Hopp til hovedinnhold

Grønsvik kystfort

I et spektakulært landskap kan du ta historiske steg til det som var et mørkt kapittel i Europas historie.

Kanon og Grønsvik kystfort, Lurøy

I krigsårene 1940–45 bygde den tyske hær og marine Atlanterhavsvollen, en forsvarslinje som strakte seg fra den spansk-franske grensen nordover til den finske ishavskysten. Langs norskekysten ble det bygget omkring 350 kystfort. Grønsvik kystfort i Lurøy kommune, er et av dem, og formidler lokal okkupasjonshistorie.

Feltkanon i utstillingen på Grønsvik kystfort, Lurøy

Foto: Ketil Born

På Grønsvik kystfort kan vi se sporene etter okkupasjonsmakten i restene etter fortifikasjoner, bygninger og annen infrastruktur som minner oss om skjebnen til krigsfangene som ble tvunget til å delta i byggingen. Museumsanlegget fremstår i dag som et monument over et av Europas dystreste epoker, men samtidig et vakkert minnesmerke over de 77 sovjetiske og 65 polske krigsfangene som ble tvunget til å delta i byggingen av kystfortet. En gravplass for 7 sovjetiske fanger som omkom under byggingen ble anlagt ved sjøen. Etter krigen ble noe av levningene gravd opp og flyttet til krigskirkegården på Tjøtta. Gravplassen med minnesmerket finnes fremdeles ved Grønsvik kystfort.

Løpegrav på Grønsvik kystfort, Lurøy

Løpegrav på Grønsvik kystfort. Foto: Ketil Born

Utstillingen «Forræder» setter søkelys på det evig aktuelle temaet radikalisering og det å velge feil, formidlet gjennom Vegard Albert Skogmos tegneserieunivers. I utstillingen vises også originale historiske foto, dokumenter og gjenstander. Fortet og museet utgjør til sammen et militærhistorisk landskap som gir den besøkende en spennende og unik opplevelse fra en mørk periode i vår historie.

Fra utstillingen på Grønsvik kystfort, Lurøy

Foto: Ketil Born

Grønsvik er også et flott utgangspunkt for videre turer langs den vakre helgelandskysten. For mer informasjon om Lurøy og omegn kan du henvende deg til vår lokale turistinformasjon.

Medarbeidere

Cirka 10 000 f.v.t. - 4000 f.v.t. Eldre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 8500 f.v.t.

Fangstfolk, jegere og fiskere holder til på Vega. De bor i enkle telt eller små hytter i strandsona, og driver organisert fangst og fiske.

4000 f.v.t. - cirka 1800 f.v.t. Yngre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 3900 f.v.t.-2350 f.v.t.

Gjenstander fra Sør-Skandinavia brukes særlig på kysten av Sør- og Midt-Helgeland. Blant annet prestisjedolker fra Nord-Jylland. Det forteller om vareutveksling.

Cirka 1700 f.v.t. - cirka 500 f.v.t. Bronsealderen

Se innhold Se innhold

Ca. 1800-500 f.v.t.

En mengde helleristninger lages på Tro, Flatøya og Rødøya i Alstahaug. de viser hval, elg, sel, båter, hester, fotsåler, abstrakte figurer, og det som er tolket som en skiløper. «Skiløperen» ser du i Helgeland Museums logo.

Se innhold Se innhold

Ca. 800-700 f.v.t.

Et bronsesverd begraves på Remmen i Tomsvik på Tomma i Nesna.

På Hillstad i Brønnøy garves to bronseøkser ned i jorda under en steinhelle. Kanskje er det offergaver?

500 f.v.t. - 550 Yngre jernalder

550 - 800 Merovingertid

Se innhold Se innhold

Ca. 200-800

Ringforma tunanlegg bygges og brukes. På Helgeland er ringtun funnet i Vassås i Bindal, Mo i Brønnøy, Leikenga på Tjøtta, Hov på Løkta i Dønna og Botnmoen i Kobberdal på Løkta. I tillegg er ett oppdaget på Øysund i Meløy på grensa mellom Helgeland og Salten.

Se innhold Se innhold

Ca. år 500 og fremover

Høvdingdømmer dannes flere steder: på Dønna, Tjøtta, Torgar i Brønnøy og Sandnes i Alstahaug.

800 - 1066 Vikingtid

Se innhold Se innhold

873

Sigrid Sigurdsdotter på Sandnes (født ca. 850) har vært enke i ett år. Hun gifter seg med Torolv Kveldulvson fra Fjordane. De bor først i Torgar i Brønnøy, deretter på Sandnes etter hennes far dør. Torolv er kongens skatteoppkrever.

1066 - 1537 Middelalder

1537 - 1660 Reformasjon

Se innhold Se innhold

1647 - Dikterpresten Petter Dass blir født

Petter Dass ble muligens født på Herøy 1647. Han var prest, jekteskipper, proprietær og forfatter. Mest kjent for samtiden som salmedikter med bl. a. salmen Herre gud ditt dyre navn og ære.

1660 - 1814 Enevelde

Se innhold Se innhold

1804

Mathias Bonsach Krogh blir utnevnt til første biskop i det nyopprettede bispedømmet Nordlandene og Finnmark. Samme år utnevnes han til sogneprest i Alstahaug prestegjeld. Alstahaug kirke blir Nord-Norges første domkirke.

1814 - 1884 Embetsmannsstaten

1884 - 1930 Industrialisering

Se innhold Se innhold

1901

Sandsundværulykka med storm og springflo 22. januar rammer 254 fiskere og tar livet til 34 mennesker i løpet av noen få timer. Kiste fra Sandsundvær kan ses på Herøy bygdesamling

1918 - 1940 Mellomkrigstid

1940 - 1945 Andre verdenskrig

1945 - 1972 Etterkrigstid

Se innhold Se innhold

1950-tallet

I denne perioden får mange helgelendinger innlagt strøm i husene sinde. Besøk Rana museum som har utstilling om husholdningsredskaper på strøm.

1972 - 2000 Oljealderen

2000 - Informasjonenes tidsalder

Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealderen
Yngre jernalder
Merovingertid
Vikingtid
Middelalder
Reformasjon
Enevelde
Embetsmannsstaten
Industrialisering
Mellomkrigstid
Andre verdenskrig
Etterkrigstid
Oljealderen
Informasjonenes tidsalder

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta alle", samtykker du i bruken av slike teknologier.