Foredrag om jernalder og middelalder på Vega

• Dato 20. mai kl. 18:30

Foredrag om jernalder og middelalder på Vega

20. mai kl. 18.30 til 19.30 på Vega Verdensarvsenter.

Foredrag ved Birgitta Berglund. Foredraget varer ca. 1 time. Gratis inngang. Det er mulig å kjøpe noe å spise og drikke på kafèen på Verdensarvsenteret. Foredraget er en del av arkeologiåret i Helgeland Museum, og arrangeres i samarbeid med Vega Verdensarvsenter.

Birgitta Berglund, f. 1948 i Delsbo i Sverige, er i dag professor emerita ved NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim. Der har hun arbeidet som arkeolog siden 1970-tallet. Hun ble tidlig engasjert i Helgelands arkeologi og har særlig arbeidet med bosetningshistorie, sentrumsdannelser som på Tjøtta og Alstahaug, samfunnsforhold og gravskikk i jernalder, middelalder og tidlig nytid. Hun er også interessert i samisk kultur og råvarer fra Helgeland som kleberstein og fjær/dun. Berglund var redaktør for Helgeland Historie, bind 1 og 2 (bind 1 sammen med Kristian Pettersen) og bidro der med artikler om Helgelands jernalder og middelalder. Hun har publisert flere artikler om Helgelands arkeologi i Årbok for Helgeland og i Vitenskapsmuseets populærvitenskapelige tidsskrift Spor. Hun er fortsatt aktiv som arkeolog og driver både med forskning og formidling, gjerne med utgangspunkt i Helgeland. Velkommen til et spennende foredrag.

Vega mellom steinalder og reformasjonstid
Vega er kjent som steinalder-øya alt siden de første av de rundt 10 000 år gamle funnene ble gjort på Mohalsen i slutten av 1960-tallet. Men det var vel ikke folketomt på Vega i tusenårene etter steinalderen? Det er gjort få arkeologiske utgravinger her som viser virksomhet i jernalder og middelalder, men det finnes mange funn. Foredraget vil handle om hva de forteller om folk og virksomhet på Vega i dette tidsrommet, med vekt på Eidem og Igerøy. Og hvordan kan en gullring fra middelalderen med Kristi ansikt ha havnet på Holand?