Helgeland Museum, bygningsvern er lokalisert i Mosjøen, Vefsn kommune.
Vi holder til den store bryggen fra 1879, som ligger i den nordlige delen av Sjøgata verneområde, nærmest elven Vefsna. I lokalene tilbyr vi et Kunnskapssenter for kulturmiljø og bygningsvern i Sjøgata-området, som har utstillingen Sjøgata – der byen ble til, utstillingen Kampen om Sjøgata og en varierende Verktøyutstilling som tar for seg ulike tema innen tradisjonshåndverk og bygningsvern på museet. Vi tilbyr en leseplass med spennende litteratur som også har gode råd og tips til arbeid med eldre bygninger.
Bygningsvernavdelingen har oversikt over 186 kulturhistoriske bygninger på museets 18 avdelinger. Vi jobber med forvaltning, dokumentasjon, vedlikehold og samtidig bidrar i forskning og formidling av disse.
Avdelingen er godkjent lærebedrift i tømrerfag og som NTNU Læringsarena. Bygningsvern-avdelingen mottar praktikanter, lærlinger og studenter for å overføre kunnskaper om tradisjonelle byggemetoder og tradisjonshåndverk til neste generasjon. I tillegg tilbyr vi rådgiving for private personer, bedrifter, kommuner og andre interesserte innenfor spørsmål som gjelder bygningsvern og kulturminnevern.
Våre bygningsvernrådgivere reiser ut til huseiere og gir råd om istandsetting og ny bruk av verneverdige bygninger. Eierne kontakter selv og første rådgiving eller befaring er gratis, tilbudet gjelder hele Helgeland.
Et kompetansesenter for kulturmiljø og bygningsvern i Sjøgata-området
Sjøgata-området i Mosjøen er et kulturmiljø som ble regulert til vern i 1978 og er Nord-Norges lengste sammenhengende trehusrekke fra 1800-tallet. Den forteller oss om utviklingen av samfunn, handel, kystkultur på Helgeland, samt historien om etableringen av Mosjøen som byen vi vet i dag. Sjøgata-området er en del av Riksantikvarens liste over vernede, tette trehusmiljø i Norge og har fått Olavsrosa fra Norsk kulturarv i 2003.
Sjøgata verneområde forteller også om utviklingen av frivillig aktivisme, og om kampen for bevaringsarbeidet som også preget storbyene Bergen og Trondheim mot slutten av 1970-tallet. Verneområdet har vært en del av Norsk Kulturråds nasjonale pilotprosjekt for bygningsvern i Norge på 1970 og 1980-tallet.
Vefsn kommune sin reguleringsplan for Sjøgata verneområde
Bygningsvernsenteret i Mosjøen spesialiserer seg også på Sjøgata-verneområdet i Mosjøen og har et bygningsarkiv som dekker de fleste bygningene og uteområdene i verneområdet.
Senteret inneholder spennende utstillinger om historien til Sjøgata verneområdet, leseplass med bygningsvern-litteratur og en varierende verktøyutstilling som tar for seg verktøy og arbeidsmetoder innenfor tradisjonshåndverk på museet.
Bygningsvern-avdelingen bistår eiere av bygninger i Sjøgata verneområde med rådgiving knyttet til arbeid med egne bygninger og uteområder.
Skandferbåten M/K Roald
For tiden har vi et samarbeid med den frivillige foreningen Skandferlaget som holder på med restaurering av fiskebåten M/K Roald. Arbeidet utføres av Skandferlaget i samarbeid med ansatte fra Nordnorsk Fartøyvernsenter. M/K Roald ble bygget av den kjente og innovative lokale båtbyggeren Nils Skandfer i 1916, ved båtbyggeriet hans på Halsøy. I 2022 ble båten kjøpt av Skandferlaget og fraktet tilbake til Mosjøen fra Tysfjord kommune. M/K Roald kan sees i avdelingens åpningstider eller etter nærmere avtale med Skandferlaget.