Museet i Mosjøen holder til i Jacobsenbrygga, ei vakker gulmalt brygge i Sjøgata – Mosjøens eldste bydel fra 1800-tallet. Sjøgata er et levende museum i seg selv, og vi tilbyr historiske vandringer i de unike omgivelsene.
I museet kan du se basisutstillingen «Historien om en by» som forteller om hvordan Mosjøen ble Helgelands første by i 1875. I bryggas gallerier vises det ulike utstillinger gjennom året; både med kulturhistoriske tema og flotte kunstutstillinger. Under Festspillene Helgeland og Galleria benyttes flere av museets brygger i Sjøgata som visningssteder for kunst og konserter.
I museumsbutikken I Jacobsenbrygga kan du finne stedsspesifikke gaveartikler, lokal litteratur, nostalgiske treleker, sukkertøy og postkort.
Sjøgatavandring
Sjøgata er i dag en av Mosjøens største turistattraksjon og rommer flere fredede bygninger. Samlet forteller bygningene om et fargerikt liv i Mosjøen fra 1700-tallet frem til i dag. Fra fiskebonden sin tid; Mosjøens industrielle revolusjon; internasjonale impulser og påvirkninger; kampen om Sjøgata; til dagens kulturliv. Med andre ord er det en bydel med rik historisk bakgrunn.
Våre guider inviterer deg med på en historisk vandring, i autentiske og sjarmerende omgivelser, hvor du får vite mere om de ulike historiene som skjuler seg bak Sjøgatas mange bygningsfasader.
Se Sjøgatavandring for informasjon om bestilling.
Sjøgatavandring. Foto: Ketil Born
Den gamle bensinstasjonen
Ved enden av Sjøgata, finner du Norges nest eldste bensinstasjon. Denne flotte Shellstasjonen ble bygd i 1933 og ble fredet av Riksantikvaren i 2016.
Politimestergården
Politimestergården fra 1910, fungerer som kontorsted for Vefsn Museum, Vefsn historielag og Bygdebokkontoret. Politimestergården ble opprinnelig bygd på hjørnet mellom Kirkegata og Meyers gate i 1910. Byggherren var Even Sund fra Nes på Øya og huset skulle fungere som bolig for hans svigerdatter som var blitt enke. Even Sund solgte siden huset til Mosjøen kommune i 1917. Bygningen ble raskt tatt i bruk som bolig og kontorsted for den lokale politimesteren Thorvald Hundsal. Det var vanlig at bolig og arbeidssted var i samme bygg for embetsmenn.
Vefsn bygdetun
Vefsn bygdetun ligger rett ved Dolstad kirke. Bygdetunet, som ble opprettet i 1909, er blant landets eldste og gir innblikk i den lokale bygningsarven fra det 17. århundre frem til industrialiseringen av Mosjøen. Bygningene er fylt med ulike gjenstander og i sommersesongen er kaféen åpen, og flere aktiviteter tilbys.