Hattfjelldal strekker seg innover de mest markante innlandsområdene i Nordland. Landskapet preges av store fjellområder, skog, innsjøer og elver. Menneskenes forhold til denne fjellnaturen har i sin tur over tid skapt en markant innlandskultur der levesett og tradisjoner knytter seg til ressursgrunnlag og klimaforhold.
Området har rot i sørsamenes tilhold og naturbruk. Senere også av nybyggere og byreisere. Krigshistorien herifra er rikholdig og underkommunisert. Tyskernes okkupasjon og dertil etablering av flyplass, med krigsfanger fra flere nasjoner, kan man i ettertid si bidro til modernisering og industrialisering i Hattfjelldal.
Fjellfolkets hus
Fjellfolkets hus ligger sentralt i Hattfjelldal og er et opplevelsestilbud til både lokalbefolkningen og reisende på indre Helgeland. Fjellfolkets hus er et bygg med variert innhold, både innen kultur, næring og service. Her kan du se de spennende utstillingene som viser den rike historien til Hattfjelldal og fjellfolket, i tillegg en egen trekkspillutstilling!
Turruter finnes det mange av i området. Kart og praktiske tips kan gis. Kulturhistoriske besøksplasser kan kobles til turmuligheter og stitraséer i den vidstrakte kommunen. Slik kan opplevelsen berikes og gis ekstra dimensjoner.
I nærheten av Fjellfolkets hus
Lensmannsgården en nær hundre år gammel bygning i sentrum, der museets samlinger i hovedsak er presentert: gjenstander, litteratur, foto. Uteplass med bord og benker. Besøk avtales med oss.
Gammelbutikken i kroken er er tradisjonsrikt handelssted for både nordmenn, svensker og samer over en lang periode. En møteplass i «tre kulturers landskap». Bygning fra rundt år 1900, innredet med bildemontasjer og gjenstander. Bildeutstilling, noe inventar og gjenstander. Forteller historien om grensehandel og kulturkontakt mellom bygder og beboere i fjelltraktene her på våre trakter. Bord og benker satt ut. Bygningen og uteområdet kan besøkes uten nærmere avtale. Omvisning kan besørges av museet eller av gårdeieren som bor like ved.
Susendal skolekapell er et særpreget lite kapell som i kombinasjon var både skole og kirkehus. Restaurert i 2016, da det var hundre år gammelt. Bord og benker. Typisk for kombinasjonsbruk og flere funksjoner sammenstilt, noe som var en grunntanke når det gjaldt bruksbygg i distriktene. Få slike bygg finnes fortsatt. Bord og benker satt ut ved skolekapellet. Uteområdet er åpent for allmenn bruk. Innvendig omvisning må bestilles hos museet, spesielt i skolekapellet – fortrinnsvis også i den nye kirka
Pantdalssetra er ei fjellseter som viser den viktige og utstrakte bruken av utmark og fjellområder. Restaurert av Helgeland Museum for få år tilbake. Åpen bygning som er tilgjengelig for besøkende. Lettest atkomst fra Ørjedalen, ca. én times gange fra bilveg. Infotavle.