Hopp til hovedinnhold

Dunderland fangeleir

Det er dokumentert 620 fangeleirer i Norge under krigen, av dem 390 for sovjetiske fanger. De fleste og største leirene var i Nord-Norge.

Leiren på Dunderland hadde ved frigjøringen 477 «russefanger»; fanger fra Ukraina, Russland og andre deler av Sovjetunionen. Disse var soldater som var tatt til fange av tyskerne og fraktet nordover til en skremmende skjebne som slaver.

For å sikre tyske forsyningslinjer til Murmanskfronten og få jernmalm sikkert sørover fra Narvik, befalte Adolf Hitler at det skulle bygges en jernbane gjennom Nord-Norge til Kirkenes. For å løse oppgaven bygde okkupasjonsmakten 55 fangeleirer fra Mo i Rana til Tysfjord. Av de 26.000 fangene som ble satt inn på disse, døde over 2.000.

Dunderland fangeleir. Foto: Ole Buster Olsen

Dunderland fangeleir. Foto: Ole Buster Olsen

Tomta der fangeleiren på Dunderland lå, ble i 2017 overdratt fra grunneier Magnor Storvoll til Helgeland Museum. Bakgrunnen for overdragelsen er dels å bevare leiren som et vesentlig regionalt kulturminne, dels å tilrettelegge leiren for publikum.

Bilder fra Dunderland fangeleir, også kalt Dunderlandsleiren, satt sammen av ISO-media.

 

Adkomst

Ved adkomsten til fangeleiren, som er skiltet og ligger inntil dagens E6, har Statens vegvesen anlagt en parkeringsplass. Du er velkommen til å vandre inn i leirområdet. På stedet kan du lese informasjon om leiren, hvordan den var oppbygd, hva fangene jobbet med og hvordan hverdagen så ut. Strukturer fra veien inn i leiren samt tufter etter bygninger og infrastruktur er godt synlig.

Dame ser på minnestøtten i Dunderland fangeleir

Minnestøtte med navn på fangene som mistet livet ligger i ytterkant av leiren. Vi gjør oppmerksom på at dette er et minnested og et viktig krigshistorisk kulturminne, og vi anbefaler derfor at det opptres hensynsfullt slik at ferdsel ikke gjør skade på strukturer.

 

Cirka 10 000 f.v.t. - 4000 f.v.t. Eldre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 8500 f.v.t.

Fangstfolk, jegere og fiskere holder til på Vega. De bor i enkle telt eller små hytter i strandsona, og driver organisert fangst og fiske.

4000 f.v.t. - cirka 1800 f.v.t. Yngre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 3900 f.v.t.-2350 f.v.t.

Gjenstander fra Sør-Skandinavia brukes særlig på kysten av Sør- og Midt-Helgeland. Blant annet prestisjedolker fra Nord-Jylland. Det forteller om vareutveksling.

Cirka 1700 f.v.t. - cirka 500 f.v.t. Bronsealderen

Se innhold Se innhold

Ca. 1800-500 f.v.t.

En mengde helleristninger lages på Tro, Flatøya og Rødøya i Alstahaug. de viser hval, elg, sel, båter, hester, fotsåler, abstrakte figurer, og det som er tolket som en skiløper. «Skiløperen» ser du i Helgeland Museums logo.

Se innhold Se innhold

Ca. 800-700 f.v.t.

Et bronsesverd begraves på Remmen i Tomsvik på Tomma i Nesna.

På Hillstad i Brønnøy garves to bronseøkser ned i jorda under en steinhelle. Kanskje er det offergaver?

500 f.v.t. - 550 Yngre jernalder

550 - 800 Merovingertid

Se innhold Se innhold

Ca. 200-800

Ringforma tunanlegg bygges og brukes. På Helgeland er ringtun funnet i Vassås i Bindal, Mo i Brønnøy, Leikenga på Tjøtta, Hov på Løkta i Dønna og Botnmoen i Kobberdal på Løkta. I tillegg er ett oppdaget på Øysund i Meløy på grensa mellom Helgeland og Salten.

Se innhold Se innhold

Ca. år 500 og fremover

Høvdingdømmer dannes flere steder: på Dønna, Tjøtta, Torgar i Brønnøy og Sandnes i Alstahaug.

800 - 1066 Vikingtid

Se innhold Se innhold

873

Sigrid Sigurdsdotter på Sandnes (født ca. 850) har vært enke i ett år. Hun gifter seg med Torolv Kveldulvson fra Fjordane. De bor først i Torgar i Brønnøy, deretter på Sandnes etter hennes far dør. Torolv er kongens skatteoppkrever.

1066 - 1537 Middelalder

1537 - 1660 Reformasjon

Se innhold Se innhold

1647 - Dikterpresten Petter Dass blir født

Petter Dass ble muligens født på Herøy 1647. Han var prest, jekteskipper, proprietær og forfatter. Mest kjent for samtiden som salmedikter med bl. a. salmen Herre gud ditt dyre navn og ære.

1660 - 1814 Enevelde

Se innhold Se innhold

1804

Mathias Bonsach Krogh blir utnevnt til første biskop i det nyopprettede bispedømmet Nordlandene og Finnmark. Samme år utnevnes han til sogneprest i Alstahaug prestegjeld. Alstahaug kirke blir Nord-Norges første domkirke.

1814 - 1884 Embetsmannsstaten

1884 - 1930 Industrialisering

Se innhold Se innhold

1901

Sandsundværulykka med storm og springflo 22. januar rammer 254 fiskere og tar livet til 34 mennesker i løpet av noen få timer. Kiste fra Sandsundvær kan ses på Herøy bygdesamling

1918 - 1940 Mellomkrigstid

1940 - 1945 Andre verdenskrig

1945 - 1972 Etterkrigstid

Se innhold Se innhold

1950-tallet

I denne perioden får mange helgelendinger innlagt strøm i husene sinde. Besøk Rana museum som har utstilling om husholdningsredskaper på strøm.

1972 - 2000 Oljealderen

2000 - Informasjonenes tidsalder

Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealderen
Yngre jernalder
Merovingertid
Vikingtid
Middelalder
Reformasjon
Enevelde
Embetsmannsstaten
Industrialisering
Mellomkrigstid
Andre verdenskrig
Etterkrigstid
Oljealderen
Informasjonenes tidsalder

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta alle", samtykker du i bruken av slike teknologier.