Handel og jektefart
Helgeland ligger langs den gamle hovedfartsåra som gikk mellom Bergen og Lofoten. Transporten foregikk til sjøs, og i flere århundrer frem til slutten av 1800-tallet, var det jekta som var det dominerende fartøyet. En jekt er en bred og nokså liten klinkbygd seilskute med en mast rigget for råseil og uten fast dekk. Jekta var et godt lastefartøy, og hadde plass til mye tørrfisk som skulle sørover fra Lofoten.
Nordvika rundt 1910. Fotograf: Meyer
Nordvika gamle handelssted på Dønna er et av de eldste og best bevarte handelsstedene på Helgeland. De første handelsstedene oppstod fra 1770-årene ved at det ble utstedt bevilgninger til kongelig privilegerte gjestgivere som slik fikk et handelsmonopol i området. Bakgrunnen var at en ønsket å regulere handelen og få brennevinsmisbruket under kontroll.
Et slikt handelssted fylte en rekke funksjoner, og i sin storhetstid i 1880årene bestod Nordvika av 16 bygninger. I dag er fire av disse bevart, og et besøk i museet gir verdifulle glimt inn i flere århundrer med handelsaktivitet.
Fra hovedbygningen på Nordvika. Foto: Ketil Born
Butikker blir museum
Handelsstedene var et sentrum for området rundt, og også handelshus og landhandler som etter hvert oppstod ble viktige møteplasser. Flere av Helgeland Museums avdelinger holder hus i bygg som tidligere var butikk, og tar slik vare på både bygningene og deres historie.
I Sømna er den eneste bygningen som ikke er flyttet til bygdetunet Mikkelborghuset som var tidligere butikk. Nesna museum holder hus i det gamle handelshuset Zahl, og gamle Velfjord samvirkelag huser nå avdeling Brønnøy.
Museet avdeling i Leirfjord kan skilte med to butikkmuseer som begge gir en liten reise tilbake i tida. I det gamle handelshuset Bergh-brygga på Nedre-Leland der det opprinnelige interiøret og deler av vareutvalget fra ulike tiår bevart. I Bardal har det vært drevet jektebruk og handel helt siden 1600-tallet, og i dag kan en besøke den gamle landhandelen på Wangbrygga.
Butikkmuseene bringer frem mange minner. Her fra Bergh-brygga i Leirfjord. Foto: Ketil Born
Museets nordligste avdeling i Rødøy tilbyr en kikk inn i fjordhandelsstedet Falch Gamle Handelssted fra 1920. Her finner en også flere gjenstander fra jektefarten i utstillingen blant annet en intakt jekteskrue fra Svinvær, som ble brukt når de store båtene skulle på land.
Jekteskrua fra Svinær på Falch Gamle Handelssted. Foto: Ketil Born
Det var selvsagt ikke bare langs kysten det foregikk handel. I Hattfjelldal kan en besøke Gammelbutikken i kroken som formidler historien om grensehandel mellom svensker, samer og nordmenn. I innlandskommunene Hattfjelldal og Grane var og er ellers handel med tømmer en sentral næringsvei.
Gammelbutikken i Kroken kan besøkes i Hattfjelldal. Foto: Ketil Born
Mosjøen
Vefsn museum tilbyr en historisk vandring gjennom Sjøgata, som gir et spennende innblikk i Mosjøens handelshistorie. Mosjøen fikk bystatus i 1875, og er den eldste byen på Helgeland. Den store aktiviteten på denne tiden kom blant annet av storstilt skog- og sagbruksdrift i distriktet. Sjøgata ligger nydelig til langs elva Vefsna, og siden alle varene ble fraktet med båt inn til Mosjøen var det naturlig å etablere handelsgata her.
Jacobsenbrygga som huser Vefsn Museum. Foto: Ketil Born
Sjøgata forteller også en historie om kulturminnevern, for bygningene vi i dag ser restaurert og i god stand var planlagt revet på 70-tallet for å gi rom for en mer moderne by. Det ble mobilisert en vellykket kamp for å ta vare på og sette i stand de gamle bryggene og trehusene. I dag er Sjøgata Nord-Norges eldste og lengste bevarte trehusbebyggelse, og en attraksjon for alle som besøker byen. Vefsn Museum holder hus i Jacobsen-brygga i Sjøgata.
Den fredete bensinstasjonen i Mosjøen.
I enden av Sjøgata finner en bensinstasjon, som er i Helgeland Museums forvaring. Da Vefsn Museum overtok stasjonen i 1995 var den sterkt preget av forfall. Det har blitt gjennomført en stor restaureringsjobb for å tilbakeføre stasjonen til sin tidligere prakt. Som Nordlands eldste bevarte bensinstasjon, ble den i 2016 fredet av Riksantikvaren. Bensinstasjonen kan stå som et symbol på at tiden endret seg og at veiene etter hvert overtok som den viktigste transportmåten for varer, selv om en på Helgelandskysten ikke kommer særlig langt uten båt i dag heller.
Kilder
Fygle, Svein: De privilegerte handelsstedene i Nordland – historien og arkivene. I A. Aune og G. Valderhaug (red.), Undervegs : festskrift til Egil Nysæter, Oslo 2009
Utstillingskatalogen til «På tokt med Zahl – en jekteskippers beretning» av Åshild Kittelsen, Ann Kristin Klausen og Erika Søfting, 2018