På museet på Træna er steinalderkultur og arkeologiske funn fra naboøya Sanna i fokus. Funnene har blitt datert hele 9000 år tilbake i tid, og det er på grunn av nettopp disse funnene at Træna kan kalle seg «Norges eldste fiskevær». Noen av disse skjøre gamle gjenstandene, funnet på Sanna og i hula Kirkehelleren, står utstilt på museet, og man kan blant annet kan man se en av beinkrokene som var inspirasjon til Trænas kommunevåpen.
Træna museums hovedbygning er et gammelt nordlandshus fra 1910, kalt «Huset på veien». Dette står like i nærheten av Træna kirke, og brukes i dag som museumsbygg. Huset var opprinnelig et privat bolighus, men ble også brukt som legekontor og garnbøtingssted. I huset kan man se utstilte gjenstander fra middelalderen. Mest nevneverdig er den mystiske gullringen med latinske inskripsjoner, som ble funnet i en potetåker på Sanna. Ringen er unik som den ene av to slike funn i Norge. De øvrige rommene i huset er utstilt med gjenstander fra hele 1900-tallet, og gir et innblikk i en kystfamilies liv i det siste århundret.
Museumsbutikk og omvisninger
I museumsbutikken på Træna museum finner du lokalproduserte varer av ulike slag, tangprodukter fra Northern Company på Selvær og mange bøker. Bøker med spesielt fokus på Trænas historie, kokebøker og bøker som tar for seg steinalderhistorie og kulturarv. Hver mandag til lørdag i sommersesongen fra 15. juni til 15. august tilbys guidet omvisning på museumstunet, kl. 12.00 og 13.00. Tema for omvisningen er utstillingen «Træna-Hawaii», steinalderfunn, Artist in Recidens på Træna Museum og «Huset på Veien».
Utstillingen «Træna–Hawaii: Portretter av Havfolket»
I 1925 fikk Alma Sandøy fra Træna en gave i posten fra storebroren Theodor Holmen, som hadde emigrert til Hawaii tre år før Alma ble født. Gaven var et Kodamatic fotografiapparat, som Alma skulle komme til å bruke for å dokumentere livet i Træna de neste tiårene. 90 år senere tok fotojournalisten Maja Atterstig opp det samme fotografiapparatet for å igjen dokumentere folk på Træna i Almas ånd. Dette har resultert i den flotte utstillingen «Træna–Hawaii: Portretter av havfolket» som nå vises permanent på Helgeland Museums avdeling i Træna. Den er vel verdt et besøk!
Petter Dass-kapellet
Ikke langt fra museumstunet ligger Petter Dass-kapellet. Idéen om bygget kom fra filosof Arild Haaland og kunstneren Karl Erik Harr, i samarbeid med Træna kommune. Kapellet sto ferdig til åpning en strålende junidag i 1997, og er reist til minne om nordlendinger som gav sine liv i den daglige kampen mot naturkreftene, for å høste av havets rikdom. Kapellet er ikke vigslet, men har vært brukt til konserter og bryllup. Kapellets arkitektur er inspirert av en storbåt, og formen gir innsiden en fantastisk akustikk, perfekt for korsang. Maleren Karl Erik Harr har utsmykket innsiden: på veggene henger tolv tavlemaleri, hver med sitt motiv fra Petter Dass’ dikt “Nordlands Trompet”. Hele taket er også malt, så dette er kan virkelig sies å være Trænas svar på Det sixtinske kapell! Petter Dass (1647-1707) var sogneprest i Alstahaug i Nordland, og blir ansett som Norges fremste poet fra sin tid. I hans verk ble Træna ofte brukt som et symbol på de vakre, men værutsatte og karrige stedene som nordlendingene bosatte seg på.
Petter Dass kapell– kontakt Træna Turistkontor for mer informasjon om åpningstider og guidede turer. Telefon nr. 404 41 692.