Hopp til hovedinnhold

Leirfjord museum

Leirfjord museum holder til i den gamle Bergh-brygga på Leland. Her ble det drevet butikk helt frem til 1985. Velkommen til en reise i tid!

Bergh-brygga, Leirfjord

I det gamle handelshuset Bergh-brygga på Nedre-Leland har tiden stått stille. I butikklokalene er det opprinnelige interiøret og deler av vareutvalget som butikken har hatt som sortiment gjennom flere tiår bevart. En titt i butikkhyllene er en reise i tid, og vekker gode minner for de besøkende. Også luktene vekker minner hos mange. I de gamle varelagerlokalene vises også ulike typer utstillinger med kulturhistorisk innhold gjennom museumsåret.

Butikken, Bergh-brygga, Leirfjord

Foto: Ketil Born

I sommersesongen er Bergh-brygga åpen fra onsdag til søndag, og på våren og høsten kan brygga besøkes én søndag i måneden. I tillegg til den gamle butikken og varierende utstillinger finner du også et spennende utvalg av bøker, leker, kjøkkenredskaper, sydvester, handlenettdrops m.m.

Butikk, Bergh-brygga, Leirfjord

Foto: Ketil Born

Bergh-brygga var et handelsted så tidlig som 1847, kanskje tidligere, men har dessverre vært herjet av brann flere ganger, den siste var i 1898. Dagens bygning ble oppført i 1900.

Bergh-brygga ble gitt i gave til Leirfjord Folkeminnelag i 1987, fra Aslaug og Johan Bergh som eide og drev butikken fram til 1985.

Gammelskolen, Leland, Leirfjord

Gammelskolen på Leland. Foto: Ketil Born

 

Gammelskolen

Den vakre gamle skolen, midt på Leland, er nå museum. Den er iøynefallende, med sine flotte utskjæringer, nærmest innslag av dragestil og fine farger, og står i en særstilling både skolehistorisk og arkitektonisk. Bygningen er i stor grad beholdt slik den var opprinnelig. Kommer du på innsiden ligger tidligere tiders klasserom og venter på at du skal komme inn og sette deg ned på en av de gamle skolepultene. Du finner også lærerens leilighet med stue, kjøkken og soverom. Gammelskolen er bygd i 1884, og var i drift som skole og bolig fram til ny skole ble bygd, midt på 1950-tallet. Deretter fortsatte den som sted hvor elevene hadde sløydfag, før den ble museum på 1970-tallet. Ønsker du å høre mer om skolens historie? Kontakt oss gjerne for omvisning. Skolen kan åpnes på forespørsel.

Gammelskolen, Leland, Leirfjord

Gammelskolen på Leland. Foto: Ketil Born

 

Andre historiske bygninger i nærmiljøet

Godt skjult ved Mølnbekkjen i Meisfjord, i sine naturlige omgivelser ligger Meisfjordkverna, et minne fra en tid da det lå små kvernhus ved de fleste bekker i Leirfjord. Kvernhuset er fra første del av 1900-tallet og var i bruk til etter 2. verdenskrig. Bygningen står alltid åpen og interiøret innvendig og kvernkallen under kan studeres.

På Reines, omtrent 7 km fra Leland, ligger det to bygninger som er bevart på sin opprinnelige plass og viser restene av et gammelt brygge- og naustmiljø i et kyst-/kulturlandskap. Tidligere lå det mellom 15-20 bygninger i området. Naust og brygger som tilhørte gårdene i området. De gjenstående bygningene kan betraktes fra utsiden.

Kvernhuset i Meisfjord og bygningene på Reines er en del av Helgeland Museums bygningsmasse, og kan ses i landskapet. Ønsker du nærmere informasjon om byggene og beliggenheten, kan du benytte deg av appen KulturPunkt.

 

Medarbeidere

Avdelingsleder Leirfjord

Jorunn Vrålstad

Avdelingsleder Leirfjord museum Telefon: 957 84 168 E-post: Send e-post

Cirka 10 000 f.v.t. - 4000 f.v.t. Eldre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 8500 f.v.t.

