Hopp til hovedinnhold

Konsertforedrag – temakveld om den lokale tradisjonsmusikkens vandring

  • Dato 3. november kl. 18:00
  • Arrangør Fjellfolkets hus
Hilde Fjerdingøy og Jo Einar Jansen

SPELLEMANNSRUTER – Konsertforedrag – temakveld om den lokale tradisjonsmusikkens vandring

Musikken har alltid vært i bevegelse. Den har blitt utvekslet mellom mennesker, fra sted til sted, over fjell og hav, over landegrenser og kontinenter. I prosjektet Spellemannsruter løftes historier om hvordan tradisjonell instrumental og vokal musikk, samt dans har vært i bevegelse på ulike måter i det små og i det store. Før i tida var markedsplassene, lofotfiske og dansetilstelninger eksempel på steder du kunne oppdage og tilegne deg ny musikk.

Helgeland er et område rikt på folkemusikktradisjoner, og Hattfjelldal, og særlig Susendal, er et av områdene som står i særklasse når det gjelder bevart tradisjonsmateriale. Dette takket være at det i tidligere tider har blitt gjort opptak av og skrevet ned noter av slåtter, samt skrevet ned historier om spellfolk både av lokale ildsjeler og langveisfarende innsamlere. Og ikke minst, og kanskje det viktigste, at tradisjonsmusikken, dansen og historiene får fortsette å leve gjennom spellfolk, dansere, organisatorer og entusiaster i gammeldansmiljøet av i dag.

Toraderspiller Hilde Fjerdingøy fra Svenningdal har i flere år interessert seg for og studert tradisjonsmusikken fra Helgeland. Med seg har hun felespiller Jo Einar Jansen. Sammen jobber de nå på oppdrag av Folkemusikk Nord med et formidlingsprosjekt der historier om musikkens vandring over små og store avstander er i fokus. De har lett rundt etter historier om musikkens og spellfolks vandring i Susendal, og har lyst til å dele noe av det de har funnet med interesserte som vil komme å høre på. Det er også åpent for publikum å komme med innspill!

Hilde og Jo Einar ønsker å invitere til en kveld med musikk, fortelling og utveksling av historier på Fjellfolkets Hus. De har også fått med seg Roar André Bråten til denne kvelden. Først blir det en konsert/konsertforedrag der prosjektet presenteres og så blir det å høre en del slåtter. Etterpå er det veldig trivelig om folk har lyst til å bli igjen å ta en kopp kaffe og slå av en prat.

Idéen om Spellemansruter ble lansert av DKS-Nordland våren 2020, for å løfte våre egne tradisjoner innen musikk, dans og kulturarv fram mot 2024, når Bodø er europeisk kulturhovedstad. Prosjektet drives av Folkemusikk Nord og omfatter foreløpig hele Nord-Norge, med ekstra vekt på Nordland.

Vi håper på at dette kan bli en trivelig og uformell temakveld der dere som har interesse for musikken, dansen og historiene rundt kommer!

Beste hilsen,
Jo Einar Jansen og Hilde Fjerdingøy i samarbeid med Helgeland museum, Hattfjelldal.

Etter foredraget er alle velkommen til å bli igjen å slå av en prat rundt kaffebordet.

Gratis inngang.

Cirka 10 000 f.v.t. - 4000 f.v.t. Eldre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 8500 f.v.t.

Fangstfolk, jegere og fiskere holder til på Vega. De bor i enkle telt eller små hytter i strandsona, og driver organisert fangst og fiske.

4000 f.v.t. - cirka 1800 f.v.t. Yngre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 3900 f.v.t.-2350 f.v.t.

Gjenstander fra Sør-Skandinavia brukes særlig på kysten av Sør- og Midt-Helgeland. Blant annet prestisjedolker fra Nord-Jylland. Det forteller om vareutveksling.

Cirka 1700 f.v.t. - cirka 500 f.v.t. Bronsealderen

Se innhold Se innhold

Ca. 1800-500 f.v.t.

En mengde helleristninger lages på Tro, Flatøya og Rødøya i Alstahaug. de viser hval, elg, sel, båter, hester, fotsåler, abstrakte figurer, og det som er tolket som en skiløper. «Skiløperen» ser du i Helgeland Museums logo.

Se innhold Se innhold

Ca. 800-700 f.v.t.

Et bronsesverd begraves på Remmen i Tomsvik på Tomma i Nesna.

På Hillstad i Brønnøy garves to bronseøkser ned i jorda under en steinhelle. Kanskje er det offergaver?

500 f.v.t. - 550 Yngre jernalder

550 - 800 Merovingertid

Se innhold Se innhold

Ca. 200-800

Ringforma tunanlegg bygges og brukes. På Helgeland er ringtun funnet i Vassås i Bindal, Mo i Brønnøy, Leikenga på Tjøtta, Hov på Løkta i Dønna og Botnmoen i Kobberdal på Løkta. I tillegg er ett oppdaget på Øysund i Meløy på grensa mellom Helgeland og Salten.

Se innhold Se innhold

Ca. år 500 og fremover

Høvdingdømmer dannes flere steder: på Dønna, Tjøtta, Torgar i Brønnøy og Sandnes i Alstahaug.

800 - 1066 Vikingtid

Se innhold Se innhold

873

Sigrid Sigurdsdotter på Sandnes (født ca. 850) har vært enke i ett år. Hun gifter seg med Torolv Kveldulvson fra Fjordane. De bor først i Torgar i Brønnøy, deretter på Sandnes etter hennes far dør. Torolv er kongens skatteoppkrever.

1066 - 1537 Middelalder

1537 - 1660 Reformasjon

Se innhold Se innhold

1647 - Dikterpresten Petter Dass blir født

Petter Dass ble muligens født på Herøy 1647. Han var prest, jekteskipper, proprietær og forfatter. Mest kjent for samtiden som salmedikter med bl. a. salmen Herre gud ditt dyre navn og ære.

1660 - 1814 Enevelde

Se innhold Se innhold

1804

Mathias Bonsach Krogh blir utnevnt til første biskop i det nyopprettede bispedømmet Nordlandene og Finnmark. Samme år utnevnes han til sogneprest i Alstahaug prestegjeld. Alstahaug kirke blir Nord-Norges første domkirke.

1814 - 1884 Embetsmannsstaten

1884 - 1930 Industrialisering

Se innhold Se innhold

1901

Sandsundværulykka med storm og springflo 22. januar rammer 254 fiskere og tar livet til 34 mennesker i løpet av noen få timer. Kiste fra Sandsundvær kan ses på Herøy bygdesamling

1918 - 1940 Mellomkrigstid

1940 - 1945 Andre verdenskrig

1945 - 1972 Etterkrigstid

Se innhold Se innhold

1950-tallet

I denne perioden får mange helgelendinger innlagt strøm i husene sinde. Besøk Rana museum som har utstilling om husholdningsredskaper på strøm.

1972 - 2000 Oljealderen

2000 - Informasjonenes tidsalder

Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealderen
Yngre jernalder
Merovingertid
Vikingtid
Middelalder
Reformasjon
Enevelde
Embetsmannsstaten
Industrialisering
Mellomkrigstid
Andre verdenskrig
Etterkrigstid
Oljealderen
Informasjonenes tidsalder

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta alle", samtykker du i bruken av slike teknologier.