Hopp til hovedinnhold

Vefsn museum

Fra vakre bryggehus i Sjøgata, til det tradisjonsrike bygdetunet og krigshistorie på den staselige Politimestergården, har avdeling Vefsn mye å tilby.

Vefsn. Jacobsenbrygga sett fra elva

Museet i Mosjøen holder til i Jacobsenbrygga, ei vakker gulmalt brygge i Sjøgata – Mosjøens eldste bydel fra 1800-tallet. Sjøgata er et levende museum i seg selv, og vi tilbyr historiske vandringer i de unike omgivelsene.

I museet kan du se basisutstillingen «Historien om en by» som forteller om hvordan Mosjøen ble Helgelands første by i 1875. I bryggas gallerier vises det ulike utstillinger gjennom året; både med kulturhistoriske tema og flotte kunstutstillinger. Under Festspillene Helgeland og Galleria benyttes flere av museets brygger i Sjøgata som visningssteder for kunst og konserter.

Vefsn. Butikk Jacobsenbrygga

Museumsbutikken på Jacobsenbrygga. Foto: Ketil Born

I museumsbutikken I Jacobsenbrygga kan du finne stedsspesifikke gaveartikler, lokal litteratur, nostalgiske treleker, sukkertøy og postkort.

Sjøgatavandring

Bli med på vandring med guide gjennom Sjøgata, et bevaringsområde bestående av Nord-Norges lengste rekke av gamle trehus fra 1800-tallet. Vandringen gir et innblikk i områdets spennende historie, fra den gamle fiskebondekulturen – til da Mosjøen ble by i 1875. Vi går i trange smug mellom brygger og naust, og blir kjent med både kjøpmennene og kaffekjerringene. Vandringen avsluttes på Vefsn Museum, kjent som Jacobsenbrygga, en stor handelsbrygge fra 1880-årene. Inkludert i billetten er også museets utstillinger om byens historie, og om bevaringskampen om Sjøgata, som foregikk på midten av 1900-tallet.

I juli tilbys faste vandringer på mandag, onsdag og fredag kl.10, samt lørdag kl.11. Da møter man opp ved Jacobsenbrygga for billett, pris for voksne er 70kr (barn gratis). I andre måneder kan man ta kontakt med formidlingsleder Trude Ervik for booking (trer@helmus.no).

Sjøgatavandring. Foto: Ketil Born

«Undercover Liv Grannes»

Har du en liten spion i magen? Liv Grannes trenger flere personer til å stole på i sitt motstandsarbeid. For å finne de riktige personene til dette arbeidet, må ulike oppgaver løses og poeng sankes. Oppgavene er i hovedsak lagt rundt i Sjøgata, og er en spennende og annerledes måte å lære litt mer om Mosjøens historie.

Dette er et nytt tilbud som passer best for ungdom og voksne, men kan også fungere som en familieaktivitet. Start opp neste personalsamling eller bursdagsfeiring med en mystisk og historisk aktivitet!

Oppgavene vil bli utlevert ved Jacobsenbygga, og aktiviteten tar ca. én og en halv time. Opplegget kan tilbys både i og utenom vår åpningstid. Ta kontakt på e-post trer@helmus.no eller telefon 48 20 32 30 for påmelding.

Den gamle bensinstasjonen

Ved enden av Sjøgata, finner du Norges nest eldste bensinstasjon. Denne flotte Shellstasjonen ble bygd i 1933 og ble fredet av Riksantikvaren i 2016. Stasjonen er åpen i juli på torsdag, fredag og lørdag fra kl. 13.00 til 16.00. Åpnes ellers på forespørsel.

Politimestergården

Politimestergården fra 1910 fungerer som kontorsted for Vefsn Museum, Vefsn historielag og Bygdebokkontoret. Første etasje huser en spennende utstilling om motstandskvinnen Liv Grannes, fra Vefsn, som arbeidet som kontordame på Politimestergården fra 1940.

Med mot, omtanke og kvinnelist deltok Liv Grannes, og over tusen norske kvinner, i det farlige motstandsarbeidet under andre verdenskrig. I utstillingen blir du kjent med i livet i Mosjøen før og under den tyske okkupasjonen. Du får bli med Liv på jobb på politikammeret, og se de illegale aktivitetene hun drev med der. Vi følger henne gjennom krigen i Mosjøen og London, før hun igjen kommer tilbake til «fedrelandet» og gifter seg med en av Norges store krigshelter.

Se Politimestergården for mer informasjon om utstillingen og åpningstider.

Vefsn bygdetun

Vefsn bygdetun ligger rett ved Dolstad kirke. Bygdetunet som er blant landsdelens eldste, opprettet i 1909, gir innblikk i den lokale bygningsarven fra det 17. århundre frem til industrialiseringen. Bygningene er fylt av gjenstander og små utstillinger. I sommersesongen er kaféen åpen, og flere aktiviteter tilbys. Se Vefsn bygdetun for mer informasjon.

