Hopp til hovedinnhold

Kart

Vi har besøkssteder i alle kommunene på Helgeland. Finn ønsket avdeling ved å trykke på kartpunktene.

Bergh-brygga, Leirfjord

Bergh-brygga og Gammelskolen

Bergh-brygga i Leirfjord har det vært drevet butikk helt frem til 1985. Velkommen til en reise i tid!

Gammelskolen, den vakre gamle skolen, midt på Leland, er nå museum. Den er iøynefallende, med sine flotte utskjæringer, nærmest innslag av dragestil og fine farger, og står i en særstilling både skolehistorisk og arkitektonisk.

Båter i utstillingen på Bindal museum

Bindal museum og Bindal bygdetun

På Bindal museum på Terråk, kommunesenteret i Bindal, formidles historie og kunnskap om lokal bruk av tre som materiale. Vi forteller om skogsdrift før og nå, trelastindustri og båtbygging, der bindalsfæringen og andre typer nordlandsbåter er sentrale.

Bindal bygdetun ligger tre kilometer nord for Terråk, og en del av Bindal museum. Bygdetunet er en del av kulturminneløypa på Vassås, og har vannpost, bålpanne og lekestativ.

Hovedhuset på Bredek fjellgård

Bredek fjellgård

Fjellgården Bredek er en historisk perle ved foten av Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark, 320 m.o.h., og et yndet turmål.

Brygga på Falch gamle handelssted

Falch gamle handelssted

Falch gamle handelssted ligger nydelig til helt nede ved Tjongsfjorden, en liten avstikker fra Kystriksveien. Kanskje du vil inn i museet å se hvordan det var å dra til legen for ca. 100 år siden, eller se i båtutstillingen?

Hattfjelldal. Hovedinngang Fjellfolketshus

Fjellfolkets hus

Fjellfolkets Hus i Hattfjelldal er hovedbase og utgangspunkt for opplevelser og historiene knyttet til Fjellfolkets liv og historie.

Loftet i Anestuo på Grane bygdetun

Grane bygdetun

Mellom høye granlegger i innlandskommunen Grane på Helgeland finner du Grane bygdetun. På tunet kan du se kulturhistoriske hus fra 17- og 1800-tallet.

Kanon og Grønsvik kystfort, Lurøy

Grønsvik kystfort

Grønsvik kystfort kan vi se sporene etter okkupasjonsmakten i restene etter fortifikasjoner, bygninger og annen infrastruktur, som minner oss om skjebnen til krigsfangene som ble tvunget til å delta i byggingen.

Gammelt interiør, bygdetun, Bjerka, Hemnes

Hemnes bygdetun

Hemnes bygdetun ligger vakkert til, og kan så vidt sees fra E6. På dette stedet har det bodd folk i ca. 500 år. Her får du lære om hvordan våre forfedre, både fattige og rike, bodde og levde.

Herøy bygdesamling.

Herøy bygdesamling

Herøy bygdesamling kan du bli kjent med den lokale kulturhistorien og embetsmannshistorien i regionen. Kanskje frister det også med en smak av «100 år gamle» vafler?

Nesna. Krambua etter Davidsen fra Øbø

Nesna museum

Nesna museum holder til i Zahl-huset, der de faste utstillingene viser gjenstander fra handel, hushold, jordbruk, fiskeri og attåtnæringer, samt husflid og håndverk.

Et lite stykke fra Zahl-huset, omtrent midt på tettstedet Nesna står Klokkergården, fra 1823. Den er Helgelands eldste gjenværende fastskole

Nordvika hovedbygning rom106

Nordvika gamle handelssted

Av de gamle nordnorske handelsstedene som ennå er bevart er Nordvika gamle handelssted på Dønna et av de eldste og mest intakte.

Petter Dass Kirken, museet og bauta

Petter Dass-museet

Petter Dass-museet og Alstahaug er Nordland fylkeskommunes tusenårssted. Museet formidler kulturarven etter dikterpresten Petter Dass. På Alstahaugtunet ligger den gamle prestegården, middelalderkirken Alstahaug kirke, og et moderne museumsbygg.

