Hopp til hovedinnhold

Træna Museum

Træna er en øygruppe som ligger 33 nautiske mil til havs. Midt på øya Husøy finner du Træna museum.

Træna. Museum Nordlandshus

På museet på Træna er steinalderkultur og arkeologiske funn fra naboøya Sanna i fokus. Funnene har blitt datert hele 9000 år tilbake i tid, og det er på grunn av nettopp disse funnene at Træna kan kalle seg «Norges eldste fiskevær». Noen av disse skjøre gamle gjenstandene, funnet på Sanna og i hula Kirkehelleren, står utstilt på museet, og man kan blant annet kan man se en av beinkrokene som var inspirasjon til Trænas kommunevåpen.

Træna Museumsbygg sett fra kontoret

Foto: Ketil Born

Træna museums hovedbygning er et gammelt nordlandshus fra 1910, kalt «Huset på veien». Dette står like i nærheten av Træna kirke, og brukes i dag som museumsbygg. Huset var opprinnelig et privat bolighus, men ble også brukt som legekontor og garnbøtingssted. I huset kan man se utstilte gjenstander fra middelalderen. Mest nevneverdig er den mystiske gullringen med latinske inskripsjoner, som ble funnet i en potetåker på Sanna. Ringen er unik som den ene av to slike funn i Norge. De øvrige rommene i huset er utstilt med gjenstander fra hele 1900-tallet, og gir et innblikk i en kystfamilies liv i det siste århundret.

Træna Museum oppe sko

Foto: Ketil Born

Museumsbutikk og omvisninger

I museumsbutikken på Træna museum finner du lokalproduserte varer av ulike slag, tangprodukter fra Northern Company på Selvær og mange bøker. Bøker med spesielt fokus på Trænas historie, kokebøker og bøker som tar for seg steinalderhistorie og kulturarv. Hver mandag til lørdag i sommersesongen fra 15. juni til 15. august tilbys guidet omvisning på museumstunet, kl. 12.00 og 13.00. Tema for omvisningen er utstillingen «Træna-Hawaii», steinalderfunn, Artist in Recidens på Træna Museum og «Huset på Veien».

Utstillingen «Træna–Hawaii: Portretter av Havfolket»

I 1925 fikk Alma Sandøy fra Træna en gave i posten fra storebroren Theodor Holmen, som hadde emigrert til Hawaii tre år før Alma ble født. Gaven var et Kodamatic fotografiapparat, som Alma skulle komme til å bruke for å dokumentere livet i Træna de neste tiårene. 90 år senere tok fotojournalisten Maja Atterstig opp det samme fotografiapparatet for å igjen dokumentere folk på Træna i Almas ånd. Dette har resultert i den flotte utstillingen «Træna–Hawaii: Portretter av havfolket» som nå vises permanent på Helgeland Museums avdeling i Træna. Den er vel verdt et besøk!

Træna Hawaii brannstasjon

Foto: Ketil Born

Petter Dass-kapellet

Ikke langt fra museumstunet ligger Petter Dass-kapellet. Idéen om bygget kom fra filosof Arild Haaland og kunstneren Karl Erik Harr, i samarbeid med Træna kommune. Kapellet sto ferdig til åpning en strålende junidag i 1997, og er reist til minne om nordlendinger som gav sine liv i den daglige kampen mot naturkreftene, for å høste av havets rikdom. Kapellet er ikke vigslet, men har vært brukt til konserter og bryllup. Kapellets arkitektur er inspirert av en storbåt, og formen gir innsiden en fantastisk akustikk, perfekt for korsang. Maleren Karl Erik Harr har utsmykket innsiden: på veggene henger tolv tavlemaleri, hver med sitt motiv fra Petter Dass’ dikt “Nordlands Trompet”. Hele taket er også malt, så dette er kan virkelig sies å være Trænas svar på Det sixtinske kapell! Petter Dass (1647-1707) var sogneprest i Alstahaug i Nordland, og blir ansett som Norges fremste poet fra sin tid. I hans verk ble Træna ofte brukt som et symbol på de vakre, men værutsatte og karrige stedene som nordlendingene bosatte seg på.

Træna Museumsbygg sett fra kontoret

Petter Dass-kapellet på Træna. Foto: Ketil Born

For omvisning eller guidet tur utenom sesong og åpningstid – ta kontakt med oss!