Fangstfolk, jegere og fiskere holder til på Vega. De bor i enkle telt eller små hytter i strandsona, og driver organisert fangst og fiske.

4000 f.v.t. - cirka 1800 f.v.t. Yngre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 3900 f.v.t.-2350 f.v.t.

Gjenstander fra Sør-Skandinavia brukes særlig på kysten av Sør- og Midt-Helgeland. Blant annet prestisjedolker fra Nord-Jylland. Det forteller om vareutveksling.

Cirka 1700 f.v.t. - cirka 500 f.v.t. Bronsealderen

Se innhold Se innhold

Ca. 1800-500 f.v.t.

En mengde helleristninger lages på Tro, Flatøya og Rødøya i Alstahaug. de viser hval, elg, sel, båter, hester, fotsåler, abstrakte figurer, og det som er tolket som en skiløper. «Skiløperen» ser du i Helgeland Museums logo.

Se innhold Se innhold

Ca. 800-700 f.v.t.

Et bronsesverd begraves på Remmen i Tomsvik på Tomma i Nesna.

På Hillstad i Brønnøy garves to bronseøkser ned i jorda under en steinhelle. Kanskje er det offergaver?

500 f.v.t. - 550 Yngre jernalder

550 - 800 Merovingertid

Se innhold Se innhold

Ca. 200-800

Ringforma tunanlegg bygges og brukes. På Helgeland er ringtun funnet i Vassås i Bindal, Mo i Brønnøy, Leikenga på Tjøtta, Hov på Løkta i Dønna og Botnmoen i Kobberdal på Løkta. I tillegg er ett oppdaget på Øysund i Meløy på grensa mellom Helgeland og Salten.

Se innhold Se innhold

Ca. år 500 og fremover

Høvdingdømmer dannes flere steder: på Dønna, Tjøtta, Torgar i Brønnøy og Sandnes i Alstahaug.

800 - 1066 Vikingtid

Se innhold Se innhold

873

Sigrid Sigurdsdotter på Sandnes (født ca. 850) har vært enke i ett år. Hun gifter seg med Torolv Kveldulvson fra Fjordane. De bor først i Torgar i Brønnøy, deretter på Sandnes etter hennes far dør. Torolv er kongens skatteoppkrever.

1066 - 1537 Middelalder

1537 - 1660 Reformasjon

Se innhold Se innhold

1647 - Dikterpresten Petter Dass blir født

Petter Dass ble muligens født på Herøy 1647. Han var prest, jekteskipper, proprietær og forfatter. Mest kjent for samtiden som salmedikter med bl. a. salmen Herre gud ditt dyre navn og ære.

1660 - 1814 Enevelde

Se innhold Se innhold

1804

Mathias Bonsach Krogh blir utnevnt til første biskop i det nyopprettede bispedømmet Nordlandene og Finnmark. Samme år utnevnes han til sogneprest i Alstahaug prestegjeld. Alstahaug kirke blir Nord-Norges første domkirke.

1814 - 1884 Embetsmannsstaten

1884 - 1930 Industrialisering

Se innhold Se innhold

1901

Sandsundværulykka med storm og springflo 22. januar rammer 254 fiskere og tar livet til 34 mennesker i løpet av noen få timer. Kiste fra Sandsundvær kan ses på Herøy bygdesamling

1918 - 1940 Mellomkrigstid

1940 - 1945 Andre verdenskrig

1945 - 1972 Etterkrigstid

Se innhold Se innhold

1950-tallet

I denne perioden får mange helgelendinger innlagt strøm i husene sinde. Besøk Rana museum som har utstilling om husholdningsredskaper på strøm.

1972 - 2000 Oljealderen

2000 - Informasjonenes tidsalder

Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealderen
Yngre jernalder
Merovingertid
Vikingtid
Middelalder
Reformasjon
Enevelde
Embetsmannsstaten
Industrialisering
Mellomkrigstid
Andre verdenskrig
Etterkrigstid
Oljealderen
Informasjonenes tidsalder

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta alle", samtykker du i bruken av slike teknologier.