Hopp til hovedinnhold

Bindal museum

Det å arbeide har vært holdt høyt i hevd i Bindal i generasjoner. Vår gjenstandssamling forteller om et fiskerbondesamfunn der de fleste levde i slit og nøysomhet. Mye oppfinnsomhet og kreativ ressursutnyttelse er å spore – samt godt håndlag.

Avdeling Bindal, Terråk

I hovedbygget på Terråk, kommunesenteret i Bindal, formidles historie og kunnskap om lokal bruk av tre som materiale. Vi forteller om skogsdrift før og nå, trelastindustri; med fokus på Risøybruket, og vi forteller om Bindalsbruket og båtbygging, der bindalsfæringen og andre typer nordlandsbåter er sentrale. Avdelingen har også en liten samling gjenstander tilknyttet sørsamisk liv og kultur.

Utstilling, Terråk, avdeling Bindal

Fra utstillingen på Terråk. Foto: Ketil Born

Vi har også et naturfaglig område som hovedtema – boreal regnskog. «Boreal» betyr nordlig – og selv om man forbinder regnskog med andre verdensdeler, er kysten på våre breddegrader så rik på nedbør, at det finnes regnskog her og. Typisk for slik gammel skog i vårt kystklima er blant annet en rik lavflora, med flere rødlistede arter. Visste du at et gammelt løvtre kan være vertskap for mer enn 15 arter lav?

På Terråk blir alle besøkende vist rundt i utstillingen, og i museumsbutikken finner du et stort utvalg bøker om ulike historiske tema – mest tilknyttet Helgeland og resten av Nord-Norge. For grupper, bedrifter, lag og foreninger kan vi sy sammen egne opplegg og foredrag, med ulike tema.

Utstilling, Terråk, avdeling Bindal

Foto: Ketil Born

Vi drifter også Bindal Bygdetun som ligger 3 km nord for Terråk. Bygdetunet er en del av kulturminneløypa på Vassås, og har vannpost, bålpanne og lekestativ. Her er husene åpne på deler av sommeren og på forespørsel. Omvisning på bygdetunet kan bestilles.

Medarbeidere

Odd Walter Bakksjø

Avdelingsleder Bindal Museum, Gamle Samvirkelaget, Strøm minnetun Telefon: 959 73 650 E-post: Send e-post

Cirka 10 000 f.v.t. - 4000 f.v.t. Eldre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 8500 f.v.t.

Fangstfolk, jegere og fiskere holder til på Vega. De bor i enkle telt eller små hytter i strandsona, og driver organisert fangst og fiske.

4000 f.v.t. - cirka 1800 f.v.t. Yngre steinalder

Se innhold Se innhold

Ca. 3900 f.v.t.-2350 f.v.t.

Gjenstander fra Sør-Skandinavia brukes særlig på kysten av Sør- og Midt-Helgeland. Blant annet prestisjedolker fra Nord-Jylland. Det forteller om vareutveksling.

Cirka 1700 f.v.t. - cirka 500 f.v.t. Bronsealderen

Se innhold Se innhold

Ca. 1800-500 f.v.t.

En mengde helleristninger lages på Tro, Flatøya og Rødøya i Alstahaug. de viser hval, elg, sel, båter, hester, fotsåler, abstrakte figurer, og det som er tolket som en skiløper. «Skiløperen» ser du i Helgeland Museums logo.

Se innhold Se innhold

Ca. 800-700 f.v.t.

Et bronsesverd begraves på Remmen i Tomsvik på Tomma i Nesna.

På Hillstad i Brønnøy garves to bronseøkser ned i jorda under en steinhelle. Kanskje er det offergaver?

500 f.v.t. - 550 Yngre jernalder

550 - 800 Merovingertid

Se innhold Se innhold

Ca. 200-800

Ringforma tunanlegg bygges og brukes. På Helgeland er ringtun funnet i Vassås i Bindal, Mo i Brønnøy, Leikenga på Tjøtta, Hov på Løkta i Dønna og Botnmoen i Kobberdal på Løkta. I tillegg er ett oppdaget på Øysund i Meløy på grensa mellom Helgeland og Salten.

Se innhold Se innhold

Ca. år 500 og fremover

Høvdingdømmer dannes flere steder: på Dønna, Tjøtta, Torgar i Brønnøy og Sandnes i Alstahaug.

800 - 1066 Vikingtid

Se innhold Se innhold

873

Sigrid Sigurdsdotter på Sandnes (født ca. 850) har vært enke i ett år. Hun gifter seg med Torolv Kveldulvson fra Fjordane. De bor først i Torgar i Brønnøy, deretter på Sandnes etter hennes far dør. Torolv er kongens skatteoppkrever.

1066 - 1537 Middelalder

1537 - 1660 Reformasjon

Se innhold Se innhold

1647 - Dikterpresten Petter Dass blir født

Petter Dass ble muligens født på Herøy 1647. Han var prest, jekteskipper, proprietær og forfatter. Mest kjent for samtiden som salmedikter med bl. a. salmen Herre gud ditt dyre navn og ære.

1660 - 1814 Enevelde

Se innhold Se innhold

1804

Mathias Bonsach Krogh blir utnevnt til første biskop i det nyopprettede bispedømmet Nordlandene og Finnmark. Samme år utnevnes han til sogneprest i Alstahaug prestegjeld. Alstahaug kirke blir Nord-Norges første domkirke.

1814 - 1884 Embetsmannsstaten

1884 - 1930 Industrialisering

Se innhold Se innhold

1901

Sandsundværulykka med storm og springflo 22. januar rammer 254 fiskere og tar livet til 34 mennesker i løpet av noen få timer. Kiste fra Sandsundvær kan ses på Herøy bygdesamling

1918 - 1940 Mellomkrigstid

1940 - 1945 Andre verdenskrig

1945 - 1972 Etterkrigstid

Se innhold Se innhold

1950-tallet

I denne perioden får mange helgelendinger innlagt strøm i husene sinde. Besøk Rana museum som har utstilling om husholdningsredskaper på strøm.

1972 - 2000 Oljealderen

2000 - Informasjonenes tidsalder

Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealderen
Yngre jernalder
Merovingertid
Vikingtid
Middelalder
Reformasjon
Enevelde
Embetsmannsstaten
Industrialisering
Mellomkrigstid
Andre verdenskrig
Etterkrigstid
Oljealderen
Informasjonenes tidsalder

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta alle", samtykker du i bruken av slike teknologier.