkring i en virtuell utgave av SS fangeleiren Falstad.

Foredrag av Christan Semb, Falstadsenteret

Kveldsseminar, rollespill og film på Sanna Grendahus med tema «Fred og konflikt», avreise fra Husøy kl. 16.10

Træna museum

For hvem: Familier, barn og unge samt andre interesserte.

Træna museum ønsker velkommen til tur og foredrag på øya Sanna. Forsvarets ansatte ved NATO-stasjonen på Gompen, Sanna, holder foredrag om NATO-stasjonens historie, og tar oss gjennom tiden fra 2.verdenskrig, via kald krig og til dagens situasjon i NATO. Gompen, som aktiv NATO-etterretningsstasjon, med daglig mannskap, legges ned i 2021. Vi får høre om bakgrunnen for avgjørelsen og veien videre. Tur til toppen av Gompen (243 moh). Kaffe og vafler serveres på Sanna Grendahus etter endt tur.

Vi fortsetter programmet for kvelden på Sanna Grendahus. Her får vi besøk og veiledning av Lars Andreas Rognan, som til daglig jobber som formidler for organisasjonen «Folk og Forsvar». Han skal guide oss gjennom rollespillets univers.

Rollespillet «Fred og Konflikt» gir deltakerne en større forståelse for hvordan konflikter og andre sikkerhetspolitiske utfordringer oppstår og hvordan de kan løses.

På kvelden vises film med tema fred og konflikt. Vi lager bålmat ute mens vi reflekterer over kveldens rollespill og kunnskapsdeling.

Arrangementet passer særlig for familier og ungdom. Overnatting på Grendahuset tilbys de som ønsker det.

Avreise fra Husøy til Sanna 24. september kl. 16.10 med lokalruta.
Avreise fra Sanna til Husøy for overnattere 25. september kl. 8.00.
Avreise fra Sanna til Husøy 24. september kl.18.10.

Arrangementet er åpent og gratis. Påmelding så langt plassene rekker, via Marit Bertheussen, til tlf. 41559104.

Foredrag og nattevandring, oppstart kl. 18.00

Grønsvik kystfort

På Grønsvik kystfort på Lurøy inviterer museet til en aften med foredrag og nattevandring på fortet. Arrangementet starter kl 18 med foredraget «Den tyske okkupasjonsmaktens byggeprosjekter i Norge», ved historiker Odd Einar Myrnes Hansen. Han har sin utdannelse fra NTNU i økonomisk historie og jobber med en doktorgradssøknad i norsk økonomisk politikk på 1960 tallet. Andre tema denne kvelden er kald krig. Hvordan påvirket dette kultur og levemåte i Sovjetunionen? Foredrag ved Ksenia Matsegora. Matsegora kommer fra Arkhangelsk og har sin utdannelse fra Musikkonservatoriet i Saratov Russland. Hun har jobbet ved NRAFU (Northern Artic federal University) i Arkhangelsk, undervist i museumsteori og har vært avdelingsleder ved Arkhangelsk kunstmuseum. Som en avslutning på programmet vil museets avdelingsleder Ragnar Selnes ta oss med på en nattevandring gjennom fortet.

Foredrag om 2. verdenskrig

Nesna Museum, kl. 18.00-19.00

Foredrag ved Gaute Lunde Rønnebu om forsknings- og formidlingsprosjektet «I en verden av total krig: Norge 1939 –1945». Det tyske angrepet og den fem år lange okkupasjonen fra 1940 til 1945, berørte stort sett alle deler av det norske samfunnet. Norges krigserfaring var også del av en internasjonal konflikt og langt fra løsrevet det store bildet. De siste årene har det foregått omfattende forskning på Norges historie under andre verdenskrig. Prosjektet «I en verden av total krig», med utgangspunkt ved UiT Norges arktiske universitet og med Narviksenteret som en av samarbeidspartnerne, har produsert ny og viktig kunnskap. Dette foredraget gir en kort oversikt over en del resultater fra prosjektet. Gaute Lund Rønnebu er historiker og forsker ved Narviksenteret. Han har blant annet jobbet med humanitære organisasjoners rolle under den tyske okkupasjonen av Norge og vært deltaker i forskningsprosjektet «I en verden av total krig.» Passer for ungdom.

