I krigsårene 1940–45 bygde den tyske hær og marine Atlanterhavsvollen, en forsvarslinje som strakte seg fra den spansk-franske grensen nordover til den finske ishavskysten. Langs norskekysten ble det bygget omkring 350 kystfort. Grønsvik kystfort i Lurøy kommune, er et av dem, og formidler lokal okkupasjonshistorie.
På Grønsvik kystfort kan vi se sporene etter okkupasjonsmakten i restene etter fortifikasjoner, bygninger og annen infrastruktur som minner oss om skjebnen til krigsfangene som ble tvunget til å delta i byggingen. Museumsanlegget fremstår i dag som et monument over et av Europas dystreste epoker, men samtidig et vakkert minnesmerke over de 77 sovjetiske og 65 polske krigsfangene som ble tvunget til å delta i byggingen av kystfortet. En gravplass for 7 sovjetiske fanger som omkom under byggingen ble anlagt ved sjøen. Etter krigen ble noe av levningene gravd opp og flyttet til krigskirkegården på Tjøtta. Gravplassen med minnesmerket finnes fremdeles ved Grønsvik kystfort.
Utstillingen «Forræder» setter søkelys på det evig aktuelle temaet radikalisering og det å velge feil, formidlet gjennom Vegard Albert Skogmos tegneserieunivers. I utstillingen vises også originale historiske foto, dokumenter og gjenstander. Fortet og museet utgjør til sammen et militærhistorisk landskap som gir den besøkende en spennende og unik opplevelse fra en mørk periode i vår historie.
Grønsvik er også et flott utgangspunkt for videre turer langs den vakre helgelandskysten. For mer informasjon om Lurøy og omegn kan du henvende deg til vår lokale turistinformasjon.