Hopp til hovedinnhold

Vevelstad bygdetun

Kultur- og naturhistorie gjennom 6000 år

Vevelstad bygdetun, ferje og hav

Ikke langt fra Forvik fergeleie ligger Vevelstad bygdetun, side om side med Vevelstad kirke. Bygdetunets mangfoldige miljøutstilling har tekstiler og porselen fra 1800-tallet, et rikt utstyrt snekkerverksted, en brennevinsstue og fine nordlandsbåter med utrolige historier.

Rundt museet finnes spennende fornminner som bergkunst (helleristninger) og gravhauger fra jernalderen.

Om sommeren blomstrer det i museumshagen, og egne informasjonsskilt forteller om flere av plantene og deres historie. Hagen med sin flotte utsikt over fjorden er et opplagt sted å nyte en medbrakt lunsj. I Barnas fjøs kan de yngste selv stelle dyrene. Selv om dyrene er av tre og ikke sier stort, er det en populær opplevelse for store og små.

Vevelstad bygdetun, dyrefigurer og kirke i bakgrunn

Vevelstad bygdetun med kirken i bakgrunnen. Foto: Ketil Born

Vollastua, et Nordlandshus, ble flyttet til Vevelstad bygdetun i 1981. Opprinnelig ble huset, som er av laftet tømmer oppført på gårdsbruket Volden på Høyholm i 1840-årene. Det vil si, deler av huset stammer fra denne tiden. Den minste stuen, kjøkkenet og inngangspartiet skriver seg fra den første byggefasen, mens storstuen og andre etasje kom til i 1874. Huset gjennomgikk en grundig restaurering av museumshåndverkere for få år siden.

Kvinne på benk på Vevelstad bygdetun

Foto: Ketil Born

Museet har i samarbeid med Trollfjell Geopark et eget showroom, hvor man kan se en større samling av stein og mineraler, med prøver fra et større område på Helgelandskysten. Det er flere spennende lokaliteter som er tilrettelagt for besøkende med opparbeidede stier og gode informasjonsskilt.

Geologisamlingen på Vevelstad

Steiner og mineraler. Foto: Ketil Born

Vevelstad kirke

Kirken ble vigslet i 1796, og påbygd i 1871 til den formen vi finner den i dag. Kirken ligger like ved bygdetunet og kan besøkes som en del av museet. Kirken er en klassisk trekirke. På korets nordvegg, bak altertavlen av Ronald Thommasen Solberg (1728-1801), finnes et større maleri av Josef Pisani (It. 1728-1833). Kirken har også en av Norges eldste messehagel i bruk. I sommersesongen er det mulig å få omvisning i kirken med museumsguidene.

Vevelstad bygdetun og Vevelstad kirke

Foto: Ketil Born

Helleristningsfeltet i Vistnesdalen – et innblikk i fortiden

Fra bygdetunet går det en natur- og kultursti til Vistnesdalen helleristningsfelt. Turstien leder deg gjennom kyst- og jordbrukslandskap langs sti og/eller asfaltert vei. Forskjellige severdigheter og informasjonsskilt underveis forteller om blant annet forhistorisk bosetningsområde og geologiske fenomen, som spor etter istid, landheving og strandlinje.

Helleristningene i Vistnesdalen ble laget for ca. 4000-5000 år siden og er dermed fra steinalderen. Av og til brukes også uttrykket «veideristninger» for bergkunst fra steinalderen. Feltet viser ulike figursammensetninger med hjortedyr, kveite og mennesker, men man finner også abstrakte figurer.

Se flere bilder og les mer om helleristningene i Kulturpunkt.

Stein med helleristninger, Vevelstad

Helleristninger. Foto: Ketil Born

Medarbeidere

Sofus Vikeså Kjeka. Avdelingsleder Vevelstad

Sofus Vikeså Kjeka

Avdelingsleder Vevelstad bygdetun Telefon: 478 38 669 E-post: Send e-post

Cirka 10 000 f.v.t. - 4000 f.v.t. Eldre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 8500 f.v.t.

