Om Politimestergården
Politimestergården ble opprinnelig bygd på hjørnet mellom Kirkegata og Meyers gate i 1910. Byggherren var Even Sund fra Nes på Øya og huset skulle fungere som bolig for hans svigerdatter som var blitt enke. Even Sund solgte siden huset til Mosjøen kommune i 1917. Bygningen ble raskt tatt i bruk som bolig og kontorsted for den lokale politimesteren Thorvald Hundsal. Det var vanlig at bolig og arbeidssted var i samme bygg for embetsmenn.
Politimestergården var arbeidstedet til Liv Grannes fra 1940 og frem til hun flyktet til England i 1942. Med mot, omtanke og kvinnelist deltok Liv Grannes, og over tusen norske kvinner, i det farlige motstandsarbeidet under andre verdenskrig. Etter 1945 var bygget delt opp i flere leiligheter og etter 1955 sluttet det å være bolig og arbeidssted for politimesteren.
På slutten av 1980-tallet var tiden inne til å gjøre en større innsats på museumsområdet på Dolstad. Foranledningen var kommunens beslutning om – til tross for innsigelser – å rive den verneverdige Politimestergården med tilhørende uthus i Kirkegata. Det resulterte i at museet påtok seg å ta ned bygningene og gjenoppføre dem på en nyoppført kjelleretasje.
Det nye anlegget ble innviet i 1989 (80 år etter opprettingen av museumslaget og 60 år etter oppføringen av Perjordstua.) De etter hvert mange ansatte og engasjerte medarbeidere fikk endelig en felles hovedbase. Like viktig var det at det ble innredet et for sin tid moderne klimaregulert magasin i kjelleretasjen – noe som svært få museer hadde på dette tidspunktet.
I dag er Politimestergården også kontorsted for Vefsn Museum, Vefsn historielag og Bygdebokkontoret.