Stiftelsen Helgeland Museum
Helgeland Museum ble stiftet i 2003. Museet er en stiftelse og har avdelinger i 18 kommuner på Helgeland. Stiftelsen er hjemlet i stiftelsesloven. De tre største enhetene i Helgeland Museum er: Petter Dass-museet, Rana Museum og Vefsn Museum, hver med en stab fra fem til syv personer. De mindre enhetene, med 1-2 ansatte, organiserer seg i to områder: område nord som inkluderer avdelingene Rødøy, Lurøy, Træna, Nesna, Hemnes, Leirfjord, Dønna og Herøy, og område sør som inkluderer Vevelstad, Grane, Hattfjelldal, Brønnøy, Sømna og Bindal. I tillegg har museet en egen avdeling for bygningsvern, som betjener hele Helgeland, med verksteder og kontorplass både i Vefsn og på Vega. Administrasjon og ledelse har kontorsted i Mosjøen.
Rana Museum er både et kulturhistorisk og et naturhistorisk museum med en omfangsrik, naturhistorisk samling. Museet forvalter og driver forsking- og formidlingsaktivitet rundt naturhistorie. De øvrige avdelingene i Helgeland Museum er kulturhistoriske, men benytter seg av fagkompetansen i Rana og formidler også ofte naturhistoriske tema.
Helgeland Museum tar ansvar for å heve den samiske arven, spesielt det rundt den sørsamiske kulturen. Ved å bruke det sørsamiske språket, som er registrert som et av de truede språkene av UNESCO, i formidlingen, ønsker vi å skape bedre plass for den samiske kulturen i museet.
Helgeland Museum ett av tre konsoliderte museer i Nordland.
Finansiering og tilskudd
Helgeland Museum har et samlet driftsbudsjett på omtrent 45 millioner kroner. Driftstilskudd kommer fra stat, fylke og kommunene på Helgeland. I tillegg har museet egeninntjening gjennom prosjektmidler, billettsalg og salg av varer og tjenester.