Hopp til hovedinnhold

Ristning-Tjaalege, Vevelstad museum og bygdetun

Kultur- og naturhistorie gjennom 6000 år

 

Ikke langt fra Forvik fergeleie ligger Vevelstad bygdetun og det nye museumsbygget Ristning – Tjaalege, side om side med Vevelstad kirke. Rundt museet finnes spennende fornminner som bergkunst (helleristninger) og gravhauger fra jernalderen.

Det nye museet i Vevelstad åpnet offisielt søndag 14. april 2024! Nybygget ligger langs kystriksveien FV17 som er en viktig rute for turismen på Helgeland. Hele bygget består av 90 m2 med utstillingsareal og 25 m2 cafeområde med fasiliteter, og etter hvert en museumsbutikk. Det er mulighet for mindre arrangement i bygget, som foredrag eller konserter.

Museet har helt nye utstillinger i samarbeid med Expology experience group AS. Publikum vil kunne lære mye om lokal natur- og kulturhistorie fra Sør-Helgeland.

Ristning – Tjaalege Vevelstad museum

Ristning – Tjaalege

Fagtemaene i museet er bergkunst slik som helleristninger, runer og hulemalerier. Du vil kunne kjenne på lokal stein og kunne bruke steiner aktivt, slik som å lage din egen bergkunst. Du vil kunne male egne hulemalerier og lære mer om de som er ekte. Museet vil inneholde delutstillinger om geologi, arkeologi, historie, litteratur og kunst.

Innen arkeologi og historie fra denne regionen kan man fordype seg i norsk jernalder, og finne ny forskning innen lokale tema. Norrøne ritualsteder, gravskikkene i jernalderen, eget langhus og større ringtun bekrefter at dette har vært en aktiv region for over 1000 år siden.

Det settes eget fokus på norrøne kvad fra Helgeland, og fordypning i en kjent skald fra Sandnessjøen – Øyvind Skaldespille. Kvadene har blitt dramatisert ved profesjonell skuespiller, Sven Henriksen og kan høres i utstillingen. Publikum kan fordype seg i kunst som er inspirert av Helgeland også.

I 2024 ønsker Helgeland Museum å utvikle en geopark med fokus på fjell og strandsoner på fremsiden av bygget, i samarbeid med Trollfjell UNESCO geopark.

Bygdetunet

Bygdetunets mangfoldige miljøutstilling har tekstiler og porselen fra 1800-tallet, et rikt utstyrt snekkerverksted, en brennevinsstue og fine nordlandsbåter med utrolige historier. Rundt museet finnes spennende fornminner som bergkunst (helleristninger) og gravhauger fra jernalderen.

Vevelstad bygdetun, dyrefigurer og kirke i bakgrunn

Vevelstad bygdetun med kirken i bakgrunnen. Foto: Ketil Born

Om sommeren blomstrer det i museumshagen, og egne informasjonsskilt forteller om flere av plantene og deres historie. Hagen med sin flotte utsikt over fjorden er et opplagt sted å nyte en medbrakt lunsj. I Barnas fjøs kan de yngste selv stelle dyrene. Selv om dyrene er av tre og ikke sier stort, er det en populær opplevelse for store og små.

Kvinne på benk på med trehus i bakgrunn

Bygdetunet på Vevelstad. Foto: Ketil Born

Vollastua, et Nordlandshus, ble flyttet til Vevelstad bygdetun i 1981. Opprinnelig ble huset, som er av laftet tømmer oppført på gårdsbruket Volden på Høyholm i 1840-årene. Det vil si, deler av huset stammer fra denne tiden. Den minste stuen, kjøkkenet og inngangspartiet skriver seg fra den første byggefasen, mens storstuen og andre etasje kom til i 1874. Huset gjennomgikk en grundig restaurering av museumshåndverkere for få år siden.

