Hopp til hovedinnhold

Grane bygdetun

Mellom høye granlegger i innlandskommunen Grane på Helgeland finner du Grane bygdetun.

Eldre hus på Grane bygdetun

Grane har lange tradisjoner med skogbruk, og har skogbruk og utmark som hovedtema. På tunet kan du se kulturhistoriske hus fra 17- og 1800-tallet som har blitt flyttet hit fra forskjellige deler av kommunen. E6 er en viktig trafikkåre gjennom kommunen, og selve museet/tunet ligger ved kommunesentret Trofors.

Rovhogster utført av det engelske kompaniet «North of Europe land and mining company. Ltd»., med tømmerfløting i Vefsna, og etablering av dampdrevet sag i Mosjøen er spennende historie som formidles her. Også dramatiske hendelser under 2. verdenskrig, og det faktum at Norges nest største sølvgruve var i drift i Grane, har gitt oss historier som det er naturlig for oss å fortelle om.

Grupper som vil besøke bygdetunet tilbys omvisning med innlagt bålkos, og av og til lammelår, laget på steinaldervis i kokegrop. Bjelleklang fra hest med vogn eller slede kan også oppleves. En sagmare, en rekonstruksjon av ei sagstilling for håndsaging av tømmer til planker kan også ses på tunet. Ved elven Austervefsna, som har hatt en lang ferd fra Børgefjell og Sverige, er det tilrettelagt med bålplass og fiskeplass med universell utforming. Tørr ved er tilgjengelig, så her kan alle kose seg. For de minste finnes appen Bædi & Børdi – Barnas turguider. Last ned appen, se etter skilt, og hør seks spennende historier når dere beveger dere rundt på området.

Kjøkken med grue, Grane bygdetun

Foto: Ketil Born

Stavassdalen og Laksforsen

I Stavassdalen er mye av Granes historie samlet i ett område. Her finner man spor etter gårdsdrift fra 1700-tallet, samiske boplasser, spor etter tømmerfløting og en masse spennende krigshistorie. Den gamle ferdselsvegen til Stavassgården er ca. 7 km lang. Den starter der det var en fangeleir for russiske fanger under 2. verdenskrig. Den gamle vegen er godt synlig, og du føler virkelig at du går i våre forfedres fotspor. Undervegs til Stavassgården passeres spor av skjerping etter sølv.

Ferdselsvegen er også en fin start for den som skal inn i Lomsdal/Visten nasjonalpark. Vandrerturer og turer til Stavassgården kan arrangeres. Bædi og Børdi har funnet vegen også til Stavassdalen. Det første møtet får du på parkeringsplassen. På turen inn til Stavvatnet dukker de opp på fire nye plasser, og gjør turen lærerik og underholdende for de minste.

Grane bygdetun fra lufta

Dronefoto: Kent-Erik Sjursen, Sjursen Design AS

I nærområdet

Dersom du vil ha nærkontakt med Austervefsna, der den går i trange juv og med ville stryk, kan du gjøre det med utgangspunkt i bygdetunet. Raftefirmaet River North tilbyr rafteturer med forskjellige vanskelighetsgrader, fra ekstremturer til familieraft, gjennom hele sommeren.

Bestemmer deg for et bedre måltid med utsikt mot den mektige Laksforsen finner du Helgeland Museums bildeutstilling med tema fra Vefsnavassdraget på Laksforsen turistkafe. Utstillingen kan sees i kafeens åpningstider.

Slipstein og hus på Grane bygdetun

Slipstein på Grane bygdetun. Foto: Ketil Born

Grane bygdetuns nærmeste museumsnabo i Helgeland museum er avdeling Hattfjelldal. Etter en halvtimes kjøring mot svenskegrensa ankommer du Hattfjelldal, der du kan bli kjent med fjellfolkets historie. Ferdes du videre nordover langs E6 i stedet, kommer du til Helgeland Museums avdeling i Vefsn. Benytt anledningen til å fordype deg i Mosjøens by-historie, og se den spennende utstillingen om motstandskvinnen Liv Grannes.

Medarbeidere

Grane Bygdetun Are Halse

Are Halse

Avdelingsleder Grane bygdetun Telefon: 911 79 802 E-post: Send e-post

Cirka 10 000 f.v.t. - 4000 f.v.t. Eldre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 8500 f.v.t.

