Sømna bygdetun ligger ved Sømna kirke i Gamle Vik på Sømna. Avdeling Sømnas hovedfokus er landbruk og matkultur, noe som gjenspeiler seg i bygningsmassen og utstillingene. Kjøkkenhagen med gamle kornsorter, gamle kulturplanter, urter og grønnsaker kan besøkes både i og utenom bygdetunets åpningstid, og informasjonsskilt forteller mer om de forskjellige vekstene. Kirkestedet i Vik går helt tilbake til middelalderen, og tett inntil bygdetunet ligger kirken som er en nygotisk langkirke i tre, fra 1876.
Den gamle kirkegården. Foto: Ketil Born
Husene på tunet
Mikkelborghuset fra 1899 er en del av det gamle bygningsmiljøet og er den eneste bygningen på bygdetunet som ikke er flyttet hit. Huset ble bygd som kombinert butikk og bolig og brukes i dag som museumsbutikk, kafe og kontor.
Sømhovdstua fra 1812 var det første huset som ble flyttet til bygdetunet i 1982, og det ble flyttet i sin helhet med innleid lastebil.
En annen bygning, en rorbu, har opprinnelig stått ute på Malmen, ei øy midtveis mellom Horsvær og Onsteinen. To til fire mann kunne bo her, få tørket seg, laget mat og sove. Bua kan være fra midten av 1800-tallet eller eldre, og har i tidens løp hatt mange eiere.
Øystrandstua som opprinnelig har stått i Brønnøy før den ble flyttet til Øystrand i Sømna i 1890, skal ha vært tingstue. På Øystrand ble den brukt til bolig før den ble flyttet til bygdetunet. På bygdetunet ble den først brukt som snekker- og restaureringsverksted. Men i 2008 ble det murt opp en vedfyrt bakerovn i huset, og huset brukes i dag til formidling om baking. Det bakes og selges ferske bakervarer under ulike arrangement.
På tunet finner man også ei husmannsstue og en husmannsfjøs, et stabbur, en låve, et kvernhus, samt et skott, som opprinnelig var et eldhus. Låven rommer en samling av gamle landbruksredskaper. Tunets gamle kvernhus stod opprinnelig ved Bjøruelva i Vik, før det ble flyttet til kaien i Vikvågen og fungerte som ekspedisjonslokale i forbindelse med dampskipsanløp.
Aktiviteter på bygdetunet
I midten av juli er det gammeldags høyonn med ljåslått og hesjing, der alle kan delta. Det bakes brød i den vedfyrte vedovnen, med salg av nystekte brød. På sommeren er det åpen museumsbutikk og kafe.
Sømna bygdetun har faste åpningstider på sommeren og før jul, men er åpent hele året og besøk kan avtales.