Konsertforedrag – temakveld om den lokale tradisjonsmusikkens vandring

• Dato 3. november kl. 18:00
  • Arrangør Fjellfolkets hus
Hilde Fjerdingøy og Jo Einar Jansen

SPELLEMANNSRUTER – Konsertforedrag – temakveld om den lokale tradisjonsmusikkens vandring

Musikken har alltid vært i bevegelse. Den har blitt utvekslet mellom mennesker, fra sted til sted, over fjell og hav, over landegrenser og kontinenter. I prosjektet Spellemannsruter løftes historier om hvordan tradisjonell instrumental og vokal musikk, samt dans har vært i bevegelse på ulike måter i det små og i det store. Før i tida var markedsplassene, lofotfiske og dansetilstelninger eksempel på steder du kunne oppdage og tilegne deg ny musikk.

Helgeland er et område rikt på folkemusikktradisjoner, og Hattfjelldal, og særlig Susendal, er et av områdene som står i særklasse når det gjelder bevart tradisjonsmateriale. Dette takket være at det i tidligere tider har blitt gjort opptak av og skrevet ned noter av slåtter, samt skrevet ned historier om spellfolk både av lokale ildsjeler og langveisfarende innsamlere. Og ikke minst, og kanskje det viktigste, at tradisjonsmusikken, dansen og historiene får fortsette å leve gjennom spellfolk, dansere, organisatorer og entusiaster i gammeldansmiljøet av i dag.

Toraderspiller Hilde Fjerdingøy fra Svenningdal har i flere år interessert seg for og studert tradisjonsmusikken fra Helgeland. Med seg har hun felespiller Jo Einar Jansen. Sammen jobber de nå på oppdrag av Folkemusikk Nord med et formidlingsprosjekt der historier om musikkens vandring over små og store avstander er i fokus. De har lett rundt etter historier om musikkens og spellfolks vandring i Susendal, og har lyst til å dele noe av det de har funnet med interesserte som vil komme å høre på. Det er også åpent for publikum å komme med innspill!

Hilde og Jo Einar ønsker å invitere til en kveld med musikk, fortelling og utveksling av historier på Fjellfolkets Hus. De har også fått med seg Roar André Bråten til denne kvelden. Først blir det en konsert/konsertforedrag der prosjektet presenteres og så blir det å høre en del slåtter. Etterpå er det veldig trivelig om folk har lyst til å bli igjen å ta en kopp kaffe og slå av en prat.

Idéen om Spellemansruter ble lansert av DKS-Nordland våren 2020, for å løfte våre egne tradisjoner innen musikk, dans og kulturarv fram mot 2024, når Bodø er europeisk kulturhovedstad. Prosjektet drives av Folkemusikk Nord og omfatter foreløpig hele Nord-Norge, med ekstra vekt på Nordland.

Vi håper på at dette kan bli en trivelig og uformell temakveld der dere som har interesse for musikken, dansen og historiene rundt kommer!

Beste hilsen,
Jo Einar Jansen og Hilde Fjerdingøy i samarbeid med Helgeland museum, Hattfjelldal.

Etter foredraget er alle velkommen til å bli igjen å slå av en prat rundt kaffebordet.

Gratis inngang.