Cirka 10 000 f.v.t. - 4000 f.v.t. Eldre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 8500 f.v.t.

Fangstfolk, jegere og fiskere holder til på Vega. De bor i enkle telt eller små hytter i strandsona, og driver organisert fangst og fiske.

4000 f.v.t. - cirka 1800 f.v.t. Yngre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 3900 f.v.t.-2350 f.v.t.

Gjenstander fra Sør-Skandinavia brukes særlig på kysten av Sør- og Midt-Helgeland. Blant annet prestisjedolker fra Nord-Jylland. Det forteller om vareutveksling.

Cirka 1700 f.v.t. - cirka 500 f.v.t. Bronsealderen

Se innhold Se innhold

Ca. 1800-500 f.v.t.

En mengde helleristninger lages på Tro, Flatøya og Rødøya i Alstahaug. de viser hval, elg, sel, båter, hester, fotsåler, abstrakte figurer, og det som er tolket som en skiløper. «Skiløperen» ser du i Helgeland Museums logo.

Se innhold Se innhold

Ca. 800-700 f.v.t.

Et bronsesverd begraves på Remmen i Tomsvik på Tomma i Nesna.

På Hillstad i Brønnøy garves to bronseøkser ned i jorda under en steinhelle. Kanskje er det offergaver?

500 f.v.t. - 550 Yngre jernalder

550 - 800 Merovingertid

Se innhold Se innhold

Ca. 200-800

Ringforma tunanlegg bygges og brukes. På Helgeland er ringtun funnet i Vassås i Bindal, Mo i Brønnøy, Leikenga på Tjøtta, Hov på Løkta i Dønna og Botnmoen i Kobberdal på Løkta. I tillegg er ett oppdaget på Øysund i Meløy på grensa mellom Helgeland og Salten.

Se innhold Se innhold

Ca. år 500 og fremover

Høvdingdømmer dannes flere steder: på Dønna, Tjøtta, Torgar i Brønnøy og Sandnes i Alstahaug.

800 - 1066 Vikingtid

Se innhold Se innhold

873

Sigrid Sigurdsdotter på Sandnes (født ca. 850) har vært enke i ett år. Hun gifter seg med Torolv Kveldulvson fra Fjordane. De bor først i Torgar i Brønnøy, deretter på Sandnes etter hennes far dør. Torolv er kongens skatteoppkrever.

1066 - 1537 Middelalder

1537 - 1660 Reformasjon

Se innhold Se innhold

1647 - Dikterpresten Petter Dass blir født

Petter Dass ble muligens født på Herøy 1647. Han var prest, jekteskipper, proprietær og forfatter. Mest kjent for samtiden som salmedikter med bl. a. salmen Herre gud ditt dyre navn og ære.

1660 - 1814 Enevelde

Se innhold Se innhold

1804

Mathias Bonsach Krogh blir utnevnt til første biskop i det nyopprettede bispedømmet Nordlandene og Finnmark. Samme år utnevnes han til sogneprest i Alstahaug prestegjeld. Alstahaug kirke blir Nord-Norges første domkirke.

1814 - 1884 Embetsmannsstaten

1884 - 1930 Industrialisering

Se innhold Se innhold

1901

Sandsundværulykka med storm og springflo 22. januar rammer 254 fiskere og tar livet til 34 mennesker i løpet av noen få timer. Kiste fra Sandsundvær kan ses på Herøy bygdesamling

1918 - 1940 Mellomkrigstid

1940 - 1945 Andre verdenskrig

1945 - 1972 Etterkrigstid

Se innhold Se innhold

1950-tallet

I denne perioden får mange helgelendinger innlagt strøm i husene sinde. Besøk Rana museum som har utstilling om husholdningsredskaper på strøm.

1972 - 2000 Oljealderen

2000 - Informasjonenes tidsalder

Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealderen
Yngre jernalder
Merovingertid
Vikingtid
Middelalder
Reformasjon
Enevelde
Embetsmannsstaten
Industrialisering
Mellomkrigstid
Andre verdenskrig
Etterkrigstid
Oljealderen
Informasjonenes tidsalder

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta alle", samtykker du i bruken av slike teknologier.