Rovdyr i utstillingen på Rana museum

Rana museum og Stenneset friluftsmuseum

Rana museum har en spennende historie som kan oppleves i utstillingene om industrihistorie, naturhistorie og krigshistorie.

På tunet på Stenneset friluftsmuseum kan du vandre mellom tjue historiske bygninger fra perioden 1750 til 1890, og den engelske hagen med nydelige blomster og stauder.

Hage, hageport, Sømna bygdetun

Sømna bygdetun

Tunet på Sømna bygdetun med sine tolv bygninger har et småbyaktig preg, og kjøkkenhagen med gamle kornsorter, kulturplanter, urter og grønnsaker er vel verdt et besøk.

Klokkesamling

Strøm minnetun og Gamle Samvirkelaget

Strøm minnetun finner du bygninger og gjenstander som viser et mangfold av gammelt håndverk, husflid og fjordbondens øvrige arbeidsliv.

Sørsamisk kulturarv, uredde og innovative personligheter, myter og fenomener viser Velfjord i verden og verden i Velfjord. Ta en kikk på den mystiske sekken, eller se nye utstillingen Drivkraft åpner på Gamle samvirkelaget høsten 2021. En spennende og mangesidig utstilling for store og små, som skal kunne ses hele året.

 

Træna. Sanna sett fra Sandøy

Træna museum

Træna er en øygruppe som ligger 33 nautiske mil til havs. Midt på øya Husøy finner du Træna museum. På museet på Træna er steinalderkultur og arkeologiske funn fra naboøya Sanna i fokus. Funnene har blitt datert hele 9000 år tilbake i tid, og det er på grunn av nettopp disse funnene at Træna kan kalle seg «Norges eldste fiskevær».

Vefsn. Jacobsenbrygga og kommunekaia

Vefsn museum

Vefsn museum holder til i Jacobsenbrygga, ei vakker gulmalt brygge i Sjøgata – Mosjøens eldste bydel fra 1800-tallet. I museet kan du lære om byens historie. Sjøgata i seg selv er et levende museum, og vi tilbyr historiske vandringer i de unike omgivelsene.

Vefsn bygdetun ligger rett ved Dolstad kirke, og er et av landsdelens eldste bygdetun. Bygningene er fylt av gjenstander og små utstillinger.

Politimestergården huser den spennende utstillingen om motstandskvinnen Liv Grannes, fra Vefsn, som arbeidet som kontordame på Politimestergården fra 1940.

Båter og garn på Vevelstad bygdetun

Vevelstad bygdetun

Ikke langt fra Forvik fergeleie ligger Vevelstad bygdetun, side om side med Vevelstad kirke. Bygdetunets mangfoldige miljøutstilling har tekstiler og porselen fra 1800-tallet, et rikt utstyrt snekkerverksted, en brennevinsstue og fine nordlandsbåter med utrolige historier.

Gammelt butikkinteriøer på Wangbrygga

Wangbrygga i Bardal

I bygda Bardal ligger Wangbrygga, ei gammel handelsbrygge fra 1870-årene. Museets hovedattraksjon er butikkmuseet med gamle varer og gjenstander fra Helgeland, og kaféen som serverer rykende fersk bakst, gode middager og buffeter i sommersesongen.

Dunderland fangeleir

Leiren på Dunderland hadde ved frigjøringen 477 «russefanger»; fanger fra Ukraina, Russland og andre deler av Sovjetunionen. Disse var soldater som var tatt til fange av tyskerne og fraktet nordover til en skremmende skjebne som slaver.

Cirka 10 000 f.v.t. - 4000 f.v.t. Eldre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 8500 f.v.t.

Fangstfolk, jegere og fiskere holder til på Vega. De bor i enkle telt eller små hytter i strandsona, og driver organisert fangst og fiske.

