Ca. 4000 f. v. t.
Fangstfolk og fiskere søker ly i Kirkehelleren på Sanna i Træna. De spiser sel, fisk, småhval og sjøfugl.
Vi har besøkssteder i alle kommunene på Helgeland. Finn ønsket avdeling ved å trykke på kartpunktene.
Kartet gir en oversikt over besøkssted, og fullstendig oversikt kan også finnes under "Besøkssted" på nettsiden.
Kompetanssenter for bygningsarven i Vegaøyan. Besøk siden.
På Bergh-brygga i Leirfjord har det vært drevet butikk helt frem til 1985. Velkommen til en reise i tid!
Gammelskolen, den vakre gamle skolen, midt på Leland, er nå museum. Den er iøynefallende, med sine flotte utskjæringer, nærmest innslag av dragestil og fine farger, og står i en særstilling både skolehistorisk og arkitektonisk.
På Bindal museum på Terråk, kommunesenteret i Bindal, formidles historie og kunnskap om lokal bruk av tre som materiale. Vi forteller om skogsdrift før og nå, trelastindustri og båtbygging, der bindalsfæringen og andre typer nordlandsbåter er sentrale.
Bindal bygdetun ligger tre kilometer nord for Terråk, og en del av Bindal museum. Bygdetunet er en del av kulturminneløypa på Vassås, og har vannpost, bålpanne og lekestativ.
Fjellgården Bredek er en historisk perle ved foten av Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark, 320 m.o.h., og et yndet turmål.
Falch gamle handelssted ligger nydelig til helt nede ved Tjongsfjorden, en liten avstikker fra Kystriksveien. Kanskje du vil inn i museet å se hvordan det var å dra til legen for ca. 100 år siden, eller se i båtutstillingen?
Fjellfolkets Hus i Hattfjelldal er hovedbase og utgangspunkt for opplevelser og historiene knyttet til Fjellfolkets liv og historie.
Mellom høye granlegger i innlandskommunen Grane på Helgeland finner du Grane bygdetun. På tunet kan du se kulturhistoriske hus fra 17- og 1800-tallet.
På Grønsvik kystfort kan vi se sporene etter okkupasjonsmakten i restene etter fortifikasjoner, bygninger og annen infrastruktur, som minner oss om skjebnen til krigsfangene som ble tvunget til å delta i byggingen.
Hemnes bygdetun ligger vakkert til, og kan så vidt sees fra E6. På dette stedet har det bodd folk i ca. 500 år. Her får du lære om hvordan våre forfedre, både fattige og rike, bodde og levde.
På Herøy bygdesamling kan du bli kjent med den lokale kulturhistorien og embetsmannshistorien i regionen. Kanskje frister det også med en smak av «100 år gamle» vafler?
Nesna museum holder til i Zahl-huset, der de faste utstillingene viser gjenstander fra handel, hushold, jordbruk, fiskeri og attåtnæringer, samt husflid og håndverk.
Et lite stykke fra Zahl-huset, omtrent midt på tettstedet Nesna står Klokkergården, fra 1823. Den er Helgelands eldste gjenværende fastskole
Av de gamle nordnorske handelsstedene som ennå er bevart er Nordvika gamle handelssted på Dønna et av de eldste og mest intakte.
Petter Dass-museet og Alstahaug er Nordland fylkeskommunes tusenårssted. Museet formidler kulturarven etter dikterpresten Petter Dass. På Alstahaugtunet ligger den gamle prestegården, middelalderkirken Alstahaug kirke, og et moderne museumsbygg.
Rana museum har en spennende historie som kan oppleves i utstillingene om industrihistorie, naturhistorie og krigshistorie.
På tunet på Stenneset friluftsmuseum kan du vandre mellom tjue historiske bygninger fra perioden 1750 til 1890, og den engelske hagen med nydelige blomster og stauder.
Tunet på Sømna bygdetun med sine tolv bygninger har et småbyaktig preg, og kjøkkenhagen med gamle kornsorter, kulturplanter, urter og grønnsaker er vel verdt et besøk.