Fangstfolk, jegere og fiskere holder til på Vega. De bor i enkle telt eller små hytter i strandsona, og driver organisert fangst og fiske.

4000 f.v.t. - cirka 1800 f.v.t. Yngre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 3900 f.v.t.-2350 f.v.t.

Gjenstander fra Sør-Skandinavia brukes særlig på kysten av Sør- og Midt-Helgeland. Blant annet prestisjedolker fra Nord-Jylland. Det forteller om vareutveksling.

Cirka 1700 f.v.t. - cirka 500 f.v.t. Bronsealderen

Se innhold Se innhold

Ca. 1800-500 f.v.t.

En mengde helleristninger lages på Tro, Flatøya og Rødøya i Alstahaug. de viser hval, elg, sel, båter, hester, fotsåler, abstrakte figurer, og det som er tolket som en skiløper. «Skiløperen» ser du i Helgeland Museums logo.

Se innhold Se innhold

Ca. 800-700 f.v.t.

Et bronsesverd begraves på Remmen i Tomsvik på Tomma i Nesna.

På Hillstad i Brønnøy garves to bronseøkser ned i jorda under en steinhelle. Kanskje er det offergaver?

500 f.v.t. - 550 Yngre jernalder

550 - 800 Merovingertid

Se innhold Se innhold

Ca. 200-800

Ringforma tunanlegg bygges og brukes. På Helgeland er ringtun funnet i Vassås i Bindal, Mo i Brønnøy, Leikenga på Tjøtta, Hov på Løkta i Dønna og Botnmoen i Kobberdal på Løkta. I tillegg er ett oppdaget på Øysund i Meløy på grensa mellom Helgeland og Salten.

Se innhold Se innhold

Ca. år 500 og fremover

Høvdingdømmer dannes flere steder: på Dønna, Tjøtta, Torgar i Brønnøy og Sandnes i Alstahaug.

800 - 1066 Vikingtid

Se innhold Se innhold

873

Sigrid Sigurdsdotter på Sandnes (født ca. 850) har vært enke i ett år. Hun gifter seg med Torolv Kveldulvson fra Fjordane. De bor først i Torgar i Brønnøy, deretter på Sandnes etter hennes far dør. Torolv er kongens skatteoppkrever.

1066 - 1537 Middelalder

1537 - 1660 Reformasjon

Se innhold Se innhold

1647 - Dikterpresten Petter Dass blir født

Petter Dass ble muligens født på Herøy 1647. Han var prest, jekteskipper, proprietær og forfatter. Mest kjent for samtiden som salmedikter med bl. a. salmen Herre gud ditt dyre navn og ære.

1660 - 1814 Enevelde

Se innhold Se innhold

1804

Mathias Bonsach Krogh blir utnevnt til første biskop i det nyopprettede bispedømmet Nordlandene og Finnmark. Samme år utnevnes han til sogneprest i Alstahaug prestegjeld. Alstahaug kirke blir Nord-Norges første domkirke.

1814 - 1884 Embetsmannsstaten

1884 - 1930 Industrialisering

Se innhold Se innhold

1901

Sandsundværulykka med storm og springflo 22. januar rammer 254 fiskere og tar livet til 34 mennesker i løpet av noen få timer. Kiste fra Sandsundvær kan ses på Herøy bygdesamling

1918 - 1940 Mellomkrigstid

1940 - 1945 Andre verdenskrig

1945 - 1972 Etterkrigstid

Se innhold Se innhold

1950-tallet

I denne perioden får mange helgelendinger innlagt strøm i husene sinde. Besøk Rana museum som har utstilling om husholdningsredskaper på strøm.

1972 - 2000 Oljealderen

2000 - Informasjonenes tidsalder

Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealderen
Yngre jernalder
Merovingertid
Vikingtid
Middelalder
Reformasjon
Enevelde
Embetsmannsstaten
Industrialisering
Mellomkrigstid
Andre verdenskrig
Etterkrigstid
Oljealderen
Informasjonenes tidsalder

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta alle", samtykker du i bruken av slike teknologier.