Helgeland Museum har to ansatte som jobber med bygningsvern på Vega. De har kontorsted på Vega Verdensarvsenter og bidrar med rådgivning til huseiere i Vegaøyan verdensarvområde, og andre kommuner på Helgeland. Bygningsvern på Vega er behjelpelige med blant annet råd og veiledning for søknadsskriving for økonomisk støtte til tiltak på bygninger som eiere kan få fra Nordland fylkeskommune. Dette er et tilbud til huseiere på Vegaøyan verdensarvområde og i buffersonen. I tillegg jobber Bygningsvern med dokumentasjon av eldre bygninger, bevaring av museumsgjenstander i det lokale magasinet og med vedlikehold av egne bygninger.
Vegaøyan verdensarvområde og buffersone
Vegaøyan ble innskrevet på UNESCOs liste over verdens natur- og kulturarv i 2004. Vegaøyan viser hvordan generasjoner av fiskere og bønder gjennom de siste 1500 årene har opprettholdt en bærekraftig levemåte i et værhardt område nær Polarsirkelen, basert på den nå unike tradisjonen med ærfugldrift. I dag inneholder Vega verdensarvområde rundt 200 fredete bygninger, der store deler er av ærefuglarkitektur-stilen.
Gjennom overføringer fra Riksantikvaren til verdensarvområder, har Nordland fylkeskommune siden 2006 mottatt tilskudd til bygningsvern i Vegaøyan verdensarvområde. Nordland fylkeskommune har samarbeidet med Vega kommune, Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv, Verdiskapingsprogrammet hos Riksantikvaren, Kulturminnefondet, Helgeland Museum og rekke andre organisasjoner og privatpersoner, i gjennomføringen av flere større og mindre prosjekter innen restaurering, reparasjon, kurs og utvikling av bygningsarven i verdensarvområdet og buffersonen. Museet har spesielt bidratt med rådgivning knyttet til restaurerings- og reparasjonsarbeid ved flere bygninger og i organiseringen av kurs innenfor tradisjonshåndverk for lokale og regionale håndverkere. Dersom du har behov for rådgivning så ikke nøl med å ta kontakt med oss!
Bygningsvernsenteret på Prestegårdslåven, Gladstad
Det nye bygningsvernsenteret er tiltenkt lokalisert på Prestegårdslåven i Gladstad. Denne skal ha blitt bygd mellom 1863-1864. Låven står i et helhetlig miljø på bygdetunet på Gladstad sammen med prestegården og et stabbur. I 1957 overtok kommunen fjøset og det forvaltes i dag av Helgeland Museum. Senteret er fortsatt under utvikling med et mål om å etablere egnede verkstedlokaler for kurs i samarbeid med Vega kommune og Nordland fylkeskommune. På lengre sikt skal bygningsvernsenteret på Vega være en møteplass, læringsarena, materialbank, utstillingslokale og dokumentasjons- og informasjonssenter for bygningsarven på Vegaøyan.
Utstillingen «Husene i Havgapet»
I 2022 åpnet museet i samarbeid med Vega Verdensarvsenter en vandreutstilling om bygningsvernarbeidet på Vegaøyan verdensarvområde og buffersone. Utstillingen kan besøkes på Vega Verdensarvsenter.
«Husene i Havgapet» viser bygningsvernarbeidet som er gjort på Vega, Bremstein, Store Emårsøy og Tåvær. Den formidler kunnskap om Vegaøyan sin byggeskikk og kunnskap om tradisjonshåndverk. I tillegg viser utstillingen hvilken betydning bygningsarven har for verdensarven, og verdien av å bevare og gjenbruke eldre bygninger og gjenstander. Besøkende får også informasjon om hvordan eiere av eldre bygg kan søke om støtte for å kunne bevare husene for fremtidige generasjoner. Utstillingen ble laget med økonomisk støtte fra Nordland fylkeskommune og Riksantikvaren.