Ikke langt fra Forvik fergeleie ligger Vevelstad bygdetun, side om side med Vevelstad kirke. Bygdetunets mangfoldige miljøutstilling har tekstiler og porselen fra 1800-tallet, et rikt utstyrt snekkerverksted, en brennevinsstue og fine nordlandsbåter med utrolige historier.
Rundt museet finnes spennende fornminner som bergkunst (helleristninger) og gravhauger fra jernalderen.
Om sommeren blomstrer det i museumshagen, og egne informasjonsskilt forteller om flere av plantene og deres historie. Hagen med sin flotte utsikt over fjorden er et opplagt sted å nyte en medbrakt lunsj. I Barnas fjøs kan de yngste selv stelle dyrene. Selv om dyrene er av tre og ikke sier stort, er det en populær opplevelse for store og små.
Vevelstad bygdetun med kirken i bakgrunnen. Foto: Ketil Born
Vollastua, et Nordlandshus, ble flyttet til Vevelstad bygdetun i 1981. Opprinnelig ble huset, som er av laftet tømmer oppført på gårdsbruket Volden på Høyholm i 1840-årene. Det vil si, deler av huset stammer fra denne tiden. Den minste stuen, kjøkkenet og inngangspartiet skriver seg fra den første byggefasen, mens storstuen og andre etasje kom til i 1874. Huset gjennomgikk en grundig restaurering av museumshåndverkere for få år siden.
Foto: Ketil Born
Museet har i samarbeid med Trollfjell Geopark et eget showroom, hvor man kan se en større samling av stein og mineraler, med prøver fra et større område på Helgelandskysten. Det er flere spennende lokaliteter som er tilrettelagt for besøkende med opparbeidede stier og gode informasjonsskilt.
Steiner og mineraler. Foto: Ketil Born
Vevelstad kirke
Kirken ble vigslet i 1796, og påbygd i 1871 til den formen vi finner den i dag. Kirken ligger like ved bygdetunet og kan besøkes som en del av museet. Kirken er en klassisk trekirke. På korets nordvegg, bak altertavlen av Ronald Thommasen Solberg (1728-1801), finnes et større maleri av Josef Pisani (It. 1728-1833). Kirken har også en av Norges eldste messehagel i bruk. I sommersesongen er det mulig å få omvisning i kirken med museumsguidene.
Foto: Ketil Born
Nytt museumsbygg på tunet
Det nye museet som nå realiseres i Vevelstad har prosjektnavnet Opplevelses- og kunnskapssenteret. Nybygget vil ligge på kystriksveien F17 som er en viktig rute for turisme på Helgeland. Bygget generelt vil bestå av 90 m2 utstillingsareal og 25 m2 cafeområde med fasiliteter. Det vil bli mulighet for mindre arrangement i bygget, og det utvikles en ny museumsbutikk.
Museet vil åpne helt nye utstillinger i samarbeid med Expology design. Fagtematikker vil være bergkunst, geologi, arkeologi, historie, litteratur og kunst.
Publikum vil kunne lære mye om lokal natur og kulturhistorie fra Sør-Helgeland her. Man vil kunne kjenne på lokal stein og bruke den aktivt, slik som å lage din egen bergkunst. Man vil kunne male egne hulemaleri og lære mer om de ekte.
Arkeologi og historie fra denne regionen byr på mye spennende og vi formidler dette på flere vis. Her kan man fordype seg i norsk jernalder, og med ny forskning innen lokale temaer. Det vil lages forskjellige moderne fremstillinger (AR m.m.) av huler og jernalder-langhus som publikum kan interagere med. Man vil kunne kjenne på ressurser som var viktige i eldre perioder.
Det settes eget fokus på norrøne kvad og fordypning i en kjent skald fra Sandnessjøen/Tjøtta – Øyvind Skaldespille. Flere av kvadene hans har vi dramatisert og kan høres i utstillingen. Publikum kan også fordype seg i kunst som er inspirert av Helgeland.
I 2024 vil Helgeland Museum lage en ny geopark på fremsiden av bygget, i samarbeid med Trollfjell UNESCO geopark.
Bygget er planlagt åpnet i tidsrommet november 2023-april 2024.
Helleristningsfeltet i Vistnesdalen – et innblikk i fortiden
Fra bygdetunet går det en natur- og kultursti til Vistnesdalen helleristningsfelt. Turstien leder deg gjennom kyst- og jordbrukslandskap langs sti og/eller asfaltert vei. Forskjellige severdigheter og informasjonsskilt underveis forteller om blant annet forhistorisk bosetningsområde og geologiske fenomen, som spor etter istid, landheving og strandlinje.
Helleristningene i Vistnesdalen ble laget for ca. 4000-5000 år siden og er dermed fra steinalderen. Av og til brukes også uttrykket «veideristninger» for bergkunst fra steinalderen. Feltet viser ulike figursammensetninger med hjortedyr, kveite og mennesker, men man finner også abstrakte figurer.
Se flere bilder og les mer om helleristningene i Kulturpunkt.
Helleristninger. Foto: Ketil Born