Vevelstad kirke

Kirken ble vigslet i 1796, og påbygd i 1871 til den formen vi finner den i dag. Kirken ligger like ved bygdetunet og kan besøkes som en del av museet. Kirken er en klassisk trekirke. På korets nordvegg, bak altertavlen av Ronald Thommasen Solberg (1728-1801), finnes et større maleri av Josef Pisani (It. 1728-1833). Kirken har også en av Norges eldste messehagel i bruk. I sommersesongen er det mulig å få omvisning i kirken med museumsguidene.

Vevelstad bygdetun og Vevelstad kirke

Helleristningsfeltet i Vistnesdalen – et innblikk i fortiden

Fra bygdetunet går det en natur- og kultursti til Vistnesdalen helleristningsfelt. Turstien leder deg gjennom kyst- og jordbrukslandskap langs sti og/eller asfaltert vei. Forskjellige severdigheter og informasjonsskilt underveis forteller om blant annet forhistorisk bosetningsområde og geologiske fenomen, som spor etter istid, landheving og strandlinje.

Helleristningene i Vistnesdalen ble laget for ca. 4000-5000 år siden og er dermed fra steinalderen. Av og til brukes også uttrykket «veideristninger» for bergkunst fra steinalderen. Feltet viser ulike figursammensetninger med hjortedyr, kveite og mennesker, men man finner også abstrakte figurer.

Se flere bilder og les mer om helleristningene i Kulturpunkt.

Stein med helleristninger, Vevelstad

Helleristninger. Foto: Ketil Born

Medarbeidere

Nærbilde av mann. Foto

Sofus Vikeså Kjeka

Avdelingsleder Vevelstad bygdetun Telefon: 478 38 669 E-post: Send e-post

Hopp over tidslinje

Hvordan bruke tidslinjen?

For å bruke tidslinjen kan du bruke TAB-tasten for å navigere deg gjennom punktene. Naviger deg gjennom de forskjellige epokene ved å bruke pil-tastene til høyre og venstre.

Cirka 10 000 f.v.t. - 4000 f.v.t. Eldre steinalder

Ca. 4000 f. v. t.

Fangstfolk og fiskere søker ly i Kirkehelleren på Sanna i Træna. De spiser sel, fisk, småhval og sjøfugl.

Ca. 8500 f.v.t.

Fangstfolk, jegere og fiskere holder til på Vega. De bor i enkle telt eller små hytter i strandsona, og driver organisert fangst og fiske.

4000 f.v.t. - cirka 1800 f.v.t. Yngre steinalder

Ca. 3900 f.v.t.-2350 f.v.t.

Gjenstander fra Sør-Skandinavia brukes særlig på kysten av Sør- og Midt-Helgeland. Blant annet prestisjedolker fra Nord-Jylland. Det forteller om vareutveksling.

Ca. 2000 f.v.t.-1500 f.v.t.

Bofaste jegerfolk holder til i skogene på indre Helgeland

Cirka 1700 f.v.t. - cirka 500 f.v.t. Bronsealderen

Ca. 1800-500 f.v.t.

En mengde helleristninger lages på Tro, Flatøya og Rødøya i Alstahaug. de viser hval, elg, sel, båter, hester, fotsåler, abstrakte figurer, og det som er tolket som en skiløper. «Skiløperen» ser du i Helgeland Museums logo.

Ca. 800-700 f.v.t.

Et bronsesverd begraves på Remmen i Tomsvik på Tomma i Nesna.

På Hillstad i Brønnøy garves to bronseøkser ned i jorda under en steinhelle. Kanskje er det offergaver?

500 f.v.t. - 550 Yngre jernalder

550 - 800 Merovingertid

Ca. 200-800

Ringforma tunanlegg bygges og brukes. På Helgeland er ringtun funnet i Vassås i Bindal, Mo i Brønnøy, Leikenga på Tjøtta, Hov på Løkta i Dønna og Botnmoen i Kobberdal på Løkta. I tillegg er ett oppdaget på Øysund i Meløy på grensa mellom Helgeland og Salten.

Ca. år 500 og fremover

Høvdingdømmer dannes flere steder: på Dønna, Tjøtta, Torgar i Brønnøy og Sandnes i Alstahaug.

