Rett sør for Forvik fergeleie ligger Vevelstad museum og bygdetun. Våre 10 små og store bygninger ligger idyllisk til på det anlagte bygdetunet. Byggene er åpne for besøk i sommersesong, mens tunet kan benyttes året rundt!
I nærområdet ligger Vevelstad kirke fra 1796, og noen kilometer lengre nord finnes spennende fornminner som bergkunst og gravhauger fra jernalderen. Helleristningsfeltet i Vistnesdalen ligger rett ved en liten parkeringsplass langs fv111, men er også tilgjengelig via Vistnesstien.
Ristning – Tjaalege Vevelstad museum
Museumsbygget Ristning/Tjaalege ble åpnet våren 2024 og ligger idyllisk til nedenfor Vevelstad kirke. Ristning/Tjaalege er tegnet av arkitektkontoret Atelier Oslo og er i seg selv verdt et besøk. Utstillingen i Ristning/Tjaalege er utviklet i samarbeid med Expology, og bygget inneholder dessuten en museumskafé og –butikk, samt toalettfasiliteter.
Fagtemaene i museet er bergkunst slik som helleristninger, runer og hulemalerier. Museet inneholder delutstillinger om geologi, arkeologi, historie, litteratur og kunst. Innen feltene arkeologi og historie fra denne regionen kan man fordype seg i norsk jernalder, og også finne ny forskning innen lokale tema på dypdykkstasjonen.
Ristning – Tjaalege
Norrøne ritualsteder, gravskikkene i jernalderen, eget langhus og et større ringtun bekrefter at dette har vært en aktiv region for over 1000 år siden. Stedet der langhuset har stått og den arkeologiske utgravningen fant sted, er i dag i bruk av Vevelstad kirke. Inne i utstillingen i Ristning/Tjaalege kan du se vår animasjon av langhuset, som tar utgangspunkt i informasjonen fra den arkeologiske utgravningen. Funnstedet for langhuset er bare et steinkast nord for museumsbygget.
Det settes eget fokus på norrøne kvad fra Helgeland, og fordypning i en kjent skald fra Sandnessjøen – Øyvind Skaldespille. Kvadene har blitt dramatisert ved Sven Henriksen, som er profesjonell skuespiller, kan høres i utstillingen.
Bygdetunet
Bygdetunets mangfoldige miljøutstillinger har tekstiler og porselen fra 1800-tallet, et rikt utstyrt snekkerverksted, ei brennevinsbu og fine nordlandsbåter med utrolige historier.
Vevelstad Historielag ble stiftet på privat initiativ i 1963 av Ole Olsen, Konrad Andersen og Arnt O. Åsvang. Året etter leide laget Dortheastua til å lage en permanent utstilling. I år er det 45 år siden bygdetunet ble etablert på området som het «Kalvegjerdet», rett ved kirken. I sommer vil Dortheastua igjen inneholde nye utstillinger, hvorav «Crossing 200 – Vevelstad» vil være en av disse.
Vevelstad bygdetun med kirken i bakgrunnen. Foto: Ketil Born
Om sommeren blomstrer det i museumshagen, og egne informasjonsskilt forteller om flere av plantene og deres historie. Tunet vårt med den velholdte hagen og sin flotte utsikt over fjorden er et egnet sted å nyte en medbrakt lunsj. I Barnas fjøs kan de yngste selv stelle dyrene våre. Selv om dyrene er av tre og ikke sier stort, er det en populær aktivitet for både store og små!
Bygdetunet på Vevelstad. Foto: Ketil Born
Vollastua, bygdetunets eldste Nordlandshus, ble flyttet til Vevelstad bygdetun i 1981. Opprinnelig ble huset, som er av laftet tømmer oppført på gårdsbruket Volden på Nord-Høyholm i 1840-årene. Det vil si, deler av huset stammer fra denne tiden. Den minste stuen, kjøkkenet og inngangspartiet skriver seg fra den første byggefasen, mens storstuen og andre etasje kom til i 1874.
Vevelstad kirke
Kirken ble vigslet den 16. september i 1796, og ble påbygd i 1871. Den velholdte kirken ligger like ved museumsområdet og er en klassisk trekirke. På korets nordvegg, bak altertavlen av Ronald Thommasen Solberg (1728-1801), finnes et større maleri av Josef Pisani (It. 1728-1833). Kirken har også en av Norges eldste messehagel i bruk.
Helleristningsfeltet i Vistnesdalen – et innblikk i fortiden
Fra bygdetunet går det en natur- og kultursti til Vistnesdalen helleristningsfelt. Turstien leder deg gjennom kyst- og jordbrukslandskap langs sti og/eller asfaltert vei. Forskjellige severdigheter og informasjonsskilt underveis forteller om blant annet forhistorisk bosetningsområde og geologiske fenomen, som spor etter istid, landheving og strandlinje.
Helleristningene i Vistnesdalen ble laget for ca. 4000-5000 år siden og er dermed fra steinalderen. Av og til brukes også uttrykket «veideristninger» for bergkunst fra steinalderen. Feltet viser ulike figursammensetninger med hjortedyr, kveite og mennesker, men man finner også abstrakte figurer.
Interessert i å lære mer? Søk oss opp på appen Kulturpunkt, besøk oss innenfor våre åpningstider eller ta kontakt for å avtale en guidet tur.
Helleristninger. Foto: Ketil Born