Grane kommunes Fotefarprosjekt er et fangstanlegg med 16 fangstgroper/dyregraver på Tromoan rett ved Trofors.
Fangstgroper har vært brukt til å fange både elg og rein. Til slik fangst har man brukt større fangstanlegg som har sperret av et helt område slik som på Tromoan. Man har også fanget bjørn og ulv i dyregraver, men dette har vært enkeltliggende graver der man har satt ut åte. Dyregravene på Tromoan er de eneste kulturminnene i Grane som man med sikkerhet vet er fra yngre jernalder, ca. år 730 e.Kr. Disse dyregravene viser at det har vært folk her i Grane i den perioden. I Norge har dyregraver vært i bruk fra ca. 1000 f. Kr og fram til 1600-tallet. Det er derfor mulig at de forskjellige dyregravene i Grane kan spenne over en lang tidsperiode. Dyregravene vitner om en omfattende virksomhet i Grane til tross for at vi ikke har noen andre spor etter disse menneskene i området.
I 1992 ble en fangstgrop utgravd av arkeolog, og ble rekonstruert. Tidens tann har gjort at denne rekonstruksjonen hadde rotnet helt bort.
Det er nå et prosjekt der alle Fotefarprosjekt skal revitaliseres. Granes prosjekt ble plukket ut som et pilotprosjekt, og i løpet av sommeren og høsten har det blitt hogd virke som er barket og brukt til en re-rekonstruksjon av den samme fangstgropen. En klasse fra VG1 Bygg og anleggsteknikk ved Mosjøen videregående skole har vært med på en del av arbeidet.
Sti fram til den rekonstruerte fangstgropen er gruset opp for at det skal være tilgjengelig for alle.
Prosjektet er støttet av Nordland Fylkeskommune og Riksantikvaren, og det administreres av Grane Næringsutvikling i samarbeid med Helgeland Museum.