Medarbeidere

Foto, Bilder, Fotoarkivar

Tore Nyheim

Fotoarkivar Politimestergården, Vefsn Museum Telefon: 951 86 637 E-post: Send e-post

Fride Johnsen

Samlingsleder Vefsn Vefsn Bygdetun, Vefsn Museum Telefon: 950 99 377 E-post: Send e-post

Julie Christensen Valla

Formidlingsleder Politimestergården, Vefsn Bygdetun, Vefsn Museum Telefon: 414 02 676 E-post: Send e-post

Trude Ervik

Formidlingsleder Politimestergården, Vefsn Bygdetun, Vefsn Museum Telefon: 482 03 230 E-post: Send e-post

Carl Ninian Wika

Avdelingsleder Vefsn Politimestergården, Vefsn Bygdetun, Vefsn Museum Telefon: 992 23 747 E-post: Send e-post

Cirka 10 000 f.v.t. - 4000 f.v.t. Eldre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 8500 f.v.t.

Fangstfolk, jegere og fiskere holder til på Vega. De bor i enkle telt eller små hytter i strandsona, og driver organisert fangst og fiske.

4000 f.v.t. - cirka 1800 f.v.t. Yngre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 3900 f.v.t.-2350 f.v.t.

Gjenstander fra Sør-Skandinavia brukes særlig på kysten av Sør- og Midt-Helgeland. Blant annet prestisjedolker fra Nord-Jylland. Det forteller om vareutveksling.

Cirka 1700 f.v.t. - cirka 500 f.v.t. Bronsealderen

Se innhold Se innhold

Ca. 1800-500 f.v.t.

En mengde helleristninger lages på Tro, Flatøya og Rødøya i Alstahaug. de viser hval, elg, sel, båter, hester, fotsåler, abstrakte figurer, og det som er tolket som en skiløper. «Skiløperen» ser du i Helgeland Museums logo.

Se innhold Se innhold

Ca. 800-700 f.v.t.

Et bronsesverd begraves på Remmen i Tomsvik på Tomma i Nesna.

På Hillstad i Brønnøy garves to bronseøkser ned i jorda under en steinhelle. Kanskje er det offergaver?

500 f.v.t. - 550 Yngre jernalder

550 - 800 Merovingertid

Se innhold Se innhold

Ca. 200-800

Ringforma tunanlegg bygges og brukes. På Helgeland er ringtun funnet i Vassås i Bindal, Mo i Brønnøy, Leikenga på Tjøtta, Hov på Løkta i Dønna og Botnmoen i Kobberdal på Løkta. I tillegg er ett oppdaget på Øysund i Meløy på grensa mellom Helgeland og Salten.

Se innhold Se innhold

Ca. år 500 og fremover

Høvdingdømmer dannes flere steder: på Dønna, Tjøtta, Torgar i Brønnøy og Sandnes i Alstahaug.

800 - 1066 Vikingtid

Se innhold Se innhold

873

Sigrid Sigurdsdotter på Sandnes (født ca. 850) har vært enke i ett år. Hun gifter seg med Torolv Kveldulvson fra Fjordane. De bor først i Torgar i Brønnøy, deretter på Sandnes etter hennes far dør. Torolv er kongens skatteoppkrever.

1066 - 1537 Middelalder

1537 - 1660 Reformasjon

Se innhold Se innhold

1647 - Dikterpresten Petter Dass blir født

Petter Dass ble muligens født på Herøy 1647. Han var prest, jekteskipper, proprietær og forfatter. Mest kjent for samtiden som salmedikter med bl. a. salmen Herre gud ditt dyre navn og ære.

1660 - 1814 Enevelde

Se innhold Se innhold

1804

Mathias Bonsach Krogh blir utnevnt til første biskop i det nyopprettede bispedømmet Nordlandene og Finnmark. Samme år utnevnes han til sogneprest i Alstahaug prestegjeld. Alstahaug kirke blir Nord-Norges første domkirke.

1814 - 1884 Embetsmannsstaten

1884 - 1930 Industrialisering

Se innhold Se innhold

1901

Sandsundværulykka med storm og springflo 22. januar rammer 254 fiskere og tar livet til 34 mennesker i løpet av noen få timer. Kiste fra Sandsundvær kan ses på Herøy bygdesamling

1918 - 1940 Mellomkrigstid

1940 - 1945 Andre verdenskrig

1945 - 1972 Etterkrigstid

Se innhold Se innhold

1950-tallet

I denne perioden får mange helgelendinger innlagt strøm i husene sinde. Besøk Rana museum som har utstilling om husholdningsredskaper på strøm.

1972 - 2000 Oljealderen

2000 - Informasjonenes tidsalder

Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealderen
Yngre jernalder
Merovingertid
Vikingtid
Middelalder
Reformasjon
Enevelde
Embetsmannsstaten
Industrialisering
Mellomkrigstid
Andre verdenskrig
Etterkrigstid
Oljealderen
Informasjonenes tidsalder

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta alle", samtykker du i bruken av slike teknologier.