Marmorskulpturen
Nordland er fylket med størst utbredelse av marmor. Marmorlagene ble til da karbonatavsetninger fra et prekambrisk hav under høyt trykk og høye temperaturer ble omdannet til marmor under Den kaledonske fjellkjededannelsen. Nordlandsk marmor har mange farger. Den kan være lyseblå, rosa, oransje, lysegul og hvit som snø. Marmoren har blitt brukt som bygningsstein og finmalt som råstoff i papir- og malingsindustrien.
Kalkstein og marmor en til en viss grad løselig i surt vann. I disse bergartene dannes det en landform som heter karst med typiske riller og furer på overflaten og grotter under jorda. I Nordland finnes det mange karstgrotter.
Marmorobjektet er nesten hvit og ble funnet i Marmorslottet i Rana kommune. Marmorslottet er en karstgrotte uten tak, der elva Glomåga har gravd ut de rareste formene i berget. Det ligner på et eventyrslott. Marmorslottet er i dag en del av Fisktjønna naturreservat som ble opprettet i 1992, og det er strengt forbudt å fjerne noe derfra eller ødelegge formasjonen på annet vis.
Skulpturen ble skapt gjennom oppløsning i elvevannet og mekanisk sliping av sedimentene som elva transporterer.
Marmorobjektet ble funnet av en naturinteressert person i slutten av 1980-tallet. Allerede da var marmorslottet kjent for sin ville skjønnhet som ikke måtte ødelegges. Finneren som ikke hadde gjort noe ulovlig, fikk derfor etter hvert dårlig samvittighet og leverte objektet inn til Rana museums naturhistoriske avdeling i 1991.