Herøy bygdesamling ligger på Herøy prestegård, på Sør-Herøy, i en øykommune på Helgelandskysten, utenfor Sandnessjøen. Hit reiser man med ferge eller båt, og kommunen består av flere bebodde øyer, alle sammenbundet med broer. Turen ut til øyriket Herøy, den vakre naturen og landskapet er en opplevelse i seg selv.
Herøys middelalderkirke er nærmeste nabo. Langkirken i stein fra 1100-tallet er bygd i romansk stil og er den største av de tre «søsterkirkene» fra middelalderen på Helgeland. Kirken den eneste i Nord-Norge som har apsis – et halvsirkelformet hvelvet utbygg på østsiden av koret. De andre middelalderkirkene, Dønnes Kirke og Alstahaug kirke, ligger i nabokommunene Dønna og Alstahaug. Disse tre kirkene kalles også «triangelkirkene» på Helgeland og er bygd på omtrent samme tid.
Herøy kirke, arkeologiske funn og gårdens sentrale beliggenhet indikerer bosetning her allerede fra jernalderen av. Med utgangspunkt i dette formidler museet de siste 1500 årenes lokale kulturhistorie. Museet har en stor samling på mer enn 15 000 gjenstander, hvor om lag tusen av disse kan ses av besøkende. Disse er relatert til både jordbruk, fiske/fangst, dagligliv og fest, og som viser forskjellige sider ved menneskers liv og virke på Helgelandskysten gjennom århundrene.
Museet forvalter til sammen syv fredede eller verneverdige bygninger på stedet. Våningshuset «Borgstua», et stabbur, en fjøs, en jordkjeller, storbåtnaustet, brygga og fiskebua «Flæsbua». De tre sistnevnte bygningene er flyttet til tunet fra andre steder i kommunen. Samtlige bygninger, bortsett fra kjelleren, brukes i utstillingssammenheng. Presteboligen tjener fortsatt det formålet den var bygget for – nemlig å være bolig for presten.
I sommersesongen tilbys varierte kulturopplevelser på museet: Du kan se og besøke våre utstillingene, nyte kaffe og «100 år gamle vafler».