Havets sølv
Utstillinga «Havets sølv», om sild og sildefiske vises på Nesna museum fra 11. mars til 1. mai.
I utstillinga spør vi: Hvordan tror du framtida til sildebestanden ser ut? Silda har spilt en stor rolle som matressurs, for bosetting, levestandard, ernæring og økonomisk vekst, men bestanden av norsk vårgytende sild har også vært utsatt for overfiske, og tidlig på 1970-tallet kollapset sildestammen. Siden økte bestanden gradvis, og midt på 1990-tallet kokte igjen havet av sild. Men i 2021 mistet norsk vårgytende sild MSC-miljømerket. Merkeordningen er en garanti for at sjømaten kommer fra et bærekraftig fiske. Landene som forvalter bestanden hadde ikke kommet til enighet om en felles kvoteavtale. Manglene avtale medfører fare for overfiske.
Utstillinga er gjenbruk av en utstilling fra 2013, som blant annet forteller om storsildtida på 1860- og 1870-tallet. Vi har supplert utstillinga noe, blant annet med mer informasjon om overfiske.
Velkommen til en lærerik utstilling!
Åpningstid fra kl. 11.00-14.00 på åpningsdagen.
Øvrig åpningstid: onsdag og fredag kl. 11.00-15.00
Bildet viser: Sildeverking ombord i Galeasen «Mor» av Nesna. Skuta var på 1920-1930-tallet eid av kjøpmann Thorvald Zahl, og ble blant annet brukt til frakt og oppkjøp av sild.
Den seilte til Trondheim og Bergen med sild og annen last, og hadde med handelsvarer nordover. Bildet er tatt på Nesna kai. Personene i forgrunnen er fra venstre Unn Søiland, Signe Drotninghaug og fartøyskipper Helge Juul. Arkiv: Helgeland Museum, avdeling Nesna.