Hopp til hovedinnhold

Herøy bygdesamling

På Herøy kan du bli kjent med den lokale kulturhistorien og embetsmannshistorien i regionen. Kanskje frister det også med en smak av «100 år gamle» vafler?

Herøy Bygdesamling. Avdeling Herøy. Oversiktsbilde

Herøy bygdesamling ligger på Herøy prestegård, på Sør-Herøy, i en øykommune på Helgelandskysten, utenfor Sandnessjøen. Hit reiser man med ferge eller båt, og kommunen består av flere bebodde øyer, alle sammenbundet med broer. Turen ut til øyriket Herøy, den vakre naturen og landskapet er en opplevelse i seg selv.

Foto: Julie Henning/Helgeland Museum

Herøys middelalderkirke er nærmeste nabo. Langkirken i stein fra 1100-tallet er bygd i romansk stil og er den største av de tre «søsterkirkene» fra middelalderen på Helgeland. Kirken den eneste i Nord-Norge som har apsis – et halvsirkelformet hvelvet utbygg på østsiden av koret. De andre middelalderkirkene, Dønnes Kirke og Alstahaug kirke, ligger i nabokommunene Dønna og Alstahaug. Disse tre kirkene kalles også «triangelkirkene» på Helgeland og er bygd på omtrent samme tid.

Herøy kirke

Dronefoto: Kent-Erik Sjursen, Sjursen Design AS

Herøy kirke, arkeologiske funn og gårdens sentrale beliggenhet indikerer bosetning her allerede fra jernalderen av. Med utgangspunkt i dette formidler museet de siste 1500 årenes lokale kulturhistorie. Museet har en stor samling på mer enn 15 000 gjenstander, hvor om lag tusen av disse kan ses av besøkende. Disse er relatert til både jordbruk, fiske/fangst, dagligliv og fest, og som viser forskjellige sider ved menneskers liv og virke på Helgelandskysten gjennom århundrene.

Museet forvalter til sammen syv fredede eller verneverdige bygninger på stedet. Våningshuset «Borgstua», et stabbur, en fjøs, en jordkjeller, storbåtnaustet, brygga og fiskebua «Flæsbua». De tre sistnevnte bygningene er flyttet til tunet fra andre steder i kommunen. Samtlige bygninger, bortsett fra kjelleren, brukes i utstillingssammenheng. Presteboligen tjener fortsatt det formålet den var bygget for – nemlig å være bolig for presten.

Herøy bygdesamling sett fra lufta

Dronefoto: Kent-Erik Sjursen, Sjursen Design AS

I sommersesongen tilbys varierte kulturopplevelser på museet: Du kan se og besøke våre utstillingene, nyte kaffe og «100 år gamle vafler». Det er også egne aktiviteter for barn og unge. I tillegg driftes Herøys turistinformasjon herfra og dersom du ønsker å utforske resten av øyriket vil du kunne få svar på dine spørsmål hos oss.

Inne på Herøy bygdesamling

Foto: Julie Henning/Helgeland Museum

 

 

Medarbeidere

Avdelingsleder Herøy Bygdesamling

Rajko Savic

Museumsmedarbeider Herøy Bygdesamling Telefon: 977 33 370 E-post: Send e-post

Karoline Stubberud Eide

Avdelingsleder Herøy Bygdesamling Telefon: 950 28 223 E-post: Send e-post

Cirka 10 000 f.v.t. - 4000 f.v.t. Eldre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 8500 f.v.t.

Fangstfolk, jegere og fiskere holder til på Vega. De bor i enkle telt eller små hytter i strandsona, og driver organisert fangst og fiske.

4000 f.v.t. - cirka 1800 f.v.t. Yngre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 3900 f.v.t.-2350 f.v.t.

Gjenstander fra Sør-Skandinavia brukes særlig på kysten av Sør- og Midt-Helgeland. Blant annet prestisjedolker fra Nord-Jylland. Det forteller om vareutveksling.

Cirka 1700 f.v.t. - cirka 500 f.v.t. Bronsealderen

Se innhold Se innhold

Ca. 1800-500 f.v.t.

En mengde helleristninger lages på Tro, Flatøya og Rødøya i Alstahaug. de viser hval, elg, sel, båter, hester, fotsåler, abstrakte figurer, og det som er tolket som en skiløper. «Skiløperen» ser du i Helgeland Museums logo.

Se innhold Se innhold

Ca. 800-700 f.v.t.

Et bronsesverd begraves på Remmen i Tomsvik på Tomma i Nesna.

På Hillstad i Brønnøy garves to bronseøkser ned i jorda under en steinhelle. Kanskje er det offergaver?

500 f.v.t. - 550 Yngre jernalder

550 - 800 Merovingertid

Se innhold Se innhold

Ca. 200-800

Ringforma tunanlegg bygges og brukes. På Helgeland er ringtun funnet i Vassås i Bindal, Mo i Brønnøy, Leikenga på Tjøtta, Hov på Løkta i Dønna og Botnmoen i Kobberdal på Løkta. I tillegg er ett oppdaget på Øysund i Meløy på grensa mellom Helgeland og Salten.

Se innhold Se innhold

Ca. år 500 og fremover

Høvdingdømmer dannes flere steder: på Dønna, Tjøtta, Torgar i Brønnøy og Sandnes i Alstahaug.

800 - 1066 Vikingtid

Se innhold Se innhold

873

Sigrid Sigurdsdotter på Sandnes (født ca. 850) har vært enke i ett år. Hun gifter seg med Torolv Kveldulvson fra Fjordane. De bor først i Torgar i Brønnøy, deretter på Sandnes etter hennes far dør. Torolv er kongens skatteoppkrever.

1066 - 1537 Middelalder

1537 - 1660 Reformasjon

Se innhold Se innhold

1647 - Dikterpresten Petter Dass blir født

Petter Dass ble muligens født på Herøy 1647. Han var prest, jekteskipper, proprietær og forfatter. Mest kjent for samtiden som salmedikter med bl. a. salmen Herre gud ditt dyre navn og ære.

1660 - 1814 Enevelde

Se innhold Se innhold

1804

Mathias Bonsach Krogh blir utnevnt til første biskop i det nyopprettede bispedømmet Nordlandene og Finnmark. Samme år utnevnes han til sogneprest i Alstahaug prestegjeld. Alstahaug kirke blir Nord-Norges første domkirke.

1814 - 1884 Embetsmannsstaten

1884 - 1930 Industrialisering

Se innhold Se innhold

1901

Sandsundværulykka med storm og springflo 22. januar rammer 254 fiskere og tar livet til 34 mennesker i løpet av noen få timer. Kiste fra Sandsundvær kan ses på Herøy bygdesamling

1918 - 1940 Mellomkrigstid

1940 - 1945 Andre verdenskrig

1945 - 1972 Etterkrigstid

Se innhold Se innhold

1950-tallet

I denne perioden får mange helgelendinger innlagt strøm i husene sinde. Besøk Rana museum som har utstilling om husholdningsredskaper på strøm.

1972 - 2000 Oljealderen

2000 - Informasjonenes tidsalder

Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealderen
Yngre jernalder
Merovingertid
Vikingtid
Middelalder
Reformasjon
Enevelde
Embetsmannsstaten
Industrialisering
Mellomkrigstid
Andre verdenskrig
Etterkrigstid
Oljealderen
Informasjonenes tidsalder

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta alle", samtykker du i bruken av slike teknologier.