Medarbeidere

Marit Bertheussen

Avdelingsleder Træna Museum Telefon: 415 59 104 E-post: Send e-post

Cirka 10 000 f.v.t. - 4000 f.v.t. Eldre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 8500 f.v.t.

Fangstfolk, jegere og fiskere holder til på Vega. De bor i enkle telt eller små hytter i strandsona, og driver organisert fangst og fiske.

4000 f.v.t. - cirka 1800 f.v.t. Yngre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 3900 f.v.t.-2350 f.v.t.

Gjenstander fra Sør-Skandinavia brukes særlig på kysten av Sør- og Midt-Helgeland. Blant annet prestisjedolker fra Nord-Jylland. Det forteller om vareutveksling.

Cirka 1700 f.v.t. - cirka 500 f.v.t. Bronsealderen

Se innhold Se innhold

Ca. 1800-500 f.v.t.

En mengde helleristninger lages på Tro, Flatøya og Rødøya i Alstahaug. de viser hval, elg, sel, båter, hester, fotsåler, abstrakte figurer, og det som er tolket som en skiløper. «Skiløperen» ser du i Helgeland Museums logo.

Se innhold Se innhold

Ca. 800-700 f.v.t.

Et bronsesverd begraves på Remmen i Tomsvik på Tomma i Nesna.

På Hillstad i Brønnøy garves to bronseøkser ned i jorda under en steinhelle. Kanskje er det offergaver?

500 f.v.t. - 550 Yngre jernalder

550 - 800 Merovingertid

Se innhold Se innhold

Ca. 200-800

Ringforma tunanlegg bygges og brukes. På Helgeland er ringtun funnet i Vassås i Bindal, Mo i Brønnøy, Leikenga på Tjøtta, Hov på Løkta i Dønna og Botnmoen i Kobberdal på Løkta. I tillegg er ett oppdaget på Øysund i Meløy på grensa mellom Helgeland og Salten.

Se innhold Se innhold

Ca. år 500 og fremover

Høvdingdømmer dannes flere steder: på Dønna, Tjøtta, Torgar i Brønnøy og Sandnes i Alstahaug.

800 - 1066 Vikingtid

Se innhold Se innhold

873

Sigrid Sigurdsdotter på Sandnes (født ca. 850) har vært enke i ett år. Hun gifter seg med Torolv Kveldulvson fra Fjordane. De bor først i Torgar i Brønnøy, deretter på Sandnes etter hennes far dør. Torolv er kongens skatteoppkrever.

1066 - 1537 Middelalder

1537 - 1660 Reformasjon

Se innhold Se innhold

1647 - Dikterpresten Petter Dass blir født

Petter Dass ble muligens født på Herøy 1647. Han var prest, jekteskipper, proprietær og forfatter. Mest kjent for samtiden som salmedikter med bl. a. salmen Herre gud ditt dyre navn og ære.

1660 - 1814 Enevelde

Se innhold Se innhold

1804

Mathias Bonsach Krogh blir utnevnt til første biskop i det nyopprettede bispedømmet Nordlandene og Finnmark. Samme år utnevnes han til sogneprest i Alstahaug prestegjeld. Alstahaug kirke blir Nord-Norges første domkirke.

1814 - 1884 Embetsmannsstaten

1884 - 1930 Industrialisering

Se innhold Se innhold

1901

Sandsundværulykka med storm og springflo 22. januar rammer 254 fiskere og tar livet til 34 mennesker i løpet av noen få timer. Kiste fra Sandsundvær kan ses på Herøy bygdesamling

1918 - 1940 Mellomkrigstid

1940 - 1945 Andre verdenskrig

1945 - 1972 Etterkrigstid

Se innhold Se innhold

1950-tallet

I denne perioden får mange helgelendinger innlagt strøm i husene sinde. Besøk Rana museum som har utstilling om husholdningsredskaper på strøm.

1972 - 2000 Oljealderen

2000 - Informasjonenes tidsalder

Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealderen
Yngre jernalder
Merovingertid
Vikingtid
Middelalder
Reformasjon
Enevelde
Embetsmannsstaten
Industrialisering
Mellomkrigstid
Andre verdenskrig
Etterkrigstid
Oljealderen
Informasjonenes tidsalder

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta alle", samtykker du i bruken av slike teknologier.