800 - 1066 Vikingtid

Ca. 1000

Noen risser inn runer i esjeberget på Æsøya i Vevelstad

873

Sigrid Sigurdsdotter på Sandnes (født ca. 850) har vært enke i ett år. Hun gifter seg med Torolv Kveldulvson fra Fjordane. De bor først i Torgar i Brønnøy, deretter på Sandnes etter hennes far dør. Torolv er kongens skatteoppkrever.

Ca. 965

Hårek på Tjøtta blir født

1066 - 1537 Middelalder

Ca. 1150-1200

Herøy, Alstahaug og St. Knuts kirke på Tilrem i Brønnøy, samt Brønnøy kirke bygges.

1100-1200

Tørrfisk blir den dominerende eksportvaren

1400-tallet

Noen mister eller begraver en gullring i jorda på Sanna i Træna. Inngravert i ringen står det «Buro, berto, beriora», et formular for å stoppe blod

1537 - 1660 Reformasjon

1647 - Dikterpresten Petter Dass blir født

Petter Dass ble muligens født på Herøy 1647. Han var prest, jekteskipper, proprietær og forfatter. Mest kjent for samtiden som salmedikter med bl. a. salmen Herre gud ditt dyre navn og ære.

1604

Helgeland innlemmes i Nordlandenes len (opprettet i 1598)

1660 - 1814 Enevelde

1767

Jekteskipper Zahl på Nordvika på Dønna oppretter bygdefarskontrakt med allmuen.

1804

Mathias Bonsach Krogh blir utnevnt til første biskop i det nyopprettede bispedømmet Nordlandene og Finnmark. Samme år utnevnes han til sogneprest i Alstahaug prestegjeld. Alstahaug kirke blir Nord-Norges første domkirke.

1814 - 1884 Embetsmannsstaten

1884 - 1930 Industrialisering

1900

Bergh-brygga på Leland står ferdig, etter at den forrige brant.

1901

Sandsundværulykka med storm og springflo 22. januar rammer 254 fiskere og tar livet til 34 mennesker i løpet av noen få timer. Kiste fra Sandsundvær kan ses på Herøy bygdesamling

1918 - 1940 Mellomkrigstid

1939

Velfjord historielag stiftes 4. november. Harald Strøm er formann. Se Strøm minnetun.

1931

Elsa Laula Renberg dør av tuberkulose på Brønnøy sykehjem. Hun ble 53 år.

1928

Nordlandsbunaden for kvinner er ferdig konstruert. Lær mer om bunaden på Vefsn museum!

1923

Gullfeber i Bindal etter at en av verdens rikeste gullårer blir påvist i kommunen.

1923

Halve Hemnesberget ødelegges i brann

1940 - 1945 Andre verdenskrig

1942

Våren 1942 begynte bygginga av hærkystfort (HKB) 16/974 Grönsviken kystfort. Fortet sto ferdig i desember samme år. Besøk Grønsvik kystfort. 

1940

9. mai krysset tyskerne grensa til Nordland. felttoget gjennom Nordland starter.

1945 - 1972 Etterkrigstid

1955

I oktober dette året starter produksjonen av Nesnalobben på Nesna.

1950-tallet

I denne perioden får mange helgelendinger innlagt strøm i husene sinde. Besøk Rana museum som har utstilling om husholdningsredskaper på strøm.

1946

Stortinget vedtar med 102 mot 42 stemmer at et jernverk skal bygges på Mo i Rana.

1949

Einar Mathisen Nordfjellmark leverer en gammel sammenknyttet skinnsekk til Velfjord bygdemuseum. Den skal ikke åpnes, og har siden hengt uåpnet i museet.

1972 - 2000 Oljealderen

1997

Petter Dass-kapellet på Træna står ferdig.

2000 - Informasjonenes tidsalder

Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealderen
Yngre jernalder
Merovingertid
Vikingtid
Middelalder
Reformasjon
Enevelde
Embetsmannsstaten
Industrialisering
Mellomkrigstid
Andre verdenskrig
Etterkrigstid
Oljealderen
Informasjonenes tidsalder

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta alle", samtykker du i bruken av slike teknologier.