På Strøm minnetun finner du bygninger og gjenstander som viser et mangfold av gammelt håndverk, husflid og fjordbondens øvrige arbeidsliv.
Sørsamisk kulturarv, uredde og innovative personligheter, myter og fenomener viser Velfjord i verden og verden i Velfjord. Ta en kikk på den mystiske sekken, eller se nye utstillingen Drivkraft åpner på Gamle samvirkelaget høsten 2021. En spennende og mangesidig utstilling for store og små, som skal kunne ses hele året.
Træna er en øygruppe som ligger 33 nautiske mil til havs. Midt på øya Husøy finner du Træna museum. På museet på Træna er steinalderkultur og arkeologiske funn fra naboøya Sanna i fokus. Funnene har blitt datert hele 9000 år tilbake i tid, og det er på grunn av nettopp disse funnene at Træna kan kalle seg «Norges eldste fiskevær».
Vefsn museum holder til i Jacobsenbrygga, ei vakker gulmalt brygge i Sjøgata – Mosjøens eldste bydel fra 1800-tallet. I museet kan du lære om byens historie. Sjøgata i seg selv er et levende museum, og vi tilbyr historiske vandringer i de unike omgivelsene.
Vefsn bygdetun ligger rett ved Dolstad kirke, og er et av landsdelens eldste bygdetun. Bygningene er fylt av gjenstander og små utstillinger.
Politimestergården huser den spennende utstillingen om motstandskvinnen Liv Grannes, fra Vefsn, som arbeidet som kontordame på Politimestergården fra 1940.
Ikke langt fra Forvik fergeleie ligger Vevelstad bygdetun og det nye museumsbygget Ristning – Tjaalege, side om side med Vevelstad kirke.
I bygda Bardal ligger Wangbrygga, ei gammel handelsbrygge fra 1870-årene. Museets hovedattraksjon er butikkmuseet med gamle varer og gjenstander fra Helgeland, og kaféen som serverer rykende fersk bakst, gode middager og buffeter i sommersesongen.
Leiren på Dunderland hadde ved frigjøringen 477 «russefanger»; fanger fra Ukraina, Russland og andre deler av Sovjetunionen. Disse var soldater som var tatt til fange av tyskerne og fraktet nordover til en skremmende skjebne som slaver.
I bryggen til det første lakseslakteriet på Lovund, finnes utstillinger, arrangementer, museum og «kaffe og vafler». Vi formidler hvordan livet på en øy på Helgelandskysten er. Kom og opplev fiskeri og tørrfiskproduksjon som var hoved inntektskilde frem til 1980. Lær om båter som var, og er, det viktigste transportmiddel. I stornaustet, Balderbrygga, presenterer vi klinkbygde båter, til og med en fembøring, som er største type av Nordlands versjon av denne UNESCO beskjermete tradisjonsbåten.
Lovundbåten museum, et spenstig nybygg på området, åpnet i 2024. Museet ble bygget for å kunne presentere en arkeologisk funn av en handelsbåt med gjenstander datert til 1450 og fortellinger om tiden etter svartedauden på Norges kysten.
For å bruke tidslinjen kan du bruke TAB-tasten for å navigere deg gjennom punktene. Naviger deg gjennom de forskjellige epokene ved å bruke pil-tastene til høyre og venstre.
Fangstfolk og fiskere søker ly i Kirkehelleren på Sanna i Træna. De spiser sel, fisk, småhval og sjøfugl.
Fangstfolk, jegere og fiskere holder til på Vega. De bor i enkle telt eller små hytter i strandsona, og driver organisert fangst og fiske.
Gjenstander fra Sør-Skandinavia brukes særlig på kysten av Sør- og Midt-Helgeland. Blant annet prestisjedolker fra Nord-Jylland. Det forteller om vareutveksling.
Bofaste jegerfolk holder til i skogene på indre Helgeland
En mengde helleristninger lages på Tro, Flatøya og Rødøya i Alstahaug. de viser hval, elg, sel, båter, hester, fotsåler, abstrakte figurer, og det som er tolket som en skiløper. «Skiløperen» ser du i Helgeland Museums logo.