Fangstfolk, jegere og fiskere holder til på Vega. De bor i enkle telt eller små hytter i strandsona, og driver organisert fangst og fiske.

4000 f.v.t. - cirka 1800 f.v.t. Yngre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 3900 f.v.t.-2350 f.v.t.

Gjenstander fra Sør-Skandinavia brukes særlig på kysten av Sør- og Midt-Helgeland. Blant annet prestisjedolker fra Nord-Jylland. Det forteller om vareutveksling.

Cirka 1700 f.v.t. - cirka 500 f.v.t. Bronsealderen

Se innhold Se innhold

Ca. 1800-500 f.v.t.

En mengde helleristninger lages på Tro, Flatøya og Rødøya i Alstahaug. de viser hval, elg, sel, båter, hester, fotsåler, abstrakte figurer, og det som er tolket som en skiløper. «Skiløperen» ser du i Helgeland Museums logo.

Se innhold Se innhold

Ca. 800-700 f.v.t.

Et bronsesverd begraves på Remmen i Tomsvik på Tomma i Nesna.

På Hillstad i Brønnøy garves to bronseøkser ned i jorda under en steinhelle. Kanskje er det offergaver?

500 f.v.t. - 550 Yngre jernalder

550 - 800 Merovingertid

Se innhold Se innhold

Ca. 200-800

Ringforma tunanlegg bygges og brukes. På Helgeland er ringtun funnet i Vassås i Bindal, Mo i Brønnøy, Leikenga på Tjøtta, Hov på Løkta i Dønna og Botnmoen i Kobberdal på Løkta. I tillegg er ett oppdaget på Øysund i Meløy på grensa mellom Helgeland og Salten.

Se innhold Se innhold

Ca. år 500 og fremover

Høvdingdømmer dannes flere steder: på Dønna, Tjøtta, Torgar i Brønnøy og Sandnes i Alstahaug.

800 - 1066 Vikingtid

Se innhold Se innhold

873

Sigrid Sigurdsdotter på Sandnes (født ca. 850) har vært enke i ett år. Hun gifter seg med Torolv Kveldulvson fra Fjordane. De bor først i Torgar i Brønnøy, deretter på Sandnes etter hennes far dør. Torolv er kongens skatteoppkrever.

1066 - 1537 Middelalder

1537 - 1660 Reformasjon

Se innhold Se innhold

1647 - Dikterpresten Petter Dass blir født

Petter Dass ble muligens født på Herøy 1647. Han var prest, jekteskipper, proprietær og forfatter. Mest kjent for samtiden som salmedikter med bl. a. salmen Herre gud ditt dyre navn og ære.

1660 - 1814 Enevelde

Se innhold Se innhold

1804

Mathias Bonsach Krogh blir utnevnt til første biskop i det nyopprettede bispedømmet Nordlandene og Finnmark. Samme år utnevnes han til sogneprest i Alstahaug prestegjeld. Alstahaug kirke blir Nord-Norges første domkirke.

1814 - 1884 Embetsmannsstaten

1884 - 1930 Industrialisering

Se innhold Se innhold

1901

Sandsundværulykka med storm og springflo 22. januar rammer 254 fiskere og tar livet til 34 mennesker i løpet av noen få timer. Kiste fra Sandsundvær kan ses på Herøy bygdesamling

1918 - 1940 Mellomkrigstid

1940 - 1945 Andre verdenskrig

1945 - 1972 Etterkrigstid

Se innhold Se innhold

1950-tallet

I denne perioden får mange helgelendinger innlagt strøm i husene sinde. Besøk Rana museum som har utstilling om husholdningsredskaper på strøm.

1972 - 2000 Oljealderen

2000 - Informasjonenes tidsalder

Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealderen
Yngre jernalder
Merovingertid
Vikingtid
Middelalder
Reformasjon
Enevelde
Embetsmannsstaten
Industrialisering
Mellomkrigstid
Andre verdenskrig
Etterkrigstid
Oljealderen
Informasjonenes tidsalder

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta alle", samtykker du i bruken av slike teknologier.