Forskningsprosjekt om britisk sportsturisme på Helgeland
«Forsjord House» ved Vefsna var lenge et populært feriested for britiske turister. Foto: Gunn H. Søfting
Høsten 2022 startet et doktorgradsarbeid opp ved Helgeland Museum. Med utgangspunkt i litteratur, materiale fra britiske og norske arkiver og intervjuer, vil prosjektet utforske britisk turisme på Helgeland på 1800- og 1900-tallet. I forbindelse med doktorgradsarbeidet har Helgeland Museum inngått en samarbeidsavtale med Nord Universitet. Stortingsmelding 23 (2020-2021) vektlegger at museene er kunnskapsorganisasjoner som har forskning som en av sine kjerneoppgaver, og satsingen på doktorgradsprosjektet er i tråd med Helgeland Museums strategi. Forskningsarbeidet gjennomføres av Gunn Helen Søfting.
Kontaktperson: Gunn Helen Søfting
Prosjektperiode: 2022-2026
Kostnadsramme: 3 000 000
Finansiering: Norges forskningsråd og Helgeland Museum
Nytt museum og Bygningsvernsenter i Mosjøen
I Mosjøen utvikles et nytt museumsanlegg på «Sirkustomta» parallelt med Bygningsvernsenter på Mjaavatn-anlegget. Begge anlegg er plassert i det unike Sjøgataområdet og danner en portal inn til vernesonen. Museet har en særskilt rolle i å bevare bygningsmassen og formidle områdets historie.
Nybygget skal være en dynamisk og spennende møteplass i byen. Museet samlokaliseres med Kulturhus, gondol og andre reiselivsbedrifter som muliggjør gode synergieffekter. Her samles også museets funksjoner med avd. Vefsn, fagstab og administrasjon. Det nye museet skal inneholde ny basisutstilling, visningsmagasin, kunsthall og blackbox.
Bygningsvernsenteret er allerede på plass i den ærverdige Mjaavatnbrygga som skal rustes opp. Brygga med tilhørende uteområde skal være et senter for rådgivning, dokumentasjon og bevaring av eldre verneverdige bygninger og kulturmiljø på Helgeland.
Prosjektleder Nybygg: Katrine Remmen Wiken, avdelingsleder Vefsn Museum
Prosjektleder Bygningsvernsenter: Janicke Kernland, direktør Helgeland Museum
Budsjett: kr. 132.000.000
Åpning: 2024
Eliten viser seg – arkeologi på Alstahaug
Utsnitt av avlatsbrev utstedt til erkebiskop Erik Walkendorf i Nidaros i 1518. Det var trolig et identisk avlatsbrev som var festet til seglet som ble funnet i graven i Alstahaug.
Denne kommende utstillingen vil være basert på resultater fra NTNU Vitenskapsmuseets utgravinger i tunet fra 1980-tallet og fram til 2006, og Riksantikvarens utgravinger i Alstahaug kirke på slutten av 1960-tallet. Utstillingen bygger i høy grad på Birgitta Berglunds utgivelse fra 2007: Alstahaug på Helgeland 1000-1750. Dass-dynastiet og presteskapet iscenesetter seg selv. Utstillingen er planlagt satt opp i annen etasje i den nyere museumsbygningen på Petter Dass-museet. Utstillingen vil utgjøre ca. 40 kvadratmeter av utstillingsarealet i andre etasje. Utstillingen er tenkt å omfatte både gjenstander og foto.
Det faglige innholdet dreier seg om hvordan presteskapet og annen maktelite på og rundt Alstahaug viste seg fra ca. 1000-tallet- ca. 1750. Kirkestedet er mest kjent for Petter Dass, som levde og virket som prest her, men det har vært bosetting i tunet helt tilbake til vikingtid, muligens før. Middelalderkirken av kleberstein dateres kunsthistorisk til slutten av 1100-tallet. Utstillingen vil bli inndelt i ulike tema, som alle faller innunder tittelen Eliten viser seg – Arkeologi på Alstahaug.
Prosjektleder: Irena Jovic, daglig leder Petter Dass-museet
Budsjett: kr 1 000 000
Åpning: senhøst 2023
Utstillingsdesign: Signed by Sensa, Trondheim
Lovund Liv
Et samfunnsinitiativ om en kulturell samleplass for identitetsbygging og samhørighetsfølelse, i et ungt distriktssamfunn, blir til en nysatsing i Helgeland Museum. I samarbeid med Lurøy kommune, interessegruppen for Lovundbåten og Kystkultursenteret AS skal Helgeland Museum stå for utvikling og drift av et nytt museumsbygg for en arkeologisk båt, et kystkultursenter med utstilling om oppdrettshistorien, en utendørsarena og et galleri med kafe. Tema inkluderer middelalderen på Helgeland, hvor funnet av en båt fra 1450 på stedet er gjenstanden historiene knytter seg til, samt den 50 år gamle oppdrettshistorien i Nord-Norge som startet på Lovund.
