Profilhøvelkurs på Vega

• Dato 16. juni kl. 12:00
  • Arrangør Bygningsvernsenter Vefsn

Prøvilhøvel-kurs

Torsdag-søndag 16.-19. juni 2022.

Helgeland Museum avd. bygningsvern ønsker å invitere håndverkere til profilhøvel-kurs på Vega. Kurset er primært rettet mot lokale og regionale handverkere som ett ledd i å styrke deres faglige kompetanse. Instruktør er Jarle Hugstmyr ved Norsk håndverksinstitutt.

Kurset er gratis, men stål og emne til høvel må kostes av den enkelte. Kost og losji må også ordnes av den enkelte.

Maks antall deltakere er 8 stk og informasjon og detaljert program blir sendt ut til deltakere. Varighet: fra torsdag 16. juni kl. 12.00 til Søndag 19. juni kl. 12.00.

Spørsmål og påmelding til: svto@helmus.no. Tlf. 97037917.

Sted: Vega, Gladstad prestegård.

Profilhøvling

Et viktig kjennetegn ved eldre panelarkitektur er bruken av detaljering og profiler på de aller fleste synlige bygningsdeler. Det å bevare disse detaljene er svært viktig for å ta vare på en eldre bygnings egenart og uttrykk.

Under restaurerings- og reparasjonsarbeid kommer en ofte ut for oppgaver der det er nødvendig å skifte ut eller komplettere virke med profilering. Mange eldre profiler på paneler, listverk og lignende kan være vanskelig å reprodusere nøyaktig med moderne verktøy, og de profilene som kan kjøpes ferdig stemmer sjelden overens med originalmaterialet. Ofte velger en da minste motstands vei og skifter ut mer enn nødvendig pga. problemet med å skaffe materialer som tilsvarer originalprofilene.

Mange kjenner trehøvlar berre som slitne antikvitetar – rusta, sprukne og skakke. Gjennom å lage ein ny høvel frå grunnen av skal vi gjere oss kjent med kva som gjer ein profilhøvel god å arbeide med. Ein trehøvel er tilsynelatande ganske enkel, men det er mange små detaljar som må stemme før vi kan utnytte potensialet som ligg i denne teknologien optimalt.

Kurset er samtidig en  introduksjon til det å reprodusere profiler vi finner på gamle bygningsdeler ved hjelp av enkelt håndverktøy, og etter de samme prinsippene som er brukt opprinnelig.

Ta gjerne med ulike gamle profilhøvler, uansett tilstand, som kan tene som inspirasjon for deg og andre. Det er ofte mykje å lære på godt og vondt av dei som har arbeidd med slikt før oss. Ved å ta tak i den eigne lokale høveltradisjonen unngår vi også forflating og einsretting.

Er det ting du lurer på, eller om du har spesielle ønsker, så ta gjerne kontakt for ein høvelprat.

epost: jarle.hugstmyr@handverksinstituttet.no, eller på mobil 938 71 517

Velkommen på kurs, og takk for at du er med og fører handverkskunnskapen videre!

Jarle Hugstmyr