Leiren på Dunderland hadde ved frigjøringen 477 «russefanger»; fanger fra Ukraina, Russland og andre deler av Sovjetunionen. Disse var soldater som var tatt til fange av tyskerne og fraktet nordover til en skremmende skjebne som slaver.
For å sikre tyske forsyningslinjer til Murmanskfronten og få jernmalm sikkert sørover fra Narvik, befalte Adolf Hitler at det skulle bygges en jernbane gjennom Nord-Norge til Kirkenes. For å løse oppgaven bygde okkupasjonsmakten 55 fangeleirer fra Mo i Rana til Tysfjord. Av de 26.000 fangene som ble satt inn på disse, døde over 2.000.
Tomta der fangeleiren på Dunderland lå, ble i 2017 overdratt fra grunneier Magnor Storvoll til Helgeland Museum. Bakgrunnen for overdragelsen er dels å bevare leiren som et vesentlig regionalt kulturminne, dels å tilrettelegge leiren for publikum.
Bilder fra Dunderland fangeleir, også kalt Dunderlandsleiren, satt sammen av ISO-media.
Adkomst
Ved adkomsten til fangeleiren, som er skiltet og ligger inntil dagens E6, har Statens vegvesen anlagt en parkeringsplass. Du er velkommen til å vandre inn i leirområdet. På stedet kan du lese informasjon om leiren, hvordan den var oppbygd, hva fangene jobbet med og hvordan hverdagen så ut. Strukturer fra veien inn i leiren samt tufter etter bygninger og infrastruktur er godt synlig.
Minnestøtte med navn på fangene som mistet livet ligger i ytterkant av leiren. Vi gjør oppmerksom på at dette er et minnested og et viktig krigshistorisk kulturminne, og vi anbefaler derfor at det opptres hensynsfullt slik at ferdsel ikke gjør skade på strukturer.