Vandreutstillingen «Stjålne år: Barn i nord under 2. verdenskrig», er produsert av Narviksenteret. Senterets pedagog Elena Badanina kommer til Nesna, og åpner utstillingen som en del av de nasjonale Forskningsdagene.
Elena Badanina er utdannet historiker, og museumspedagog ved Narviksenteret. Hun sier: «Det snakkes mye om 2. verdenskrig på begge sider av den norsk-russiske grensen. Historien om Nordfronten er felles historie for Nord-Norge og Nordvest-Russland. Men langt fra alle i de to nabolandene vet om hverandres historie under 2. verdenskrig. I utstillingen «Stjålne år: Barn i nord under 2. verdenskrig», treffer man mennesker som var barn i Nord-Norge og Nordvest-Russland (Sovjetunionen) under 2. verdenskrig. Barneperspektivet tar krig og konflikter på et annet nivå, hvor mennesker treffer mennesker, ikke bare tall og fakta.»
Utstillingen er et samarbeidsprosjekt mellom Narviksenteret og Murmansk fylkes regionale museum (Russland). Prosjektet er støttet av Barentssekretariatet og Stiftelsen Fritt Ord.
Utstillingen vises på Helgeland Museum, avdeling Nesna fram til november. På åpningsdagen blir det også musikalsk innslag ved Marian Børli Sivertsen og Snorre Magnus Sivertsen.