Et bronsesverd begraves på Remmen i Tomsvik på Tomma i Nesna.
På Hillstad i Brønnøy garves to bronseøkser ned i jorda under en steinhelle. Kanskje er det offergaver?
Ringforma tunanlegg bygges og brukes. På Helgeland er ringtun funnet i Vassås i Bindal, Mo i Brønnøy, Leikenga på Tjøtta, Hov på Løkta i Dønna og Botnmoen i Kobberdal på Løkta. I tillegg er ett oppdaget på Øysund i Meløy på grensa mellom Helgeland og Salten.
Høvdingdømmer dannes flere steder: på Dønna, Tjøtta, Torgar i Brønnøy og Sandnes i Alstahaug.
Noen risser inn runer i esjeberget på Æsøya i Vevelstad
Sigrid Sigurdsdotter på Sandnes (født ca. 850) har vært enke i ett år. Hun gifter seg med Torolv Kveldulvson fra Fjordane. De bor først i Torgar i Brønnøy, deretter på Sandnes etter hennes far dør. Torolv er kongens skatteoppkrever.
Hårek på Tjøtta blir født
Tørrfisk blir den dominerende eksportvaren
Noen mister eller begraver en gullring i jorda på Sanna i Træna. Inngravert i ringen står det «Buro, berto, beriora», et formular for å stoppe blod
Petter Dass ble muligens født på Herøy 1647. Han var prest, jekteskipper, proprietær og forfatter. Mest kjent for samtiden som salmedikter med bl. a. salmen Herre gud ditt dyre navn og ære.
Helgeland innlemmes i Nordlandenes len (opprettet i 1598)
Jekteskipper Zahl på Nordvika på Dønna oppretter bygdefarskontrakt med allmuen.
Mathias Bonsach Krogh blir utnevnt til første biskop i det nyopprettede bispedømmet Nordlandene og Finnmark. Samme år utnevnes han til sogneprest i Alstahaug prestegjeld. Alstahaug kirke blir Nord-Norges første domkirke.
Den nybygde Klokkergården på Nesna tas i bruk
Bergh-brygga på Leland står ferdig, etter at den forrige brant.
Sandsundværulykka med storm og springflo 22. januar rammer 254 fiskere og tar livet til 34 mennesker i løpet av noen få timer. Kiste fra Sandsundvær kan ses på Herøy bygdesamling
Velfjord historielag stiftes 4. november. Harald Strøm er formann. Se Strøm minnetun.
Elsa Laula Renberg dør av tuberkulose på Brønnøy sykehjem. Hun ble 53 år.
Nordlandsbunaden for kvinner er ferdig konstruert. Lær mer om bunaden på Vefsn museum!
Gullfeber i Bindal etter at en av verdens rikeste gullårer blir påvist i kommunen.
Halve Hemnesberget ødelegges i brann
Våren 1942 begynte bygginga av hærkystfort (HKB) 16/974 Grönsviken kystfort. Fortet sto ferdig i desember samme år. Besøk Grønsvik kystfort.
9. mai krysset tyskerne grensa til Nordland. felttoget gjennom Nordland starter.
I oktober dette året starter produksjonen av Nesnalobben på Nesna.
I denne perioden får mange helgelendinger innlagt strøm i husene sinde. Besøk Rana museum som har utstilling om husholdningsredskaper på strøm.
Stortinget vedtar med 102 mot 42 stemmer at et jernverk skal bygges på Mo i Rana.
Gustav Strømsvik (1901-1983) kommer tilbake til hjemstedet Tjongsfjord etter å ha vært arkeolog i Honduras. På Falch Gamle handelsted står en båt bygd av ham.
Einar Mathisen Nordfjellmark leverer en gammel sammenknyttet skinnsekk til Velfjord bygdemuseum. Den skal ikke åpnes, og har siden hengt uåpnet i museet.
Petter Dass-kapellet på Træna står ferdig.
Sjøgata i Mosjøen blir vernet. Bli kjent med Sjøgatas og Mosjøens historie på Vefsn museum.
På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta alle", samtykker du i bruken av slike teknologier.