Den første Nordlandsbunaden
Den første utforma Nordlandsbunaden kom til Vefsn Museum i 1996 og fikk museumsnummer VBH.G.009426. De fleste vil i dag likevel kjenne den som «Prøvebunaden» eller «Nordlandsbunaden».
Historien til Nordlandsbunaden er mange og ulike, og en kan friste seg til å si at historiene er like forskjellig som antall Nordlandsbunader. Man trekke trådene og utformingen til bunaden helt tilbake til midten av 1920-tallet. Den ble til gjennom et årelangt arbeid med både gransking og utforminger ledet av en rekke kvinner i miljøet rundt Vefsn Folkehøgskole og ungdomslagsbevegelsen.
Da de skulle sette sammen den første versjonen av Nordlandsbunaden tok de inspirasjon fra flere hold. Blant annet er formen til livstykket inspirert av en brudekjole fra Ravassåsen, mens stakken er utformet slik skjørtet var på kjoler fra 1840- og 1850-tallet. Broderiet til bunaden tar utgangspunkt i to tøystykker fra sent 1700- til tidlig 1800-tall, med rokokkomønster. Historien sier at disse to tøystykkene en gang ble brukt til å pynte veggen på en lekestue før de ble grunnlaget for broderiet til Nordlandsbunaden. Man har lenge omtalt disse to tøystykkene som en lomme og bringeklut, men nye undersøkelser viser imidlertid at disse en gang kan ha vært del av en lue.
I etterkant av utformingen av den første bunaden har det blitt gjort flere endringer i årenes løp. For eksempel har broderiet blitt noe forenklet og man kan i dag bruke tre sølvhekter på fremsiden, mens det tidligere var vanlig med to. Da den første versjonen av bunaden ble laget var det kun utformet et liv og en stakk. I årenes løp har det derfor kommet til flere elementer og i dag består Nordlandsbunaden av liv, stakk, hvit linskjorte med broderi, rutete forkle, tørkle, lue, cape og en lomme (hengende veske), samt sølv.
Egentlig så var ønsket at «Prøvebunaden» skulle bli sydd i grønt klede, men siden det var utfordringer med å få tak i stoffet så ble den heller laget i blått, og en kan derfor i dag fritt velge mellom en blå eller grønn Nordlandsbunad.
Referanser:
Kvam, U. I. (2018). Min Bunad: Nordlandsbunaden. J.M. Stenersens Forlag AS.
Jacobsen, K. S. (2018). Nye funn omkring originalbroderiet til nordlandsbunaden. Årbok for Helgeland 2018 (s. 7-23). Helgeland Historielag.
Smørvik, P. (2017). Nordlandsbunaden: meir enn berre ein tanke. I P. Smørvik, R. Tuven & B. Pedersen (Red.), Nordlandsbunaden for kvinner (s. 7-25). Vefsn Museumslag.