4000 f.v.t. - cirka 1800 f.v.t. Yngre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 3900 f.v.t.-2350 f.v.t.

Gjenstander fra Sør-Skandinavia brukes særlig på kysten av Sør- og Midt-Helgeland. Blant annet prestisjedolker fra Nord-Jylland. Det forteller om vareutveksling.

Cirka 1700 f.v.t. - cirka 500 f.v.t. Bronsealderen

Se innhold Se innhold

Ca. 1800-500 f.v.t.

En mengde helleristninger lages på Tro, Flatøya og Rødøya i Alstahaug. de viser hval, elg, sel, båter, hester, fotsåler, abstrakte figurer, og det som er tolket som en skiløper. «Skiløperen» ser du i Helgeland Museums logo.

Se innhold Se innhold

Ca. 800-700 f.v.t.

Et bronsesverd begraves på Remmen i Tomsvik på Tomma i Nesna.

På Hillstad i Brønnøy garves to bronseøkser ned i jorda under en steinhelle. Kanskje er det offergaver?

500 f.v.t. - 550 Yngre jernalder

550 - 800 Merovingertid

Se innhold Se innhold

Ca. 200-800

Ringforma tunanlegg bygges og brukes. På Helgeland er ringtun funnet i Vassås i Bindal, Mo i Brønnøy, Leikenga på Tjøtta, Hov på Løkta i Dønna og Botnmoen i Kobberdal på Løkta. I tillegg er ett oppdaget på Øysund i Meløy på grensa mellom Helgeland og Salten.

Se innhold Se innhold

Ca. år 500 og fremover

Høvdingdømmer dannes flere steder: på Dønna, Tjøtta, Torgar i Brønnøy og Sandnes i Alstahaug.

800 - 1066 Vikingtid

Se innhold Se innhold

873

Sigrid Sigurdsdotter på Sandnes (født ca. 850) har vært enke i ett år. Hun gifter seg med Torolv Kveldulvson fra Fjordane. De bor først i Torgar i Brønnøy, deretter på Sandnes etter hennes far dør. Torolv er kongens skatteoppkrever.

1066 - 1537 Middelalder

1537 - 1660 Reformasjon

Se innhold Se innhold

1647 - Dikterpresten Petter Dass blir født

Petter Dass ble muligens født på Herøy 1647. Han var prest, jekteskipper, proprietær og forfatter. Mest kjent for samtiden som salmedikter med bl. a. salmen Herre gud ditt dyre navn og ære.

1660 - 1814 Enevelde

Se innhold Se innhold

1804

Mathias Bonsach Krogh blir utnevnt til første biskop i det nyopprettede bispedømmet Nordlandene og Finnmark. Samme år utnevnes han til sogneprest i Alstahaug prestegjeld. Alstahaug kirke blir Nord-Norges første domkirke.

1814 - 1884 Embetsmannsstaten

1884 - 1930 Industrialisering

Se innhold Se innhold

1901

Sandsundværulykka med storm og springflo 22. januar rammer 254 fiskere og tar livet til 34 mennesker i løpet av noen få timer. Kiste fra Sandsundvær kan ses på Herøy bygdesamling

1918 - 1940 Mellomkrigstid

1940 - 1945 Andre verdenskrig

1945 - 1972 Etterkrigstid

Se innhold Se innhold

1950-tallet

I denne perioden får mange helgelendinger innlagt strøm i husene sinde. Besøk Rana museum som har utstilling om husholdningsredskaper på strøm.

1972 - 2000 Oljealderen

2000 - Informasjonenes tidsalder

Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealderen
Yngre jernalder
Merovingertid
Vikingtid
Middelalder
Reformasjon
Enevelde
Embetsmannsstaten
Industrialisering
Mellomkrigstid
Andre verdenskrig
Etterkrigstid
Oljealderen
Informasjonenes tidsalder

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta alle", samtykker du i bruken av slike teknologier.