Kontaktperson: Janicke Kernland, direktør Helgeland Museum
Kostnadsramme: kr. 32 000 000
Arkitekt: Valrygg architects, København og Mo i Rana og Norconsult Mosjøen
Åpning: 2024
Nytt museum i Vevelstad
Det nye museet som nå realiseres i Vevelstad har prosjektnavnet Opplevelses- og kunnskapssenteret. Nybygget vil ligge på kystriksveien F17 som er en viktig rute for turisme på Helgeland.
Bygget generelt vil bestå av 90 m2 utstillingsareal og 25 m2 cafeområde med fasiliteter. Det er mulighet for mindre arrangement i bygget. Det utvikles og en ny museumsbutikk.
Museet vil åpne helt nye utstillinger i samarbeid med Expology design. Fagtematikker vil være bergkunst, geologi, arkeologi, historie, litteratur og kunst.
Publikum vil kunne lære mye om lokal natur og kulturhistorie fra Sør-Helgeland her. Man vil kunne kjenne på lokal stein og bruke den aktivt, slik som å lage din egen bergkunst. Man vil kunne male egne hulemaleri og lære mer om de ekte.
Arkeologi og historie fra denne regionen byr på mye spennende og vi formidler dette på flere vis. Her kan man fordype seg i norsk jernalder, og med ny forskning innen lokale temaer. Det vil lages forskjellige moderne fremstillinger (AR m.m.) av huler og jernalder-langhus som publikum kan interagere med. Man vil kunne kjenne på ressurser som var viktige i eldre perioder.
Det settes eget fokus på norrøne kvad og fordypning i en kjent skald fra Sandnessjøen/Tjøtta – Øyvind Skaldespille. Flere av kvadene hans har vi dramatisert og kan høres i utstillingen. Publikum kan også fordype seg i kunst som er inspirert av Helgeland.
I 2024 vil Helgeland Museum lage en ny geopark på fremsiden av bygget, i samarbeid med Trollfjell UNESCO geopark.
Prosjektleder: Sofus Vikeså Kjeka, avdelingsleder Vevelstad
Kostnadsramme: kr. 14 500 000
Arkitekt: Atelier Oslo
Entrepenør: Harald Nilsen AS
Utstillingsdesign: Expology Experience Group
Åpning: November 2023/april 2024
Økonomiske støttespillere: Vevelstad kommune, Nordland fylkeskommune, Sparebankstiftelsen Helgeland, Helgeland Museum, Helgeland kraft, Bergesenstiftelsen.
LAB Helgeland, Nesna
Fremover med fortiden: avdeling Nesna blir eksperiment- og forskningssenter for kulturhistorie. På Nesna planlegges et kulturhistorisk vitensenter hvor ressursbruk gjennom tidene skal utforskes, for å bruke nedarvet kunnskap i arbeidet med en bærekraftig fremtid. Laben blir møteplass for tradisjoner, ferdighet og språk. Museumsbygget, som er en butikk fra 50-tallet, bygges om for å være energinøytralt, på nytt skal den rette seg mot sjøen, med en hage og en kystlinje som legges til rette for eksperimenter.
Prosjektleder: Ann Kristin Klausen, avdelingsleder Nesna
Kostnadsramme: kr. 18 000 000
Arkitekt: Rever&Drage AS, Oslo
Planfase
Tyskerbrakken, Grønsvik kystfort
En brakke fra 2. verdenskrig transformeres til overnattingsted for skoleelever og turister. Bygget, som er godt synlig fra FV17, blir brukt som lager til Helgeland Museum i dag. Ved å skape et overnattingssted så nært Stokkvågen ferge- og hurtigbåtkai i Lurøy kommune blir museumstilbudene på Træna, Lovund og Falchs gamle handelssted lettere tilgjengelig. Dermed kan Helgeland Museum legge til rette for flerdagsopphold. Det nye tilbygget med lys gjennom taket inneholder toaletter og dusjfasiliteter som kan gjøres tilgjengelig for offentligheten gjennom en egen, universelt utformet inngang.
Kontaktperson: Ksenia MAtcegora, avdelingsleder Grønsvik kystfort
Kostnadsramme: kr. 10 000 000
Arkitekt: Norconsult Mosjøen
Planfase
Låven Vega – bygningsvernsenter Vega
Den gamle prestegården på Gladstad har en verneverdig låve. Der utvikler Helgeland Museum i samarbeid med Vega kommune og Tanken Arkitektur et konferanse- og kunnskapssenter for å fremme bygningsvernarbeidet og tradisjonshåndverk på Helgelandkysten, spesielt Vega verdensarvområde. Organisasjonen og senteret utvikles parallelt og i samspill med bygningsvernsenteret for innland og byutvikling i Vefsn, med mål om å bli et kompetansesenter for Nordland. Forventede byggestart vår 2023.
Prosjektleder: Janicke Kernland, direktør Helgeland Museum
Kostnadsramme:
Byggestart: vår 2023
Arkitekt: Tanken Arkitektur